Feltöltés dátuma: 2024.08.20.

Kard Éva receptje

Reszelt epres szelet

Illusztráció
Egy szelet energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
188 kcal 6 g 9 g 20 g

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához (18×27 cm-es tepsihez):

  • 200 g tönkölybúza-finomliszt,
  • 100 g Vénusz vaníliaízű margarin,
  • 50 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
  • 1 db tojás (nagy),
  • 1-2 ek. hideg víz,
  • 1 ek. eritrit,
  • 1 tk. sütőpor,
  • 1 tk. vaníliaaroma,
  • csipet só.

Az epres töltelékhez:

  • 500 g eper,
  • 50 g eritrit,
  • 50 g mandulaforgács (v. apróra vágott dió),
  • 1 cs. vaníliás pudingpor (v. 2 ek. keményítő),
  • 1 tk. vaníliaaroma,
  • 1/2 citrom reszelt héja.

A kétféle lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a sütőport és egy csipet sót, majd alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a felkockázott margarint és a vaníliaaromát, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá az eritritet, adjuk hozzá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben, ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Osszuk el a tésztát két egyenlő részre, az egyik tésztagombócot csomagoljuk be fóliába, és tegyük be a fagyasztóba, hogy könnyen tudjuk majd reszelni. Enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki a másik tésztát, és a papírral együtt helyezzük a tepsibe. A töltelékhez az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd keverjük hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, és hagyjuk kicsit állni. A mandulát állandó kevergetés mellett pörköljük meg, majd rögtön öntsük ki egy tányérra, nehogy megégjen, és hagyjuk kihűlni. Ezután az eperhez adjuk hozzá a pörkölt mandulát, a reszelt citromhéjat, a pudingport, és óvatosan keverjük össze, mielőtt a tésztára tennénk (ha sok levet enged, akkor azt öntsük le, nehogy túl lágy legyen sütés után a töltelék, mert akkor nem tudjuk szépen felszeletelni). Ezután a tepsiben lévő tésztára egyenletesen kanalazzuk rá az epres tölteléket. Vegyük ki a fagyasztóból a másik tésztát, és egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük rá az epres töltelékre. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 40 perc alatt süssük készre, míg szép aranybarna lesz a reszelt tészta a tetején. Az elkészült süteményt vegyük ki a sütőből, pár percig hagyjuk a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki. Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel a süteményt, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Megjelent a diabetes2024/3. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!