Cukorbetegség és gyermekvállalás
Fontos ásványi anyagok
A várandósság egy nő életének az egyik legszebb időszaka. A leendő édesanya étrendje nemcsak saját egészségét befolyásolja, hanem a magzat fejlődését is.

A várandós anya napi energiaszükséglete az első trimeszterben mindössze 150 kcal-val növekszik a terhesség előtti igényhez képest, később ez 300 kcal-ra emelkedik. Tehát mennyiségileg nem kell kettő helyett ennie, azonban a fogantatás után az ásványianyag- és nyomelemszükséglete megemelkedik. A kalciumigénye 20–50 százalékkal, a magnéziumé 50 százalékkal, a vasigénye a hatodik hónaptól 100 százalékkal növekszik.
A várandósság alatti hiányállapotok a nők több mint 38 százalékát érintik világszerte, különösen a vas, a folsav és az A-vitamin tekintetében. Pedig minden tápanyagnak fontos szerepe van a magzat fejlődése szempontjából.
A szakirodalomból származó bizonyítékok arra utalnak, hogy az optimális magnéziumszint elengedhetetlen a terhesség alatt az anya és a magzat, valamint a már megszületett gyermek egészsége szempontjából. Sajnos a magnéziumhiány mind a fejlődő, mind a fejlett országokban megfigyelhető a fogamzóképes korú nők körében.
A várandósság alatti magnéziumhiány hátráltathatja a magzat növekedését és fejlődését, elősegítheti a koraszülést. A koraszülés hátterében a krónikus anyai magnéziumhiány okozta méh-túlingerlékenység állhat, ami az anyai stresszhelyzetekben felerősödik.
A kalcium a szervezet számos funkciója szempontjából elengedhetetlen ásványi anyag, kiemelten fontos a csontanyagcserében, a sejthártyák fenntartásában. Várandósság alatt a szükséglet nő, főleg a harmadik trimeszterben. Ezen időszak alatt a magnézium javasolt mennyisége 350–360 mg, a kalciumé 1000 mg.
Jó magnéziumforrásaink a teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, hüvelyesek, zöldségek (cékla, zöldborsó, paraj), magas magnéziumtartalmú ásványvizek (Magnesia, Theodora Kékkúti, Visegrádi, Balfi Classic).
Készült a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége hírlevele alapján.