Szerző: Szálka Brigitta Feltöltés dátuma: 2025.03.05.

Szálka Brigitta receptje

Fonott kalács

Illusztráció
1 szelet energia- és tápanyagtartalma (tészta nélkül):
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
132 kcal 3 g 5 g 18 g

Hozzávalók 20 szelethez

  • 450 g liszt (durum- és búzafinomliszt fele-fele arányban),
  • 200 ml tej,
  • 100 g vaj vagy margarin,
  • 1 db tojás,
  • 1 ek. stevia-eritrit édesítő,
  • friss vagy porélesztő (500 g liszthez megfelelő mennyiség).

Elkeverjük a langyos tejben az édesítőszert, felfuttatjuk benne az élesztőt – kb. kétszeresére kell nőnie. A liszthez hozzáadjuk a tejet és a többi hozzávalót, a tojásból félreteszünk egy keveset a kalács kenéséhez, kidolgozzuk a tésztát. Hagyjuk kelni 1-1,5 óra hosszat, 2-3-szoros térfogatúra kell nőnie. A pihenés után lisztezett felületen szedjük három részre a tésztát, sodorjunk belőle három kötelet, majd fonjuk meg, mintha hajfonatot készítenénk. A megfont kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 10-15 percig pihentetjük (közben begyújtjuk a sütőt), a kalács tetejét megkenjük a félretett tojással. Előmelegített sütőben 160 fokon 15-20 percig, majd 150 fokon 20 percig sütjük. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, fedjük be sütőpapírral, nehogy megégjen. A tészta könnyebb lesz, ha a sütő aljába egy lábasba – sütés előtt – vizet teszünk. (A kalács tetejére szórhatunk szezám-, napraforgó- vagy tökmagot. Ízesítésképp tehetünk a tésztába kezeletlen citrom- vagy narancshéjat.)

szerzo

Szálka Brigitta

dietetikus, egészségtantanár

Megjelent a diabetes2025/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!