35 éve

Első kézből

Illusztráció
Vezércikk helyett

Vezércikk helyett

Talán nekem a leghihetetlenebb, hogy 35 éve életem része a Diabetes. Már el sem tudom képzelni nélküle a mindennapjaimat. Hazudnék, ha azt mondanám, mindig örömet okozott. Voltak olyan életszakaszaim, amikor nagy terhet jelentett, de a 35 évből legfeljebb, ha 5 sorolható ide. Összességében elmondhatom: örömet okoz, hogy írhatom, szerkeszthetem.

 Tovább
Technológiai függés és diabétesz

MentaPRO Alapítvány

Technológiai függés és diabétesz

Szerző: Szászné Bedő Ágnes

Korunk egyik függőségi kihívása a technológiai addikció, amelynek számos aspektusa lehet, különböző életkorokban és élethelyzetekben másként jelentkezhetnek. Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket nevelő szülők, akik modern eszközöket is használnak a kezeléshez, speciális módokon találkoznak ezzel a problémával.

 Tovább
10-ből 9 beteg nem is sejti, hogy idült vesebetegségben szenved

2040-re az 5. leggyakoribb haláloki tényező lehet világszerte

10-ből 9 beteg nem is sejti, hogy idült vesebetegségben szenved

Szerzők: Dr. Ladányi Erzsébet, Dr. Wittmann István

Becslések szerint közel 850 millió embert érint az idült vesebetegség globálisan, vagyis napjainkra már nagyobb problémát jelent, mint a sokat emlegetett cukorbetegség. Ezen nem csodálkozhatunk, hiszen a változatos tünetek, olykor teljes tünetmentesség miatt a betegek vesefunkciójuk akár 90 százalékát is elveszíthetik, mire tudomást szereznek állapotukról – hívja fel a figyelmet a Magyar Nephrologiai Társaság a március 14-ei Vese Világnapja alkalmából. Fontos tudni, hogy a CKD rutin vérvizsgálattal is egyszerűen azonosítható az ún. bGFR-érték meghatározásával, illetve vizeletvizsgálat során a fehérjevizelés ellenőrzésével, ezeket a vizsgálatokat érdemes rendszeresen elvégeztetni – hangsúlyozzák a szakemberek.

 Tovább

A lap, amely mindannyiunké

Szerző: Füzesi Brigitta

A jelesebb születésnapok egyben visszatekintő, összegző szerepet is kapnak. Érdemes hát megállni, és a teljesség igénye nélkül felidézni néhány dolgot, amelyek ez alatt a fél emberöltő alatt történtek.

 Tovább
Szívügyünk a diabétesz, a vércukormérés

Támogatónk, a 77 Elektronika

Szívügyünk a diabétesz, a vércukormérés

A Diabetes magazinnal csaknem egykorú (alig három évvel idősebb) 77 Elektronika Kft.-ről sokszor írtunk már lapunkban. Olvasóink is jól ismerik a céget, hiszen a cukorbetegek közösségi életének rendszeres, nagyvonalú támogatója a családi vállalkozás. Lapunkban is rendszeresen jelennek meg hirdetései, szponzorált cikkei. Érthető hát, hogy a Diabetes 35. születésnapja alkalmából ismét beszélgettünk Zettwitz Sándorral, a 77 Elektronika tulajdonosával, vezetőjével.

 Tovább
Diabétesz- és életmódklub Balatonalmádiban

Diabétesz- és életmódklub Balatonalmádiban

Február 3-án, immár harmadik alkalommal került sor az „Almádiak Napjára” Balatonalmádiban, 3000–3500 résztvevővel. Felléptek a városban tevékenykedő tánccsoportok, énekesek, zenekarok, az udvaron főzőverseny zajlott, Almádi legjobb egytálételéért folyt a verseny…
 Tovább
Csak a cukor számít, vagy „a nagy egész”?

DiabPONT Továbbképző program

Csak a cukor számít, vagy „a nagy egész”?

Szerző: Dr. Tschürtz Nándor

A holos teljességet, egészt jelent. Az orvoslásban a holisztikus megközelítés azt jelenti, hogy nem egyetlen biológiai szervben vagy betegségben gondolkodunk, hanem az egész személyt – a környezetével együtt – tekintjük egy működési egységnek.

 Tovább

Elkezdődött a Nemzeti Diabétesz Stratégia kidolgozása

Magyarországon több mint 1 millió 200 ezer cukorbeteg él. Az 1-es vagy 2-es típusú diabétesszel érintettek élethelyzetének könnyebbé tétele rendkívül fontos, ezért Magyarország Kormánya megkezdte a Nemzeti Diabétesz Stratégia kidolgozását. A diabéteszesek érdekét képviselő hasonló stratégiára mindeddig nem volt példa hazánkban.

 Tovább

Diabétesz: a motiváló állapot

Családi terápia

Szerző: Várkonyi Ákos

Köszönöm a szerkesztőségnek a lehetőséget, hogy elindíthatom állandó rovatomat, amelyben terveim szerint tapasztalaton alapuló, gyakorlati tanácsokat, valamint tudományos érdekességeket osztok meg az érdeklődőkkel.

 Tovább
Lehetséges-e az inzulinkezelés egyszerűsítése?

2-es típusú diabétesz

Lehetséges-e az inzulinkezelés egyszerűsítése?

Szerző: Dr. Taybani Zoltán Jamal

Felnőttkorban a cukorbetegek 90 százaléka 2-es típusú. A kórkép hátterében a vércukorcsökkentő hatású inzulin termelődésének és hatásának a csökkenése (inzulinrezisztencia) áll, ami a vércukorszint megemelkedését eredményezi…
 Tovább

Támogatónk, a Di-Care Zrt.

Ahol mindig a beteg az első: a Diabetes és a MÉRY

A 35 éves évforduló alkalmából tisztelettel adózva gratulálunk a Diabetes magazin minden jelenlegi és korábbi munkatársának, közreműködőjének és támogatójának!

 Tovább
Köszönjük a közös munkát, Ede!

Három évtizedig velünk

Köszönjük a közös munkát, Ede!

Úgy vélem, rekordnak számít, hogy valakivel 30 éven keresztül együtt dolgoztam, de soha nem találkoztam vele személyesen. Flórkievicz Edével, a Diabetes idén 72 éves rejtvénykészítőjével így jártunk. Az 1994. évi első számunkban jelent meg az első keresztrejtvénye, s tavalyi hatodik számunkban az utolsó. Pontosan 30 éven át alkotta olvasóink számára a keresztrejtvényeket. Egy stroke miatt köszönt el tőlünk.

 Tovább
Öregszik vagy fiatalodik a diabéteszes civil társadalom?

Öregszik vagy fiatalodik a diabéteszes civil társadalom?

Szerző: Dr. Vándorfi Győző

A tavalyi, Veszprém megyei diabétesz-világnapi rendezvényünk több mint 300 résztvevőjét nézve ismét azt láttam, amit már hosszú évek óta mindig, hogy 60 év alattiak nem voltak jelen. A rendezvényen ünnepeltük a veszprémi diabéteszklub megalakulásának 45-dik évfordulóját is…
 Tovább
A CEOSZ tervei

Izgalmas év elé nézünk

A CEOSZ tervei

Minden évkezdet tele van izgalommal, várakozással és természetesen tervekkel. Az elmúlt néhány év eseményei alapján elmondható, hogy a körülmények kiszámíthatatlanok, és a legváratlanabb események is megtörténhetnek. Muszáj hát optimistán tekinteni előre, és hinni abban, hogy a jó célokat meg lehet valósítani.

 Tovább
Még sok a rám váró feladat

Joslin-díjasunk

Még sok a rám váró feladat

2023-ban kapta meg a Joslin Diabetes Center 50 év inzulinos életért járó érmét Döbrössy Mihályné Valentin Krisztina. A most 73 éves hölgy egy bemutatkozó levelet is csatolt igénylése mellé. Ennek felhasználásával és a közelmúltban lezajlott beszélgetésünk alapján mutatjuk be most az életvidám, erős hittel élő helytörténész hölgyet.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!