Szerző: Trieber László Feltöltés dátuma: 2011.10.03.

Figyeljünk rendszeresen vérnyomásunkra!

A vérnyomás mérése otthon

Az emberek számára természetes, hogy vigyáznak értékeikre. A drága autóhoz tolatóradart vesznek, és természetes, hogy közlekedés közben figyelik a visszapillantó tükröket, nehogy a kocsinak baja essék. Féltik a karoszszériát, kímélik a motort, odafigyelnek a fékekre, nehogy baj legyen. Törődjön önmagával is! Ne feledje, a legnagyobb érték ön! Saját belsőégésű motorja (szív) nincs-e túlpörgetve? Mekkora fordulatszámon zakatol, milyen kompresszióval működik (pulzus, vérnyomás)? Képet kaphat erről, ha rendszeresen ellenőrzi vérnyomását.

Illusztráció

Az otthoni vérnyomásmérés nem helyettesíti, hanem segíti, kiegészíti az orvos munkáját. Valljuk be, legtöbbször csak akkor megyünk el a rendelőbe, ha valami panaszunk van. Köhögünk, tüszkölünk, lázasak vagyunk vagy valami fáj. A magasvérnyomás-betegség a korai stádiumban, mikor még nincs jelentős szövődmény, nem ad jelzést, nem küld senkit orvoshoz.

Káros azonban, ha a vérnyomás tartósan emelkedetté válik és a szív ritkán van alapjáraton, és hogy az autós hasonlatnál maradjunk, kis sebességnél is nagy nyomatékkal dolgozik. Ez gyakorlatilag folyamatos hegymenetet jelent, amiben a motor (esetünkben a szív) károsodik, hamarabb tönkremegy.

Hogy valami nincs rendben a vérnyomásunkkal, csak odafigyeléssel lehet észlelni, és több alkalommal végzett méréssel lehet tetten érni. Egy alkalommal nem elég mérni. Ha betegek vagyunk, akkor háziorvosunk egy beteg szervezet befolyásolt vérnyomását méri. Ha nincs panaszunk, de néha ellenőriztetjük vérnyomásunkat, akkor sem biztos, hogy a valódi értéket kapjuk, hiszen sok embernél kimutatható a „fehérköpeny-hipertónia”, az orvosi környezet, a várakozás kiváltotta vérnyomás-eltérés.

Vérnyomásunk nem állandó

A vérnyomás egészséges emberekben sem állandó. Pihenéskor, alváskor alacsonyabb, fizikai vagy lelki terheléskor magasabb. A vérnyomás jellemzően napszaki ingadozást is mutat.

Illusztráció

Otthoni mérés

Az otthoni vérnyomásméréshez a készülékek gazdag választéka áll rendelkezésünkre.

Az elektronikus (digitális) mérők használatához nem kell szakértelem, működésük egyszerű. Önnek nem szükséges orvosi ismeretekkel rendelkeznie, elegendő a mandzsettát felhelyeznie és a műszer rövid idő alatt megméri, majd kiírja a felső (szisztolés) és az alsó (diasztolés) vérnyomásértéket, sőt még a pulzust is.

A megbízható mérés feltétele a pontos vérnyomásmérő. A vásárláskor azonban tudatában kell lenni, hogy az ilyen készülékek értékesek, és éppen ezért nem olcsók. Legyen alapos a kiválasztásban! Ne tévessze meg a boltok kínálata, a hirdetések szövege! Kérdezze meg orvosát, hogy melyik készüléket javasolja, keressen fel egy szaküzletet, ott beszélje meg egy hozzáértő szakeladóval, mi lenne megfelelő választás.

Amit a digitális, otthoni vérnyomásmérőkről tudnia érdemes

Orvosszakmai szempontok szerint csak azok a készülékek felelnek meg a célnak, melyek átestek klinikai teszteken és a nemzetközileg elfogadott előírásoknak megfeleltek. Ezeket hívjuk validált műszereknek, és igazából ezek tekinthetők elfogadott hiteles vérnyomásmérőknek. Dobozukon szerepel a „klinikailag validált” vagy a „clinically validated” jelölés.

Fontos szabály, hogy a mérés módja, körülményei megfelelőek legyenek, azt hitelesített mérővel, szabályosan végezzék.

Kellő pontossággal vérnyomást mérni a szívhez minél közelebbi és minél vastagabb verőérszakaszon lehet. Ez a felkaron történő mérésnél teljesül.

A készülék mérési pontossága nem függ attól, hogy kézi levegőpumpálással vagy automatikus felfújással rendelkezik, mindkét típus lehet egyaránt pontos, viszont nagyban függ attól, hogy ön megfelelő méretű mandzsettát használ-e. A vérnyomásmérő készülékek általában normálméretű mandzsettával kaphatók. Ha az ön felkarjának kerülete 22–32 cm közé esik, akkor ez megfelelő, ha nagyobb, akkor extraméretűt (32–42 cm) kell használnia. Tehát már vásárláskor figyelnie kell erre, és vagy olyan vérnyomásmérőt választ, amely nagy méretű mandzsettával rendelkezik, vagy külön vásárol hozzá. Kaphatók olyan vérnyomásmérők is, melyek dupla átfogású, két méretfunkciós mandzsettával rendelkeznek (22–42 cm). A csomagoláson „multi mandzsetta” vagy „comfort cuff” felirat látható. Ezzel a család normál- és túlsúlyos tagja is mérni tud.

Hogyan mérjen otthon elektronikus, felkaron mérő vérnyomásmérő készülékkel?

A vérnyomásmérő készüléke használatát ugye már ismeri és begyakorolta azt?

Készüljön fel a mérésre, ne sebtében, kapkodva végezze, minimum 5 perces nyugalmi állapot után történjen!

A mérés előtt fél órával már ne igyon kávét, alkoholt, ne dohányozzon és kerüljön minden olyan hatást, ami vérnyomásváltozást okoz!

Foglaljon helyet, üljön kényelmesen, dőljön hátra, ne kelljen felsőtestét tartania. Ne üljön keresztbe tett lábakkal (ez ugyanis vérnyomás-emelkedést okoz)! Ne szorítsa a cipő, ne legyen szűk ruhában, ne érezzen vizelési vagy egyéb ürítési ingert.

Tegye szabaddá karját! A ruha feltűrése nem megfelelő, a hónaljig gyömöszölt szövet elszorítja a keringést. Ha leveszi a felsőruházatot, ügyeljen arra, hogy ne fázzon, mert a hidegérzet szintén meghamisítja a mérést.

Helyezze fel a mandzsettát! Az otthoni méréshez kifejlesztett készülékeket jobbkezes emberek számára tervezték, ezért a mandzsettát a bal felsőkarra kell feszesen ráilleszteni. Helytelen, ha valaki állandó méretre rögzítve használja, és mérésenként belebújik, majd lehúzza. Lazítsuk ki minden alkalommal, tegyük fel így, és állítsuk be a megfelelő helyzetbe: alsó pereme kb. 2-3 cm-rel legyen a könyökhajlat felett, a levegőcső a kar belső felületének középvonalán helyezkedjen el. Húzzuk meg feszesre! Egyenletesen, gyűrődés nélkül feküdjön fel a karra! Sokan – tévesen – azt gondolják, ha lazán teszik fel a karpántot, akkor működés közben nem fog annyira szorítani. Ez nem igaz. Mindenképp a felső vérnyomás értékénél magasabbra kell pumpálni a mandzsettát, hiszen el kell szorítani, meg kell állítani a vérkeringést. A félautomata (pumpás) készüléknél önnek kell a várható felső vérnyomásérték (szisztolé) fölé kb. 30 Hgmm-rel fújni – különben nem sikerül a mérés –, az automatikus magától teszi ugyanezt. Ha tehát a mandzsetta laza, akkor több levegő kell ehhez. A belső gumipárna ebben az esetben felpúposodik, szélei feszülnek – ennek okán hamarabb kilukad. A sok levegő pumpálása és leeresztése tovább tart, a kar jobban elzsibbad.

Alkarját ne lógassa, könyöknél behajlítva tegye az ölébe vagy az asztalra!

Testi, lelki nyugalommal lazuljon el!

Kezdje meg a mérést!

Ne nézelődjön, ne mozogjon, ne beszéljen és önhöz se beszéljenek. Nyugodt tempóban lélegezzen, ne fújtasson, ne sóhajtozzon! Beszédnél, levegővételnél a tüdő munkája miatt ugyanis mozog a mellkas, mozognak a bordák. Ha pedig szólnak önhöz, az figyelemre készteti, gondolatot ébreszt és kibillentheti nyugalmából.

Ha a mérés megtörtént, a készülék kiírja a mért értékeket.

Újabb mérés előtt tartson pár perc szünetet.

Ne lepődjön meg, ha otthoni mérései nem egyeznek meg az orvos által mért adatokkal! Ez előfordulhat, éppen ezért hasznos az ön mérése, hiszen a több adat segíthet az orvosnak a minél hatékonyabb kezelés beállításában.

Az orvosi ellenőrzéseket rendszeres otthoni mérés esetén sem szabad mellőzni, és a felírt gyógyszerek adagolását sem szabad megváltoztatni. Fontos olyan vérnyomásmérővel rendelkeznie, melyet kezelőorvosa is elfogad, és a méréseket úgy végrehajtania, hogy azok adatai helytállók, a kezelés szempontjából értékelhetők legyenek. A mért értékeket jegyezze fel, vezessen vérnyomásnaplót! Ebben a mérés időpontja és az is kerüljön be, hogy milyen állapotban volt szervezete (pl. ébredést követően, ebéd után, munka közben, lefekvés előtt… stb.). Szerepeljen egy bázisadat is, amit lehetőség szerint mindig ugyanabban az időpontban, pihent állapotban mér.

Magas vagy nem?

Akkor beszélünk magas vérnyomásról, ha az orvosi rendelőben mért szisztolés érték meghaladja a 140 Hgmm-t, a diasztolés pedig a 90 Hgmm-t. Otthoni mérésnél már a 135/85 Hgmm is emelkedett vérnyomást jelent.

Kezelőorvosa nem lehet mindig ön mellett, hogy ellenőrizze vérnyomását, de egy készülék igen. A magasvérnyomás-betegség elleni sikeres küzdelemhez szükséges az orvos munkája, a hatásos gyógyszer kiválasztása, a beteg együttműködése, a jó minőségű otthoni vérnyomásmérő készülék és a megfelelő tájékoztatás. Reméljük, ez utóbbiban hasznára lehetünk betegtájékoztató lapunkkal.

(Az előző szám tartalmazza a hagyományos, orvosi rendelőkben alkalmazott higanyos vagy órás vérnyomásmérők leírását, a mérés módját.)

szerzo

Trieber László

Vezetője egy szolgáltató és kereskedő cégnek, mely kórházak és magánszemélyek részére végzi orvosi és gyógyászati készülékek javítását, valamint forgalmazását.

Megjelent a hypertonia2008/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!