Feltöltés dátuma: 2023.12.26.

Minden tizedik magyar érintett

A veszélyes szövődményekre hívta fel a figyelmet a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége.

Illusztráció

A cukorbetegséghez és szövődményeihez köthető halálozás folyamatosan nő az egész világon. Hazánkban évente 1000 ember veszíti el a látását a cukorbetegség miatt. A diabéteszesek 75 százaléka hal meg szív- és érrendszeri szövődmények következtében. Az elhízás megháromszorozza a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A mozgásszegény életmód, a finomítatlan szénhidrátokban, kalóriában gazdag táplálkozás és a tartós stressz mind-mind hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához. A megelőzés és a kezelés területén is sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a súlyos szövődményeket – hangzott el a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége által szervezett, a diabétesz világnapjához kapcsolódó szakmapolitikai fórumon.

A diabétesz klinikai jelentőségét a szövődmények határozzák meg

– A cukorbetegek közel felénél alakul ki vesekárosodás. Becslések szerint az idült vesebetegségben szenvedők száma Magyarországon meghaladja a 1,5 millió főt, az összes eset közel 40 százalékáért pedig a diabétesz felelős. A páciensek kétszer akkora eséllyel szorulnak kórházi kezelésre más betegségekkel összefüggésben is – hívta fel a figyelmet dr. Ábrahám György professzor, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára az Újdonságok a cukorbetegség diagnosztikájában és kezelésében címmel az MTA székházában megrendezett szakmapolitikai fórumon.

– A diabétesz a szívelégtelenség előfordulását is a duplájára emeli (amelynek túlélési aránya rosszabb, mint jó néhány daganatos megbetegedésé), a 2-es típusú cukorbetegek körében pedig a koszorúér-elváltozások és a stroke kialakulásának kockázata is 2–4-szeresére nő. Emellett a cukorbetegek közül több mint 32 000 beteg vak vagy súlyos látássérült, és a számuk folyamatosan nő: évente további ezer ember veszíti el látását a diabétesz miatt. Mindez óriási megterhelést jelent az egészségügyi ellátórendszernek is, ezért kulcsfontosságú szerepe van a megelőzésnek, a betegedukációnak, valamint a fenntartható, korszerű, innovatív terápiáknak – mondta el prof. dr. Kempler Péter, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) elnöke.

Sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a súlyos szövődményeket

A mozgásszegény életmód, a finomítatlan szénhidrátokban, kalóriában gazdag táplálkozás és a tartós stressz egyaránt hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához. A megelőzés és a diagnózist követő kezelés szempontjából is sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a súlyos szövődményeket. Ezek között is fontos szerep jut a rendszeres vércukorszintmérésnek, akár felmerül a cukorbetegség gyanúja, akár nem.

– Az indokolatlan szomjúság- és fáradtságérzet, de akár a hirtelen testsúlyvesztés és a gyakori fertőzések is árulkodhatnak arról, hogy diabétesszel küzd szervezetünk – tette hozzá prof. dr. Kempler Péter.

– Magyarországon évente körülbelül 35 000 kórházi felvételre kerül sor stroke miatt és mindössze a betegek 10 százaléka képes a stroke-ot követően korábbi életének érdemben változatlan folytatására – hangsúlyozta dr. Csiba László professzor, akadémikus, a Magyar Neurológiai Társaság elnöke.

A cukorbetegséggel összefüggő vakság, illetve súlyos fokú látásvesztés megelőzésére a szemfenékről fényképfelvételek készítését és kiértékelését lehetővé tevő országos hálózat kiépítésének fontosságát vetette fel dr. Nagy Zoltán Zsolt professzor, akadémikus, a Magyar Szemorvostársaság elnöke.

A cukorbetegek is teljes életet élhetnek

A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a rendszeres vércukor-önellenőrzéssel, egészségtudatos életmóddal – gyakori testmozgással és megfelelő diétával –, valamint következetes terápiával a cukorbetegek is teljes életet élhetnek. Számos gyógyszeres lehetőség: tabletták, injekciós készítmények állnak rendelkezésre a vércukorszint normalizálására, a szövődmények megelőzésére. A személyre szabott kezelés részeként a felnőttkori cukorbetegségben szenvedők mintegy 30 százaléka az élete során inzulinterápiára kell, hogy kerüljön. A beteg számára optimális terápia kiválasztása mindig csapatmunka: a beteg, a hozzátartozók és az egészségügyi ellátórendszer közös erőfeszítése, ami csak a rendszeres önellenőrzés és az orvosi kontroll együttese mellett valósulhat meg.

A rendezvényen kiemelték, hogy az utóbbi években egyre nagyobb kormányzati figyelmet kap a cukorbetegség, több, a diabéteszesek mindennapjait megkönnyítő döntés is született. Az egészségügyi ellátásban részt vevők, az ellátást finanszírozó és döntéshozó kormányzati szervek és az érintetteket képviselő betegszervezetek hosszú évek óta elkötelezettek a szomorú statisztikák javítása mellett. Ennek egyik legfontosabb eszköze a társadalom széles körű tájékoztatása, illetve az ellátórendszerbe már bekerült betegek folyamatos edukációja.

A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége 123 tagszervezetből áll, célja, hogy sokrétű tevékenységével, interdiszciplináris fórumok, valamint a Magyar Orvos Napok szervezésével elősegítse a legmagasabb szintű orvosképzés és egészségügyi ellátás megvalósulását Magyarországon.

Megjelent a diabetes2023/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!