Feltöltés dátuma: 2023.11.22.

Ha egy cukorbeteg képzett, magabiztosabbá válik

Szerintem nincs olyan diabéteszes az országban, aki ne ismerné Fövényi József doktort, vagy legalábbis a nevét, ne olvasta volna valamelyik, betegeket oktató könyvét. Diabetológusok sokasága is tőle tanulta a szakmát.
Valószínűleg ő a legmotiváltabb diabetológus hazánkban: két húga volt diabéteszes és mindkét fia cukorbeteg.

A Dunántúli Diabetes Hétvége programjában dr. Fövényi Józseffel lapunk szerkesztőbizottságának elnöke, dr. Vándorfi Győző beszélgetett
A Dunántúli Diabetes Hétvége programjában dr. Fövényi Józseffel lapunk szerkesztőbizottságának elnöke, dr. Vándorfi Győző beszélgetett

– Genetikai vizsgálat mutatta ki, hogy mind a feleségemnél, mind nálam megtalálható a diabéteszre hajlamosító gén, miközben egyikünk felmenői között sem voltak cukorbetegek.

Fiatal korában tervezte, hogy református lelkész lesz, de most, amikor megkérdezem, határozottan válaszolja: nem bánta meg, hogy az orvosi hivatást választotta.

– Orvosként nagyobb hasznára lehettem az embereknek.

Valóban, könyveiből sokan és sokat tanultak: háziorvosok, diabetológusok és cukorbetegek egyaránt. A ’80-as években szinte nem is írt más könyvet a diabéteszről, mint Fövényi doktor.

– Az első 20–25 évben valóban nagy hatást tudtam kifejteni – Tamás Gyuláékkal együtt –, nagyrészt az én könyveimen nevelkedtek a diabetológusok.

Kitől tanult a tanár?

– Egyetlen magyar mesterem volt, Magyar Imre professzor úr, a ’70-es években tőle tanultam a szakmát. A ’80-as évek pedig az európai kapcsolatépítésről szóltak. Bécsben és Düsseldorfban volt akkoriban a diabetológia két nagy fellegvára, innen indult az intenzív, avagy funkcionális terápia. Én is ott tanultam. Részt vettem a betegeknek szervezett tanfolyamokon, s a kétféle tanfolyam szintéziséből alakítottuk ki munkatársaimmal a sajátjainkat. Ötnapos, bentlakásos, strukturált tanrendű oktatások voltak ezek. Hosszú éveken át szerveztük, az utolsót nyugdíjba menetelem előtt, 2001-ben. Azóta sajnos megszűntek, de ennyi idő alatt csaknem ezer cukorbeteget tanítottunk.

Követői is akadtak Magyarországon: Veszprémben, Szentesen, Debrecenben tartottak bentlakásos tanfolyamokat, másutt ezt a komoly igénybevételű, nagy időráfordítású módot nem vállalták fel, de „bejárós” tanfolyamokat sok helyen szerveztek.

Fövényi doktor nevéhez fűződik a budapesti betegklubok létrehozása is. 3-4 klubot is alapított a ’80-as években, különböző kerületekben, ezek elsősorban a 2-es típusú cukorbetegeknek szóltak.

– Ha egy cukorbeteg képzett, akkor magabiztosabbá válik, az önmagához való viszonya jobb lesz.

Ma a közösségi média a betegoktatás egyik népszerű fóruma. Fövényi doktor több Facebook-csoportban is szakértő.

– Pár éve még hihetetlen tudatlanság uralkodott ezeken az oldalakon, ostoba tanácsokat adtak egymásnak. Mára egyre magasabb a színvonal, egyre jobban tudják magukat kezelni a diabéteszesek.

A fagylaltot mindig én készítettem

Azt tartják, a ’80-as években két diabetológiai iskola volt az országban, a Fövényi József- és a Tamás Gyula-féle.

– Nagyra becsülöm Tamás Gyulát, de sokat vitatkoztunk annak idején, nagy összecsapásaink voltak a különböző konferenciákon, kongresszusokon. Ők, az I. számú Belgyógyászati Klinikán egyszer adtak bázisinzulint és naponta háromszor, étkezésekhez igazítva gyors hatásút. A betegeket merev rendszerbe vezették be, grammra ugyanannyi szénhidrátot kellett fogyasztaniuk, nem változtathattak az inzulinadagokon. Én úgy láttam, jobban lefedi a napot a kétszeri bázisinzulin, és megtanítottuk a diabéteszeseket, hogyan növeljék vagy csökkentsék az inzulinadagjukat a cukorszintjükhöz igazítva.

Ezt a rugalmasságot valószínűleg a két fia inspirálta, hiszen Fövényi doktor apaként nap mint nap pontosan látta, mikor nyafognak, tiltakoznak, mi okoz nekik nehézséget és mikor érzik jól magukat. Egyébként ő nem csak a betegtanfolyamokon próbálta ki a cukorbetegdiétát, felesége sosem főzött külön a gyerekeknek, az egész család a diabéteszhez illően, a fiúknak optimális módon étkezett.

– A fagylaltot mindig én készítettem. Fiaim 52, illetve 54 éve diabéteszesek, érdemi szövődmény nélkül élnek, és családos fiam konyhájában is csak olyan ételek készülnek, amelyeket cukorbetegként ő is megehet.

Kényszerem volt, hogy javítsak az emberek állapotán

Nem orvosként, de a diabétesz közelében lassan 35 éve tevékenykedő újságíróként így tudnám összefoglalni, mi Fövényi doktor érdeme: kezelés helyett gondozás; az intenzív, funkcionális terápia bevezetése; korlátok közötti szabadság biztosítása a betegeknek. Büszke erre?

– Nem érzek büszkeséget. Kényszerem volt, hogy javítsak az emberek állapotán, ebből született mindaz, ami megszületett. Olyan korban éltem, amikor Magyar professzor halála után nem volt diabetológusprofesszor az országban. Most tucatnyi kiváló szakmai teljesítményt nyújtó diabetológus dolgozik hazánkban, hozzájuk nem mérhetem a teljesítményemet. Bizonyos elméleti megalapozást követően az én területem a gyakorlat volt, s az ma is. Mintegy 200 közleményt írtam, jó, ha egyötöde jelent meg világlapokban. Engem a publikáció is addig érdekelt, amíg láttam a közvetlen hasznát a gyakorlatban.

A fiairól már szó esett, de a 88-dik évében járó Fövényi doktor mindennapjairól még nem. Jó egészségnek örvend, ő a legidősebb praktizáló diabetológus az országban. Naponta legalább 6–8000 lépést megtesz, mivel Pasaréten lakik, a közeli erdőben szép környezetben sétálhat.

Búcsúzáskor megállapodunk, húsz év múlva újra interjút készítek vele. Nevetve hozzáfűzi:

– Szeretném megérni a 100 évet. Azt mondják, száz év fölött egyre kevesebben halnak meg.

HV

Megjelent a diabetes2023/5. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!