Szálka Brigitta receptje
Zöldborsóleves saját anyagával sűrítve

1 adag energia- és tápanyagtartalma (tészta nélkül): | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
119 kcal | 4 g | 5 g | 12 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 160 g zöldborsó,
- 120 g sárgarépa, újsárgarépa,
- 80 g petrezselyemgyökér,
- 80 g karalábé,
- 1 fej fehér vagy vöröshagyma,
- 1 nagy cs. petrezselyemzöld (felét tegyük félre a díszítéshez),
- 2 ek. olívaolaj,
- 1 csapott tk. konyhasó.
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A vöröshagymát és a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a karalábét körülbelül egycentis darabokra szeleteljük. Az olaj felén megpároljuk a sűrítéshez használt hagymát és adagonként körülbelül 1 evőkanálnyi zöldborsót. A hagyma-borsó keveréket kivesszük a lábasból, félretesszük a sűrítéshez. A maradék olajon megpároljuk a többi zöldséget, majd hozzáadjuk a sót és a petrezselyemzöld felét, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Miközben puhára főnek a zöldségek, a sűrítéshez félretett hagyma-zöldborsó keveréket a leves főzőlevével botmixer vagy turmixgép segítségével simára pürésítjük, majd a leveshez csorgatjuk. Tálaláskor a maradék petrezselyemzölddel díszítjük. (Különleges ízt ad levesnek, ha a zöldségekkel egy időben [szárított] gombát adunk hozzá; petrezselyem helyett használhatunk a díszítéshez apróra vágott friss mentalevelet; adagonként kiegészíthetjük 1 evőkanálnyi levestésztával.)

Szálka Brigitta
dietetikus, egészségtantanár