A terhességi diabétesz étrendi kezelése
Mandulás, zabpelyhes, áfonyás hamis császármorzsa
Egy adag energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
356 kcal | 11 g | 16 g | 40 g |
Hozzávalók 2 adaghoz
- 100 g áfonya,
- 40 g zabpehely,
- 40 g teljes kiőrlésű liszt,
- 100 ml cukormentes mandulatej,
- 2 ek. olaj,
- 1 db tojás,
- 8–10 szem mandula,
- fahéj,
- eritrit.
Az áfonyát megmossuk és lecsepegtetjük. A tojásfehérjét elválasztjuk a tojássárgájától, majd a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A lisztet, a zabpelyhet, a mandulatejet, a sárgáját egy edénybe tesszük és összekeverjük. Az így kapott masszához hozzáadjuk a keményre vert tojásfehérjehabot. Hűtőbe tesszük, és legalább egy órát pihentetjük. Az olajat beletesszük egy serpenyőbe, és miután az felmelegedett, beleöntjük a masszát, illetve az áfonya háromnegyedét. Kb. 5 percig sütjük, és az így kapott „palacsintát” villával összetörjük és még 2 percig tovább pirítjuk. Tetejére szórjuk a maradék áfonyát, illetve az összetört mandulát. Ízlés szerint fahéjjal és eritrittel ízesíthetjük.
Zoboky Barbara
Dietetikus, a CEOSZ Teherédes várandósság programjának szakértője