Feltöltés dátuma: 2024.09.11.

Kard Éva receptje

Áfonyás-mákos sajttorta

Illusztráció
Egy szelet energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
143 kcal 2 g 11 g 8 g

Hozzávalók 12 szelethez (20 cm-es tortaformához)

A kekszes alaphoz:

  • 100 g Gullón cukormentes keksz,
  • 50 g vaj,
  • 1 ek. mák,
  • kevés tej.

A sajtkrémhez:

  • 250 g mascarpone,
  • 100 g eritrit (v. ízlés szerinti édesítő),
  • 2 db tojás (nagy),
  • 1 ek. mák,
  • 1 tk. vaníliaaroma,
  • 1/2 db citrom,
  • csipet só.

Az áfonyás réteghez:

  • 200 g áfonya (lehet fagyasztott is),
  • 100 ml víz,
  • 2 ek. eritrit,
  • 1/2 citrom reszelt héja,
  • 1 kk. őrölt fahéj,
  • 1 kk. vaníliaaroma,
  • 1/2 ek. étkezési keményítő,
  • 50 ml víz.

A mákot pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük ki a serpenyőből és hűtsük ki. A kekszet és a mákot daráljuk le, adjuk hozzá a felolvasztott vajat, és keverjük össze (ha túl száraz lenne, adjunk hozzá egy pici tejet). Egy 20 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy a szélét is befedje, majd egyenletesen lapogassuk bele a kekszet. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten süssük 10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből és hagyjuk egy kicsit hűlni. Közben készítsük el a sajtkrémet. A mákot pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük ki a serpenyőből és hűtsük ki. Egy tálban dolgozzuk össze a mascarponét, az eritritet, a vaníliaaromát, a citrom lereszelt héját és levét. Adjuk hozzá az egész tojásokat és a pörkölt mákot, és szintén keverjük alaposan össze. Ezután egyenletesen öntsük rá az elősütött keksz tetejére, majd tegyük vissza a meleg sütőbe, és a hőfokot kicsit megemelve süssük 40–45 perc alatt készre (tűpróbáig süssük). Amikor a torta megsült, vegyük ki a sütőből, hűtsük ki, majd tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen és az ízek összeérjenek (amikor kivesszük a sütőből, még elég lágynak néz ki, de mire kihűl, szépen tudjuk majd szeletelni). Az áfonyás réteghez tegyük az áfonyát serpenyőbe, öntsük rá a vizet, adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a citromhéjat és az őrölt fahéjat, majd főzzük pár percig.

A keményítőt dolgozzuk simára a vízzel, öntsük hozzá az áfonyához, és kevergetve főzzük addig, míg kissé besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük langyosra. Vegyük ki a tortát a hűtőből, öntsük az áfonyát a tetejére, és tegyük vissza, hogy megdermedjen. Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, szeleteljük fel, majd hagyjuk legalább egy fél órát szobahőmérsékleten, hogy ne legyen túl hideg, és úgy kínáljuk. Az áfonyát ízlés szerint pl. meggyre, eperre vagy más gyümölcsre cserélhetjük.

Megjelent a diabetes2024/3. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!