Szerző: Simonová Erika Feltöltés dátuma: 2024.01.05.

Kognitív hanyatlás cukorbetegség esetén

A megelőzés kulcsa az állapotfigyelés

A 2-es típusú cukorbetegség napjainkra szinte járvánnyá vált. Bár a diabétesz különféle szövődményeit folyamatosan és alaposan tanulmányozzák, a mentális funkciókra gyakorolt hatásait gyakran figyelmen kívül hagyják. Az ép kognitív funkciók szerves részét képezik az emlékezéssel, a döntéshozatallal és az egészségügyi problémák megoldásával kapcsolatos mindennapi tevékenységeknek. A kognitív károsodás enyhe formái is zavarhatják az olyan mindennapi dolgokat, mint az általános intelligencia, a figyelem, az észlelés, a tanulás, a memória és a végrehajtó feladatok. Ezért ezeknek a funkcióknak a romlása a cukorbetegség (ön)menedzselésére, a kezelés és a diéta betartására is negatív hatással lehet.

Becslések szerint a diabetes mellitusban szenvedők esetében másfélszer nagyobb valószínűséggel tapasztalhatunk kognitív károsodást és demenciát. A demenciát az elmúlt években a WHO globális kihívásnak nyilvánította, mivel ez a betegség a függetlenség elvesztéséhez vezet, ezzel nagy terhet róva a beteg családjára. Az agyi funkciók romlásának korai felismerése vitathatatlanul fontos.

Az enyhe kognitív károsodás évente körülbelül 10 százalékos arányban alakul át demenciává. A kognitív hanyatlás és a demencia megelőzése érdekében a cukorbetegség kezelése során az érrendszeri szövődmények megelőzése és a magas vércukorszint mérséklése a legfontosabb.

Az ALSAD applikáció megtervezésekor ezért is volt kiemelten fontos, hogy a cukorbetegek számára validált, mind a diagnózisuknak, mind pedig a napi meghatározott szénhidrátbevitelnek megfelelő étrendeket alakítsunk ki. A rendszerben elérhető több ezer validált étrend segíthet a diétás életmód könnyebb elsajátításában és követésében. Az applikáció segítségével nemcsak étrendi támogatást kaphatnak az érintettek, hanem segítségükre lehet a szénhidrátszámolásban is, aminek, mint tudjuk, kiemelt szerepe van a cukorbetegség kezelésében. Nem lesz szükség kockás kisfüzetre, táblázatokra, de még számológépre sem!

Illusztráció

Az alkalmazáson belül elérhető az étrendi napló is. Ha szeretnénk, hogy a szakemberek valós képet kapjanak étkezésünkről, akkor mindent fel kell tüntetni ebben a naplóban. Ha ugyanis az ALSAD Étkezési Naptár funkciójában rögzítjük, mit ettünk és ittunk aznap, akkor a rendszer már ki is számolja a dietetikus és a szakorvos számára a tápanyag- és kalóriatartalmakat, valamint a vércukorszint és a szénhidrátbevitel közötti összefüggéseket is feltárja és megmutatja, ami számukra és az érintettek számára is nagy segítség.

A kognitív funkciók értékelését a cukorbetegek esetében már a diagnózis felállításától kezdődően, majd az utánkövetésbe is bele kellene foglalni, mivel ez befolyásolja az életminőséget és az öngondoskodást is. A korai demencia első jelei gyakran észrevétlenek. Lehet, hogy „csak” annyit tapasztal az érintett cukorbeteg, hogy elfelejti hol a kulcsa, nem jutnak eszébe bizonyos szavak, elfelejti bevenni az antidiabetikus gyógyszerét, nem tartja be a diétás alapszabályokat, mert elfelejti a diétáról tanultakat. Magyarországi tapasztalataink alapján a korai kognitív zavarok kiszűrése és a demencia diagnózisának felállítása sokszor késik és lassú.

A NETIS Informatikai Zrt. által kifejlesztett PreDEM (Prevention Dementia Measuring System) rendszer lehet a megoldás ezen kognitív zavarok és a demencia korai fázisú felismerésében, még mielőtt azok könnyen észrevehető tünetei megjelennének. A rendszer játékos tesztek segítségével képes kiszűrni a demencia első, egyébként észrevehetetlen jeleit, kialakult zavarok esetén pedig képes azok előrehaladását lassítani és javíthatja a beteg életminőségét. A rendszer összetettsége és innovációja révén megoldást kínál az érintett és az érintetté válható emberek számára is. Ezért nagyon fontosak a korai beavatkozások, mert azok hosszú távon előnyösnek bizonyulhatnak.

A legújabb tanulmányok is azt sugallják, hogy a megfelelően betartott diéta, a rendszeresen végzett, gondolkodást igénylő gyakorlatok, valamint a testmozgás védelmet nyújthatnak a kognitív zavarok és a demencia ellen.

Majdnem tízmillió európai él demenciával vagy Parkinson-kórral napjainkban. Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek agyának állapotát a cukorbetegségben szenvedőkéhez hasonlítják, részben amiatt, hogy mindkét esetben az agy inzulinnal szembeni érzékenysége csökken.

Próbálja ki: www.kognitivtesztek.hu

Simonová Erika eü. szakértő, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara 2023. Év Kiváló Szakdolgozója különdíjasa

Megjelent a diabetes2023/6. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!