Kard Éva receptje
Reszelt epres szelet

Egy szelet energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
188 kcal | 6 g | 9 g | 20 g |
Hozzávalók 12 szelethez
A tésztához (18×27 cm-es tepsihez):
- 200 g tönkölybúza-finomliszt,
- 100 g Vénusz vaníliaízű margarin,
- 50 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
- 1 db tojás (nagy),
- 1-2 ek. hideg víz,
- 1 ek. eritrit,
- 1 tk. sütőpor,
- 1 tk. vaníliaaroma,
- csipet só.
Az epres töltelékhez:
- 500 g eper,
- 50 g eritrit,
- 50 g mandulaforgács (v. apróra vágott dió),
- 1 cs. vaníliás pudingpor (v. 2 ek. keményítő),
- 1 tk. vaníliaaroma,
- 1/2 citrom reszelt héja.
A kétféle lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a sütőport és egy csipet sót, majd alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a felkockázott margarint és a vaníliaaromát, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá az eritritet, adjuk hozzá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben, ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Osszuk el a tésztát két egyenlő részre, az egyik tésztagombócot csomagoljuk be fóliába, és tegyük be a fagyasztóba, hogy könnyen tudjuk majd reszelni. Enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki a másik tésztát, és a papírral együtt helyezzük a tepsibe. A töltelékhez az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd keverjük hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, és hagyjuk kicsit állni. A mandulát állandó kevergetés mellett pörköljük meg, majd rögtön öntsük ki egy tányérra, nehogy megégjen, és hagyjuk kihűlni. Ezután az eperhez adjuk hozzá a pörkölt mandulát, a reszelt citromhéjat, a pudingport, és óvatosan keverjük össze, mielőtt a tésztára tennénk (ha sok levet enged, akkor azt öntsük le, nehogy túl lágy legyen sütés után a töltelék, mert akkor nem tudjuk szépen felszeletelni). Ezután a tepsiben lévő tésztára egyenletesen kanalazzuk rá az epres tölteléket. Vegyük ki a fagyasztóból a másik tésztát, és egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük rá az epres töltelékre. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 40 perc alatt süssük készre, míg szép aranybarna lesz a reszelt tészta a tetején. Az elkészült süteményt vegyük ki a sütőből, pár percig hagyjuk a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki. Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel a süteményt, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.