50 éve
Fürge ujjak és diétás receptek
A közelmúltban barátnőmnek segítettem elhunyt édesanyja holmijait válogatni. Ekkor akadt a kezembe egy 1975-ben megjelent Fürge Ujjak magazin. Az idősebb hölgyek biztosan emlékeznek az újságra, sok kézimunkázó talált ötleteket benne. Az újságot 1957-ben alapították, 2008-tól új formában, stílusban jelenik meg, Amelie címmel.

Az épp 50 éves lapszámban található szabályt betartva – Utánnyomás a Fürge ujjak c. folyóiratra való hivatkozás nélkül tilos! –, a 22-dik oldalát szeretném megmutatni, ahol cukorbetegeknek szóló receptek jelentek meg.
1975-ben! Ráadásul egész jók. A túrós palacsinta, amelyben nincsen liszt, kifejezetten érdekes. Lehet, hogy a mai dietetikusok tiltakoznak ellene, de én meghajtom a fejemet az akkori szerkesztők előtt. A hölgyeknek szóló magazin törődött a cukorbetegekkel.
Túrós palacsinta (2 adag)
Hozzávalók: 3 egész tojás, 50 g vaj, 2 tojássárgája, 200 g tehéntúró, citromhéj, szacharin, kevés zsír a palacsinta sütéséhez, 1 deci tejföl.

A tehéntúrót áttörjük és keverőtálba tesszük. A fele vajat a tojássárgákkal, a fele tejföllel és kevés reszelt citromhéjjal jól kikeverjük. Hozzátesszük a túróhoz, kevés szacharinnal megédesítjük és összekeverjük. Ezután az egész tojásokat felütjük, enyhén megsózzuk és habverővel összekeverjük. Palacsintasütőben, jól felhevített kevés zsírban 4 kisebb tojáslepényt sütünk belőle. Mindkét oldalán megsütjük. Elosztjuk benne a túrótölteléket. Felcsavarjuk, megvajazott tűzálló tálba tesszük, tejföllel és olvasztott vajjal megcsepegtetjük és forró sütőben megpirítva tálaljuk.







