Közösségi kérdések

Változó világ

Illusztráció

Kis piros és nagy lapos

Jól sikerült a születésnapi buli! Nem volt világraszóló, hatalmas torta helyett csak kispoharakban tálalt diétás finomságot kaptak az ünneplők, nem voltak lufik, még térzene sem. (Nem mintha szükség lenne ilyen külsőségekre.) De jól éreztük magunkat. Én különösen, mert több, rég nem látott jó barátommal tudtam beszélgetni. (Igaz, cserében elblicceltem néhány délelőtti előadást, amiért elnézést kérek.)

Délután azonban a színpadra költöztem, egy kerekasztal-beszélgetés háziasszonyaként. Erről itt nem mesélek, mert részletes beszámoló született róla, amit, ha továbblapoznak, akkor olvashatnak. Örömteli kötelességünket is ekkor teljesítettük, átadtuk a Joslin-díjakat. (A másik kitüntetést, a Lang Gusztáv-díjat már a megnyitókor átvehették a jutalmazottak, megismerhetik őket, ha elolvassák lapszámunkat.)

Vártunk egy egészen rendkívüli vendéget is az ünnepi Civil Fórumra, sajnos családi problémák közbeszóltak, nem érkezett meg, így őt csak most, magazinunkban mutathatjuk be. A kutató biológus hölgy épp akkor lett cukorbeteg, mint Peti. Régi olvasóink biztosan emlékeznek rá, hogy 1992 és 2015 között minden számunkban megjelent a képregény, amelynek Peti és nagyszájú barátja, Fecsi voltak a főszereplői. Kornélia nagy rajongója volt e képregénynek, s ahogy a vele készített interjúban olvasható, sokat segített neki Peti és Fecsi a diabétesz megértésében és elfogadásában.

A tavasz folyamán lapunk fiataloknak szóló különszáma, a Diabetes Junior is megjelent. Ebben elsősorban az ezt a korosztályt érdeklő témákkal foglalkozunk, de vannak olyan cikkek is, amelyek az „öreg” Diabetes olvasóit is érdekelheti. Emlékeznek Ambrus Flórára? A kárpátaljai lányka – akinek a családja nagyon nehezen tudta tudomásul venni, hogy gyermekük cukorbeteg lett, és hosszú időt töltöttek hiábavaló csodakereséssel – ma gyermekorvos, aki legszívesebben cukorbeteg kicsikkel foglalkozik. A vele folytatott beszélgetés itt és a Juniorban is olvasható.

Tudták, hogy létezik anyagcsere-memória? Ha időben észrevesszük a cukorbetegséget, és időben elkezdjük a helyes kezelését, a szervezet a későbbiekben visszaemlékszik erre, és meghálálja azt. Ezzel és még sok érdekes gondolattal találkozhatnak dr. Domboróczki Zsolt cikkében, amely a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége oktatóprogramjában, a DiabPontban elhangzott előadása alapján született.

Megismerkedhetnek egy nem mindennapi hölggyel és teljesítményével. Dr. Molnár Ágnes, a Magyar Diabetes Társaság Szakdolgozói Szekciójának elnöke gyógytornász, diabetológiai edukátor, aki a közelmúltban – edukációs témában – doktori címet szerzett.

Végezetül felhívom figyelmüket, hogy e számunkat nyugodtan megcsonkíthatják. A középső négy oldal ugyanis a későbbiekben hasznos lehet. A SZEBB elnevezésű projekt célja, hogy minél biztonságosabbá tegye a gyógyszerhasználatot. Ehhez jó tanácsokat ad a Magyar Gyógyszerészi Kamara, ráadásul megalkottak egy táblázatot, amelyet ha precízen kitöltünk, jó eséllyel legközelebb nem kis piros és nagy lapos gyógyszerről fogunk beszélni a háziorvosuknál vagy a patikában. Lapozzanak középre, s megértik, miről is beszéltem!

Herth Viktória

Más igények, más lehetőségek

Generációk

Más igények, más lehetőségek

Szerző: Herth Viktória

A Civil Fórumon ebéd után generációs kérdésekről szóló kerekasztal-beszélgetés zajlott a színpadon. Tudjuk, egyre idősebbek a cukorbetegklubok tagjai. A fiatalok érdektelenek, vagy csak nincs idejük a közösségi életre? Szerkesztőségünk az elmúlt 35 év során igyekezett mindig a legaktuálisabb kérdésekkel foglalkozni. 2024-ben úgy érezzük, ez a legfőbb probléma a diabéteszesek közösségében. A beszélgetés során megoldást nem találtunk, de felvetődtek kérdések, megismerhettünk jó kezdeményezéseket.

 Tovább
Szezámos céklakrém

Torta helyett

Szezámos céklakrém

Egy adag energia- és tápanyagtartalma (kétszersült nélkül):
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
145 kcal 3 g 12 g 5 g
 Tovább
Pudingos kosárka

Torta helyett

Pudingos kosárka

Egy darab energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
155 kcal 3 g 9 g 12 g
 Tovább

„Letakarítani az asztalt”

Szerző: Füzesi Brigitta

A manapság desszertként emlegetett finomságok – szakértők szerint – csak a XVII. század óta léteznek. Ekkor született az ötlet, hogy étkezéskor az édesség külön fogás legyen. Ezt megelőzően az édes és sós ételeket egyszerre fogyasztották, később a főételek között tálalták az édességet. Végül az étkezés zárása lett a desszert, köszönhetően az újvilági ültetvények megművelésének és a csökkenő cukorárnak.

 Tovább
Almáspite-pohárkrém

Torta helyett

Almáspite-pohárkrém

Egy pohár energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
223 kcal 6 g 15 g 12 g
 Tovább

Felhívás

Az orvos is ember!

Igen, az orvos is ugyanolyan ember, mint mi vagyunk. Lehet neki is rossz napja, amikor türelmetlenebb, ingerültebb a megszokottnál – ő is veszekszik a feleségével, férjével –, lehet fáradtabb, sőt még náthás is lehet…
 Tovább
A St. Vincent-i nyilatkozat céljai

A St. Vincent-i nyilatkozat céljai

1990-ben az észak-olaszországi St. Vincentben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Diabetes Társaság (IDF) közös kongresszust tartott Diabetes mellitus Európában: valamennyi korosztály és valamennyi ország problémája címmel…
 Tovább
Ha az orvos meglátja a mélyebb összefüggéseket…

Lang Gusztáv-díj

Ha az orvos meglátja a mélyebb összefüggéseket…

– Nagy megtiszteltetés, hogy átvehettem a Lang Gusztáv-díjat. Számomra a betegektől kapott elismerésnél nincs fontosabb – mondta beszélgetésünk elején a doktor úr…
 Tovább
Komlói Cukorbetegek Egyesülete

Lang Gusztáv-díj

Komlói Cukorbetegek Egyesülete

A komlói cukorbetegek 1994 őszén hozták létre klubjukat, a Baranya Megyei Diabétesz Szövetség részeként. A klub évről évre egyre több tagot számlált, megérett az önállóságra, ezért 2014-ben megalakították a Komlói Cukorbetegek Egyesületét…
 Tovább
Prevenció

Prevenció

Szerző: Dr. Domboróczki Zsolt

A cukorbetegek kezelésben, akár 1-es, akár 2-es típusú vagy egyéb diabéteszformáról beszélünk, a terápiaválasztás során a preventív szemlélet a meghatározó: megfelelő anyagcserehelyzet elérésével, majd fenntartásával és a társbetegségek megfelelő kezelésével meg tudjuk-e előzni a szövődményeket? Ehhez elsősorban korai felismerés és korai, hatékony kezelés szükséges.

 Tovább

Diabétesz és Alzheimer-kór

Szerző: Somfai Katalin

A Newswise.com tudományos hírportál beszámolt egy egészen friss, egereken végzett kutatásról, amelynek eredményei rámutatnak arra, mi történik azoknak a diabéteszeseknek a szervezetében, akiknél Alzheimer-kór alakul ki. Azt több korábbi kutatás is kimutatta már, hogy a két betegség között kapcsolat áll fenn. Az újabb eredmények azt sugallják, hogy az Alzheimer-kór kialakulásának rizikófaktora csökkenthető.

 Tovább
Kézen fogom a betegeket

Doktori címet szerzett edukátor

Kézen fogom a betegeket

Szerző: Herth Viktória

Nem mindennapi teljesítményről és egy nem mindennapi hölgyről lesz szó az alábbiakban. Egy gyógytornászról, diabetológiai edukátorról, aki a közelmúltban megszerezte a doktori címet.

 Tovább
A biztonságos gyógyszeralkalmazásért

SZEBB-protokol

A biztonságos gyógyszeralkalmazásért

Tavaly novemberben, 2023/5 számunkban írtunk már a Magyar Gyógyszerészi Kamara programjáról, a SZEBB-protokolról. Most további gyakorlati tudnivalók mellett saját gyógyszereinkből is felkészülhetünk.

 Tovább
Diéta kialakítása szenzorral

Diabétesz: a motiváló állapot

Diéta kialakítása szenzorral

Szerző: Várkonyi Ákos

Állandó rovatomban tapasztalaton alapuló, gyakorlati tanácsokat, valamint tudományos érdekességeket osztok meg az érdeklődőkkel. Várkonyi Ákos vagyok, Szegeden élek, egy diabéteszes egészségközpont egyik működtetője vagyok. Soha nem foglalkoznék ilyesmivel, ha a saját állapotom nem motivált volna: 2019 óta 1-es típusú diabéteszes vagyok.

 Tovább
Peti, Fecsi és Kornélia

Peti, Fecsi és Kornélia

Szerző: Herth Viktória

Ezt az interjút tekintsék a Diabetes magazin születésnapi ajándékának. Úgy érzem, ennél szebb ajándékot nem is kaphattunk volna.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!