Szálka Brigitta receptje
Fonott kalács

1 szelet energia- és tápanyagtartalma (tészta nélkül): | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
132 kcal | 3 g | 5 g | 18 g |
Hozzávalók 20 szelethez
- 450 g liszt (durum- és búzafinomliszt fele-fele arányban),
- 200 ml tej,
- 100 g vaj vagy margarin,
- 1 db tojás,
- 1 ek. stevia-eritrit édesítő,
- friss vagy porélesztő (500 g liszthez megfelelő mennyiség).
Elkeverjük a langyos tejben az édesítőszert, felfuttatjuk benne az élesztőt – kb. kétszeresére kell nőnie. A liszthez hozzáadjuk a tejet és a többi hozzávalót, a tojásból félreteszünk egy keveset a kalács kenéséhez, kidolgozzuk a tésztát. Hagyjuk kelni 1-1,5 óra hosszat, 2-3-szoros térfogatúra kell nőnie. A pihenés után lisztezett felületen szedjük három részre a tésztát, sodorjunk belőle három kötelet, majd fonjuk meg, mintha hajfonatot készítenénk. A megfont kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 10-15 percig pihentetjük (közben begyújtjuk a sütőt), a kalács tetejét megkenjük a félretett tojással. Előmelegített sütőben 160 fokon 15-20 percig, majd 150 fokon 20 percig sütjük. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, fedjük be sütőpapírral, nehogy megégjen. A tészta könnyebb lesz, ha a sütő aljába egy lábasba – sütés előtt – vizet teszünk. (A kalács tetejére szórhatunk szezám-, napraforgó- vagy tökmagot. Ízesítésképp tehetünk a tésztába kezeletlen citrom- vagy narancshéjat.)

Szálka Brigitta
dietetikus, egészségtantanár