Feltöltés dátuma: 2024.07.02.

Cukorbetegség és gyermekvállalás

Az eredmények mutatják meg, hogy jól csináltam-e a dolgomat

Erős Antóniát mindenki ismeri az országban. Az RTL Klub híradósa sokat tett a cukorbetegség megismertetéséért, a cukorbetegek elfogadtatásáért. Már azzal is, hogy nyilvánosan felvállalta diabéteszét, az általa létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvány pedig nagyon sok mindent tesz e célok érdekében.

Illusztráció

2009-ben közügy volt, hogy gyermeket vár. Akkoriban sok újságban lehetett olvasni várandósságáról. Ma már középiskolába készülnek ikergyermekei, az izgalmas kilenc hónap feledésbe merült. Bennünket azonban érdekel, hogyan zajlott az 1-es típusú diabétesszel élő médiaszemélyiség gyermekvárása.

Ha felkészülünk, nem lesz semmi baj

– Már 37 éves voltam, mire végre elhatároztuk, hogy vállalunk gyermeket. Férjem csak egyet szeretett volna, én bizonytalankodtam, a sors eldöntötte a kérdést, ikreink lettek. Mire megszületett Szonja és Matyi, majdnem 39 éves lettem.

Minden fiatalasszony számára fontos lenne, hogy előre felkészüljön a gyermekvárásra, de a cukorbeteg nők számára elengedhetetlen, hogy jó – sőt tökéletes – vércukorértékeik legyenek.

– Korábban is Baranyi Éva doktornőhöz jártam, aki azt szokta mondani: a terhesség nem szereti a cukorbetegséget és a cukorbetegség nem szereti a terhességet, de ha felkészülünk, nem lesz semmi baj.

Antónia a korábbinál sűrűbben járt ellenőrzésekre, a doktornő segítségével „szoros kontroll alatt” tartották a vércukrát.

– Életemben nem voltak olyan ideális értékeim, mint akkor, folyamatosan 5–6 mmol/l között volt a HbA1c-eredményem.

Tökéletes kilenc hónapom volt

Több hónap szigorú ellenőrzés után mondta a doktornő, most már bármikor jöhet a baba. Nem is kellett sokat várni, Antónia teherbe esett. Egy diabéteszes kismamának gyakran „elszállhat” a cukra, megnőhet az inzulinigénye. Antóniánál egyik sem történt meg, sőt neki kifejezetten csökkent az inzulinigénye. Baranyi doktornő nevetve azt mondta, disszertációt lehetne belőle írni.

– Tökéletes kilenc hónapom volt. Nem voltak rosszulléteim, legfeljebb kicsi émelygés az elején. Az első időszakban az okozott gondot, hogy folyton farkaséhes voltam, naponta ettem a rántotthúst rizzsel. Majd, hogy szénhidrátszegény ennivalót válasszak, kockasajtot ettem savanyú uborkával, pedig a savanyú uborkát nem is szeretem. Szerencsére rövidesen elmúlt ez a szakasz. Összesen 9,5 kilót híztam. Jól viselhető terhességem volt.

Egészséges babák születtek

2009. nyár végén megszülettek a babák, teljesen egészségesen, 2,5 kiló körüli súllyal.

– Három héttel előbb jöttek, császármetszéssel születtek, ami érthető a korom, a diabéteszem és az ikerterhesség miatt.

Antónia nem félt a terhességtől, felkészült, és tudta, olyan szakemberek állnak mellette, akikben megbízhat.

– Hozzáértő és kellőképpen rugalmas orvost kell választani, hiszen az eredmények mutatják meg, hogy jól csináltam-e a dolgomat. A szülésem után Baranyi doktornő ott ült az ágyam szélén, s együtt észleltük, amit ő előre mondott: pár óra alatt visszaállt a régi inzulinigényem.

2,5 éves korukig szoptatta Antónia a gyermekeit. Az első időszak – ahogy meséli – igazán békés volt: ettek, aludtak a kicsik. Féléves korukig csak anyatejet kaptak, utána kezdték megkóstolni a „valódi” ételeket. Mivel az ételallergiák egy része állítólag összefüggésbe hozható a tápszerekkel, azt sosem kaptak.

Az első időszak békés csecsemői később eleven kisgyerekek lettek, a csendes napok véget értek, de ma már elképzelhetetlen is, hogy csend legyen a lakásban. Izgalmas időszakon vannak túl, a középiskolai felvételi minden tinédzsert és szülőt megvisel. Antónia sem csinált titkot belőle, hogy nem ért egyet ezzel a rendszerrel. De térjünk vissza a várandóssághoz.

Élvezzétek a terhességet, s azt, hogy babátok születik!

A cukorbeteg számára az orvossal való együttműködés minden életszakaszban fontos, de várandósság idején különösen nagy a tétje.

– Nem minden diabetológus ért a cukorbeteg nők terhességéhez, ezt az orvosok is pontosan tudják. Merjünk beszélni a kezelőorvosunkkal arról, hogy szükséges-e pluszszakembert is választanunk!

A kismamák várandósságuk alatt és a kisbaba első hónapjaiban gyakran tapasztalják, hogy mindenki tanácsokat osztogat nekik, de ketten legkevesebb háromfélét tanácsolnak. Antónia ebben is szerencsés volt, illetve tudatosan választotta meg, kit kérdez.

– Igyekeztem olyanoktól kérni és kapni tanácsot, akik megbízhatóak. A legtöbb segítséget a szoptatási tanácsadómtól kaptam, aki rugalmasabb volt, mint például az akkori gyermekorvosunk. Nem könnyű két gyereknél mérni, melyik mikor mennyit eszik. Mivel szépen fejlődött mindkettő, elég gyorsan abba is hagytuk. A merev gyerekorvos helyett pedig másikat választottunk, akire a mai napig számíthatunk. Persze beszélgettünk a barátnőimmel, a sógornőmmel, de ők sem estek túlzásokba.

Nem akarunk ebben a cikkben sem kéretlen tanácsokat osztogatni, de a diabéteszes kismamák számára fontos lehet, hogy mit tanácsol nekik Erős Antónia:

– Ne parázzátok túl! Se a várandósságot, se a szülést, se a baba első hónapjait. Ti csak abban különböztök a többiektől, hogy cukorbetegek vagytok. De cukorbetegként ugyanolyan egészségesen végig tudjátok csinálni, egészséges babát szülve, mint mások.

Élvezzétek a terhességet, s azt, hogy babátok születik! Ne a cukorbetegségre koncentráljatok! Ha odafigyeltek magatokra, minden rendben lesz!

HV

Megjelent a diabetes gdm2024/k1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!