Szerző: Dr. Pap Krisztina Feltöltés dátuma: 2024.07.11.

XVIII. Országos Gyermekdiabétesz Nap – Győr

Ma Magyarországon mintegy 6000 gyermek él cukorbetegséggel, az elmúlt 30 évben megháromszorozódott az 1-es típusú cukorbetegség megjelenésének gyakorisága, évente 250–300 új esetet diagnosztizálnak, ezért is fontos ez a rendezvény.

Illusztráció

A XVIII. Országos Gyermekdiabétesz Nap szervezését idén Győr vállalta magára, április utolsó szombatján a Móra Ferenc Általános Iskolában tartottuk. Budapesttől vettük át a stafétát, ezért nagyon izgultunk a résztvevők száma miatt, hiszen az ország egy távoli szeglete vagyunk, de a rendezvény sikerét a 450 résztvevő jól mutatja.

A hivatalos megnyitó után Brandnyuszi alapozta meg a fergeteges hangulatot. Aki nem az első sorban táncolt, az a csillámtetováló, arcfestő vagy éppen a hajfonó asztaltól hallgatta. Igyekeztünk mindenkire gondolni, így a pihenőszobában a legkisebbeket Ringató foglalkozás várta, a színpadon a Camerata Artissima kamaraegyüttes koncertje következett.

A tanulásról sem feledkeztünk meg: az ebédlőben az inzulin 100 éves történetéről szóló előadást egy sportolói kerekasztal-beszélgetés követte, jelenlegi és „kinőtt” gondozottaink és szüleik osztották meg e téren szerzett tapasztalataikat. Neuropátiás és funduskamerás szemfenékszűrésre is biztosítottunk lehetőséget.

Illusztráció

Alternatív formában is törekedtünk új ismeretek átadására, az aulába mindenkit egyaránt érintő szakmai anyagokat helyeztünk ki, elolvasásukra plusztombolával ösztönöztük a jelenlévőket. Az ebédszünetre is diabéteszhez kapcsolódó játékkal készültünk, amely szintén plusztombolát ért. Ha valakinek nem ízlett az ebéd, akkor az Albatrosz tortaműhely vagy a Bóbita mentespékség standján talált fogára valót. Mórichidáról finomabbnál finomabb sajtok érkeztek, ami az Eisberg salátáival és a Hetevény-malom kovászos kenyerével tökéletes volt. A programon 21 kiállító vett részt.

A rendezvényen figyeltünk a környezettudatosságra, ezért úgynevezett repohárt használtunk, illetve lebomló ajándékokat adtunk és vízivásra buzdítottuk a jelenlévőket.

Délután lehetőséget teremtettünk a szülőknek, hogy szabadon kérdezzenek a Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabétesz Szekciójának vezetőségi tagjaitól. Majd ismét kerekasztal-beszélgetések következtek, fontos témákról: a diabétesz elfogadásáról, a diabéteszes gyerekek óvodai, iskolai helyzetéről – ezen az Oktatási Hivatal munkatársai is részt vettek.

Illusztráció

Mindeközben kis balettos „Tavasztündérek” mutatták be tudásukat, fellépésük apropója, hogy egy frissen diagnosztizált kis cukis is a tánckar tagja. Az ebéd lemozgásában Árvai Kristóf freestyle labdazsonglőr segített, a bemutatót az udvaron hosszan tartó gyakorlás követte. Az alternatív sportolás kedvelőinek a VR szoba nyújtott különleges lehetőséget. A lufihajtogató mellé megérkezett Svihák Oszkár bohóc is, de mint minden évben, most is Nudli, a terápiás kutyus volt a sztár. A legtöbb fotó vagy vele, vagy Lennyvel, a plüssoroszlánnal készült. Aki még bírta energiával, az Dave Koma Dave – Őri Dávid – fellépésén ropta, a fáradtabbak pedig megtöltötték a színpad előtti széksorokat. Az esemény záróakkordjaként a tombolasorsolás következett, majd egy-egy könnycseppet elmorzsolva, de millió élménnyel gazdagabban mindenki elindult haza.

Dr. Pap Krisztina

Megjelent a diabetes2024/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!