Kard Éva receptje
Áfonyás-mákos sajttorta
Egy szelet energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
143 kcal | 2 g | 11 g | 8 g |
Hozzávalók 12 szelethez (20 cm-es tortaformához)
A kekszes alaphoz:
- 100 g Gullón cukormentes keksz,
- 50 g vaj,
- 1 ek. mák,
- kevés tej.
A sajtkrémhez:
- 250 g mascarpone,
- 100 g eritrit (v. ízlés szerinti édesítő),
- 2 db tojás (nagy),
- 1 ek. mák,
- 1 tk. vaníliaaroma,
- 1/2 db citrom,
- csipet só.
Az áfonyás réteghez:
- 200 g áfonya (lehet fagyasztott is),
- 100 ml víz,
- 2 ek. eritrit,
- 1/2 citrom reszelt héja,
- 1 kk. őrölt fahéj,
- 1 kk. vaníliaaroma,
- 1/2 ek. étkezési keményítő,
- 50 ml víz.
A mákot pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük ki a serpenyőből és hűtsük ki. A kekszet és a mákot daráljuk le, adjuk hozzá a felolvasztott vajat, és keverjük össze (ha túl száraz lenne, adjunk hozzá egy pici tejet). Egy 20 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy a szélét is befedje, majd egyenletesen lapogassuk bele a kekszet. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten süssük 10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből és hagyjuk egy kicsit hűlni. Közben készítsük el a sajtkrémet. A mákot pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük ki a serpenyőből és hűtsük ki. Egy tálban dolgozzuk össze a mascarponét, az eritritet, a vaníliaaromát, a citrom lereszelt héját és levét. Adjuk hozzá az egész tojásokat és a pörkölt mákot, és szintén keverjük alaposan össze. Ezután egyenletesen öntsük rá az elősütött keksz tetejére, majd tegyük vissza a meleg sütőbe, és a hőfokot kicsit megemelve süssük 40–45 perc alatt készre (tűpróbáig süssük). Amikor a torta megsült, vegyük ki a sütőből, hűtsük ki, majd tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen és az ízek összeérjenek (amikor kivesszük a sütőből, még elég lágynak néz ki, de mire kihűl, szépen tudjuk majd szeletelni). Az áfonyás réteghez tegyük az áfonyát serpenyőbe, öntsük rá a vizet, adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a citromhéjat és az őrölt fahéjat, majd főzzük pár percig.
A keményítőt dolgozzuk simára a vízzel, öntsük hozzá az áfonyához, és kevergetve főzzük addig, míg kissé besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük langyosra. Vegyük ki a tortát a hűtőből, öntsük az áfonyát a tetejére, és tegyük vissza, hogy megdermedjen. Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, szeleteljük fel, majd hagyjuk legalább egy fél órát szobahőmérsékleten, hogy ne legyen túl hideg, és úgy kínáljuk. Az áfonyát ízlés szerint pl. meggyre, eperre vagy más gyümölcsre cserélhetjük.