Feltöltés dátuma: 2024.03.27.

Diabétesz- és életmódklub Balatonalmádiban

Illusztráció

Február 3-án, immár harmadik alkalommal került sor az „Almádiak Napjára” Balatonalmádiban, 3000–3500 résztvevővel. Felléptek a városban tevékenykedő tánccsoportok, énekesek, zenekarok, az udvaron főzőverseny zajlott, Almádi legjobb egytálételéért folyt a verseny. Az önkormányzat egyik fő feladatának tartja, hogy ilyen rendezvényeket szervezzen, ahol a civil szervezetek, egyesületetek, alapítványok bemutatkozhatnak, ízelítőt adhatnak tevékenységükből a város lakosainak.

Ezen a rendezvényen mutatkozott be a Balatonalmádi Diabétesz és Életmód Klub. A prevenció jegyében vérnyomás-, vércukor- és koleszterinmérést végeztünk a szűrővizsgálatot vállaló, bátor jelenlévők között. Az első jelentkező – jó példát mutatva – a rendezvény főszervezője, a Pannon Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója volt.

Dr. Árkai Anna főorvos asszony vezetésével, 4 önkéntes segítővel végeztük a vizsgálatokat, tevékenységünket rövid idő alatt kiemelt figyelem kísérte. Kiszűrtünk egy rendkívül magas vérnyomással érkező résztvevőt, a háziorvos mielőbbi felkeresését javasolta neki a főorvos asszony.

Fogyni vágyoknak, életmódváltóknak Pap-Kovács Dóra dietetikus kóstolóval egybekötött életbemutatót tartott, válaszolt az érdeklődők kérdéseire, főként a bemutatott joghurtos padlizsánkrém elkészítése iránt volt nagy az érdeklődés. (Ennek receptjét olvasóinkkal is megosztjuk.)

Az almádi klub januárban váltott nevet, nem csak cukorbetegek, hanem a helyes táplálkozásra, testmozgásra igényt tartó lakosok is csatlakozhatnak hozzánk. Minden második kedden tartjuk összejöveteleinket, szeretettel várjuk a városunk lakosait tagjaink körében!

SZK

A joghurtos padlizsánkrém receptje

Hozzávalók 6 adaghoz: 2 db közepes padlizsán, 2 ek. olívaolaj, 150 g 1,5%-os natúr joghurt, 2 gerezd fokhagyma (vagy 1 tk. fokhagymapor), só, bors ízlés szerint.

Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, villával lyukakat szúrunk rá, 180 fokos sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg összeesik. Ezután kivesszük a sütőből, lehúzzuk a héját, és a fokhagymával összeturmixoljuk. Egy jól záródó edénybe tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót, a borsot és a joghurtot, majd alaposan összekeverjük. Fogyasztás előtt néhány órát pihentetjük.

Egy adag energiatartalma: 100 kcal, szénhidráttartalma: 12 g

Megjelent a diabetes2024/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!