Szerző: Tóbiás Lilla Feltöltés dátuma: 2024.07.02.

Szurikáta Alapítvány

Tudásmegosztás és a közösség ereje – Szurikáta módra

Május 11-én harmadik alkalommal adott át 100 Varázspálca díjat a diabéteszes gyermekek pedagógusainak a Szurikáta Alapítvány az Eisberg támogatásával.
Újdonságként mutattuk be a SzuriTesók alkalmazást, a Szurikáta Alapítvány szülői kapcsolatteremtő appját. A díjátadón debütált Lackfi János Cukiságok verseskönyve, ami a gyermekkori cukorbetegségre hívja fel a kisgyermekes szülők figyelmét.

Illusztráció

Pedagógusok, kezükben varázspálcával

Idén harmadik alkalommal kerestük szülői ajánlások alapján azokat a pedagógusokat, gyermekintézményeket, akik példamutató módon fogadták és látják el a diabos gyerekeket. 2024-ben a jelölések negyede fővárosi, háromnegyede vidéki óvodákra, iskolákra érkezett. Jellemzően tanítók, tanárok, óvodapedagógusok és pedagógiai asszisztensek segítik a diabéteszes gyermekeket, de díjazottjaink között köszönthettünk dadusokat, táncoktatókat, intézményi titkárokat és egészségügyi dolgozót is.

Több pedagógus és intézmény nem először kapta meg a Varázspálcát, közülük filmet forgattunk az Almádi Magocskák Óvodáról, amit az ünnepségen mutattunk be. Amikor négy évvel ezelőtt jelentkeztek az óvodába, „a köznevelési törvény még nem tartalmazott a diabéteszes gyerekek ellátására vonatkozó előírásokat, és Marci volt az egyetlen diabéteszes gyermek az óvodában. Ennek ellenére példamutató módon már az első naptól kezdve biztosították a teljes körű ellátást vércukorméréssel, inzulinbeadással, az óvodai konyhán készített és kiszámolt ebéddel együtt. Nagyra értékeljük, hogy farsangra Marcinak is fánkot sütnek, ebédre minimuffinokat is kap. Az óvodai évek alatt végig tiszteletteljes, őszinte kommunikáció zajlott köztünk, az intézményvezető minden kérdésünkre, kérésünkre nyitottan és empatikusan reagált. Soha fel sem merült, hogy Marci valamilyen külsős programon ne vegyen részt a diabétesze miatt. Nagyon hálásak vagyunk, hogy mindent megtettek azért, hogy Marcit biztonságban tudhassuk az óvodában, hogy befogadó közeget teremtettek, és Marci első élménye az lehetett, hogy mindenben számíthat a közösségre” – írta a nagycsoportos Marci anyukája az almádi óvodáról.

Az esemény kisfilmjei az alapítvány weboldalán is megtekinthetők, köztük annak a Varázspálca díjas pedagógus házaspárnak a története, akik váltásban segítik két diabos osztálytárs mindennapjait egy gyöngyösi katolikus általános iskolában. Két alsós kisfiúét, akik legjobb barátok, és egymás után diagnosztizáltak őket diabétesszel a harmadik osztályban.

„Már első osztályban rájöttünk, hogy egy nyerő párost sikerült kifognunk gyerekeink számára Lili néni és Laci bácsi személyében. Rendkívüli humorral és empátiával megáldott, következetesen nevelő emberek, akikért rajonganak a gyerekek. A társaikat is felkészítették arra, hogy figyeljenek a fiúkra, ha máshogy viselkednek. Ha magas a cukruk a fiúknak, sétálnak egy egészséges társukkal az udvaron pár kört. Volt, amikor egy hipo kiváltotta pánikrohamot sikerült lecsillapítania Laci bácsinak azzal, hogy felkapta és ölelte a máskor nagy arcú, ekkor kis csimpánz módjára viselkedő zokogó gyermekemet. Magatartásuk bizony nem egyszer vitte rossz útra a fiúkat, Lili néni és Laci bácsi mégis kiáll mellettük, türelemmel kezelik a szituációkat” – írta méltatásában Sándor anyukája, aki azt is elmesélte, hogy hiába a törvényi előírás, még egy Gyöngyös méretű településen sem tudták elérni, hogy legyen diétás ebédjük a gyerekeknek, hiába járt közben az osztályfőnök és az igazgató.

A díjátadón elhangzott történetek mind arról szóltak, hogyha nem is elsőre, de meg lehet találni azokat az intézményeket és pedagógusokat, akik felvállalják a diabéteszes gyermek ellátásával járó pluszfeladatokat. Nem minden ajtó nyílik ki elsőre, a pedagógusoknak információra, tudásra van szükségük, hogy felelősséggel vállalják a feladatot. Mi a DiabTanoda képzésünkkel, a pedagógustankönyvünkkel tudunk nekik segíteni, és arra is van példa, hogy Kocsisné Gál Csilla, alapítványunk elnöke közbenjárására van szükség ahhoz, hogy a félelmeket, tévhiteket lebontsuk.

Találd meg a SzuriTesókat!

Minden életkornak és minden kezelési módnak megvannak a maga kihívásai. Ami közös mindannyiunk diabétesztörténetében, a kezdeti riadalom (képes leszek-e menedzselni a vércukorszintemet vagy a gyerekem diabéteszét, kezelni az eszközöket), a megválaszolatlan kérdések, az új és még nem ismert helyzetek okozta zavar. Nehéz helyzetekben különösen fontos, hogy kapcsolatba tudjunk lépni sorstársakkal, kérdezni tudjunk tőlük, ha elakadunk, meg tudjuk osztani a tapasztalatainkat, érzéseinket valakivel, aki hasonló cipőben jár, mint mi.

Többéves munka eredményeként elindítottuk a Szurikáta Alapítvány szülői kapcsolatteremtő appját, a SzuriTesók alkalmazást, aminek segítségével a diabétesszel érintett gyermekek szülei, gondviselői kapcsolatba tudnak lépni egymással. Az alkalmazásban szűrők alapján tudjuk megtalálni a hasonló kezelésben részesülő, azonos eszközöket használó, közelünkben lakó vagy azonos életkorú gyermekek szüleit, és kapcsolatfelvétel céljából üzenetet tudunk nekik írni. A SzuriTesók alkalmazás összeköti a szülőket, de nem működik kommunikációs felületként. Az ismeretség elfogadása után az ismerősöknek kell eldönteniük, hogyan kommunikálnak a továbbiakban, online vagy telefonon segítik egymást. Bízunk abban, hogy a SzuriTesókkal hozzájárulunk a diabos közösség tagjainak tudásmegosztásához, az információra éhes és a segítő szándékú szülők összekötéséhez, barátságok kialakulásához.

Verssel a korai felismerésért

Lackfi Jánost nem kell bemutatni. Az egyik legismertebb kortárs költő, aki a közösségi médiában nagyon aktív, és játékos, köznapi hangjának köszönhetően a fiatal olvasók körében is népszerű. A Szurikáta Alapítvány kérésére gyermekverset írt az 1-es típusú diabétesz megjelenéséről, hogy a verset olvasva a szülőkben és a gyerekekben is rögzüljenek a cukorbetegséggel kapcsolatos alapinformációk.

Illusztráció

Alapítványunk sok erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy lebontsa azt a tévhitet, hogy a cukorbetegség kizárólag az idősek és az elhízott, mozgásszegény életmódot folytató emberek betegsége. A szurikátás plakátok, kisfilmek és cikkek után ezúttal a művészetet hívtuk segítségül, hogy a vers nyelvén, valamint Megyeri Annamária csodálatos illusztrációin keresztül juttassunk el információkat az 1-es típusú diabéteszről minél többekhez. A verses könyv a május 11-ei Varázspálca díjátadó ünnepségen debütált, ahol a díjazott pedagógusokat is megajándékoztuk a kötettel.

Tóbiás Lilla

szerzo

Szurikáta Alapítvány
szurikataalapitvany.hu
Számlaszám: 11710088-20002963
Adományoddal a diabétesszel élő gyermekek mindennapjait segítjük!
Adószám: 18524710-1-13

Megjelent a diabetes2024/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!