Kovács Bence receptje (videóval)
Zöldséges halkrémleves
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
245 kcal | 20 g | 13 g | 10 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 g afrikaiharcsa-filé,
- 400 ml zöldségalaplé,
- 200 ml főzőtejszín,
- 100 g fehérrépa,
- 100 g sárgarépa,
- 100 g zeller,
- 100 g gomba,
- 100 g vöröshagyma,
- 15 ml olaj,
- 10 ml fehérbor,
- 2 gerezd fokhagyma,
- só, őrölt bors.
A recept elkészítése
A zöldségeket alaposan megmossuk, meghámozzuk. (A gombát csak akkor hámozzuk, ha nagyon muszáj.) A letisztított részeket egy lábosba rakjuk, és kb. fél liter vízzel felöntve, sóval ízesítve főzzük egy jó fél órát alaplének. A halat átnézzük, kockára vágjuk, megsózzuk. A megtisztított zöldségeket is minél kisebb méretűre daraboljuk. Egy fazékban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a feldarabolt vöröshagymát, üvegesre pirítjuk, majd a fokhagymával is ugyanígy járunk el. A hagymákhoz tesszük a halat, majd ha lepirult, hozzáadjuk a zöldségeket is. Ha minden átmelegedett és jól megpirult, vegyük ki az egyharmadát és tegyük félre. Ez lesz a levesünk betétje. A maradék alapanyagra öntsük rá a fehérbort, az alaplevet, szórjuk rá az őrölt borsot és sót. Főzzük 20–25 percig. Ha megpuhult minden, egy botmixer segítségével pürésítjük a levesünket. Egy másik fazekat készítsünk elő, majd egy apró lyukas szűrő segítségével passzírozzuk át a levest. Legvégül adjuk hozzá a tejszínt, keverjük el és még egyszer forraljuk össze. A levest melegen tálaljuk és a félretett roppanós zöldséges, pirított halas betétet tegyük a tányérok aljára. Ízlés szerint díszítsük frissen vágott zelleres petrezselyemmel, illetve csepegtessünk rá pár csepp friss citromlevet.