Kard Éva receptje
Joghurtos meggyes
Egy szelet energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
188 kcal | 5 g | 10 g | 20 g |
Hozzávalók 12 szelethez (20×30 cm-es tepsihez)
- 500 g magozott meggy,
- 200 ml natúr joghurt,
- 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
- 150 g tönkölybúza-finomliszt,
- 150 g eritrit,
- 100 ml étolaj,
- 2 db tojás (nagy),
- 1 tk. vaníliaaroma,
- 1/2 citrom,
- 1/2 cs. sütőpor,
- 1 púpozott tk. étkezési keményítő (v. liszt).
A kimagozott meggyet előző nap szórjuk meg ízlés szerint 1-2 evőkanál eritrittel, majd többször átkeverve hagyjuk állni felhasználásig, hogy ne legyen túl savanyú a süteményben. A kétféle lisztet és a sütőport keverjük össze. A tojásokat válasszuk ketté, majd a fehérjét egy csipet sóval és fél evőkanál eritrittel verjük fel kemény habbá. Egy tálba tegyük bele a joghurtot, adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat és citromlevet. Állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az étolajat, adjuk hozzá a sütőporos lisztet, és keverjük simára a masszát. Ezután kanállal, hogy a hab ne nagyon törjön, apránként adjuk hozzá az előzőleg keményre felvert tojásfehérjét. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, és egyenletesen öntsük bele a tésztát. A meggyet alaposan csepegtessük le, szórjuk meg az étkezési keményítővel, forgassuk össze, és szórjuk rá a tepsiben lévő tészta tetejére (a keményítővel összekevert meggy nem fog leülni a tepsi aljára, a sütemény tetején marad). Előmelegített sütőben, légkeveréssel 170 fokon süssük 40–45 percig, tűpróbáig. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra és hűtsük le. Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porrá őrölt eritrittel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A tésztája könnyű és finom a teljes kiőrlésű liszttel is. Ízlés szerint ezt az alaptésztát másfajta gyümölccsel is megszórhatjuk.