Feltöltés dátuma: 2023.11.21.

SZEBB-protokollal a biztonságos gyógyszeralkalmazásért

Sokat tehetnek a gyógyszerészek

A Kormány 2010-ben fogalmazta meg először, hogy a lakossági gyógyszerellátásban el kell érni a gyógyszer-, beteg- és ellátásbiztonságot, majd ezeket az elveket a Semmelweis-programban is rögzítette.

Illusztráció

A Semmelweis-program részeként léptek hatályba azok a jogszabálymódosítások, amelyek a gyógyszerészek feladataként írják le többek között a gyógyszerek közötti kölcsönhatások kontrollját, a párhuzamos gyógyszerelés kiszűrését és a mellékhatások figyelését, valamint azok a rendelkezések, amelyek előírják, hogy az egymással helyettesíthető gyógyszerek közül a beteg számára olcsóbbakat kell felajánlani.

file

Miért szükségesek ezek az intézkedések?

Köztudott, hogy a gyógyszerek hatalmas segítséget jelenthetnek a betegségek gyógyításában, de nem megfelelő használatuk súlyos egészségkárosodást okozhat. Számtalan nemzetközi felmérés ismert, amelyek a gyógyszerek hibás használatához kapcsolódó nemkívánatos események egészségügyi és gazdasági következményeit igazolják. Uniós felmérések szerint a gyógyszeres terápiával összefüggő többletköltségek éves nagyságrendje eléri a 80 milliárd eurót, a kórházi beutalások több mint 5 százalékáért szintén a hibás gyógyszeralkalmazás felelős.

Korábbi hazai vizsgálatok és a fentebb hivatkozott gyógyszerpolitikai döntések is azt igazolják, hogy a gyógyszerészek sokat tehetnek a gyógyszeralkalmazás biztonságáért, a gyógyszerek helyes használatáért, így az ezzel járó kockázatok csökkentéséért. Az eredményes és biztonságos gyógyszeralkalmazás a betegek együttműködését meghatározó feltételek egyike, amelynek fejlesztése nemcsak nemzetközi, hanem hazai egészségpolitikai célkitűzés is.

Teljes körű tájékoztatás

A gyógyszerészek feladata és felelőssége a gyógyszerek és a gyógyszertárban forgalmazható egyéb termékek „helyes alkalmazásra vonatkozó teljes körű tájékoztatással történő kiszolgáltatása (…) a helyes és eredményes gyógyszeres terápia elősegítése, követése” – írja a gyógyszer-gazdaságossági törvény. Évekkel ezelőtt már születtek olyan irányelvek, amelyek leírták a megfelelő módszertant és a Kamarának – társszervezeteivel együtt – több olyan kezdeményezése is volt, amely a gyógyszeralkalmazás biztonságát és az adherencia (az egyén egészségügyi szakemberrel egyeztetett ajánlásoknak megfelelő viselkedése a gyógyszerszedés, diéta és az életmódváltozás területén) fejlesztését tűzte ki célul. Ezek kiszélesítését a COVID-pandémia hiúsította meg.

Szükséges, eredményes és biztonságos gyógyszerhasználat

A most útjára indított SZEBB-protokoll célja a szükséges, eredményes és biztonságos gyógyszerhasználat elősegítése a betegegyüttműködés erősítésével, az adherencia fejlesztésével. A protokoll használata komoly módszertani segítséget nyújthat a gyógyszereket kiszolgáltató szakembereknek. Didaktikus segítséget nyújt minden olyan gyógyszerelési problématípus feltárásában és megoldásában, amely kockázatot jelent a gyógyszert alkalmazó betegnek, vagy felesleges gyógyszerhasználattal a beteg és a társadalombiztosítás pénztárcáját terheli.

A közelmúltban kapta meg 9600 gyógyszerész a SZEBB-protokoll módszertani alapjait összegző kiadványt, amelyet a 2300 gyógyszertárban a mindennapokban használhatnak. Úgyszintén elindult a betegek átfogó tájékoztatását célzó ismeretterjesztés, amely előreláthatóan november végéig tart. Ezen idő alatt nemcsak központilag koordinált tájékoztató kampány lesz, hanem az ország különböző helyein, körülbelül 50 gyógyszertár bevonásával olyan program is indul, amely közvetlen tapasztalatokat nyújthat a program lakossági fogadtatásáról. A cél, hogy ezt követően a SZEBB-protokoll a mindennapok gyakorlatában valamennyi gyógyszertárban kiteljesedjék.

Dr. Somogyi Orsolya szakgyógyszerész, az MGYK országos titkára, a SZEBB-program szakmai vezetője

Megjelent a diabetes2023/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!