Kard Éva receptje
Túrós-tejfölös almatorta

Egy szelet energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
200 kcal | 9 g | 11 g | 16 g |
Hozzávalók 16 szelethez
A tésztához:
- 150 g teljes kiőrlésű liszt,
- 100 g vaj (hideg),
- 80 g eritrit,
- 50 g finomliszt,
- 1 db tojás (nagy),
- 1 púpozott tk. sütőpor,
- csipet só.
A töltelékhez:
- 500 ml tej (1,5%-os),
- 300 g alma,
- 400 ml tejföl (12%-os),
- 250 g sovány tehéntúró,
- 100 g eritrit,
- 30 g étkezési keményítő (gluténmentes),
- 2 db tojás (nagy),
- 1 cs. vaníliás pudingpor,
- 1 tk. vaníliaaroma, 1/2 citrom leve.
A lekenéshez:
- 50 g diabetikus sárgabaracklekvár.
A kétféle lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá az eritritet, adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ezután egy sütőpapíron nyújtsuk ki akkorára, hogy amikor a formába beletesszük, legalább 2 cm magas pereme legyen, majd a sütőpapírral együtt helyezzük bele a tortaformába, és tegyük be a hűtőbe, ameddig elkészül a töltelék. Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd ízlés szerint szeleteljük fel. Ezután facsarjuk rá a citromlevet, forgassuk össze, hogy felhasználásig ne barnuljon meg.
A pudingport és 50 g eritritet keverjük simára egy kevés tejjel, öntsük hozzá a maradék meleg tejhez, és kevergetve kb. egy perc alatt főzzük sűrűre. Ezután hűtsük ki teljesen (közben többször keverjük át). A keverőtálba tegyük bele a túrót, villával kicsit törjük össze, adjuk hozzá a tejfölt, a maradék eritritet, a vaníliaaromát, az egész tojásokat, és keverjük alaposan össze, majd keverjük hozzá az étkezési keményítőt is. Ízlés szerint több édesítőt is adhatunk hozzá. Ezután két részletben adjuk hozzá az előzőleg sűrűre főzött, majd kihűtött pudingot, és szintén keverjük alaposan össze.
Vegyük ki a hűtőből a tortaformát, és kanalazzuk egyenletesen a tésztára a tölteléket. Ezután a töltelékre rakjuk rá a felszeletelt almacikkeket. Előmelegített sütőben 180 (légkeverésnél 170) fokon 60 perc alatt süssük készre a tortát. Amennyiben az alma elkezdene nagyon pirulni, helyezzünk rá egy sütőpapírt, és úgy süssük tovább. A sárgabaracklekvárt melegítsük meg, és a sütőből kivett, forró torta tetejét kenjük meg a lekvárral. Ezután a tortaformában hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki a formából, helyezzük tortatálra, és tegyük be a hűtőbe pár órára vagy egész éjszakára, hogy a töltelék teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt szeleteljük fel a tortát, és úgy kínáljuk.