Feltöltés dátuma: 2023.09.19.

Sportos Cukorbetegek Egyesülete

Ring24 kerékpáros verseny

Idén is megrendezésre került a Tour de Ring kerékpárverseny július közepén, ahol 24 órán keresztül, váltásban tekertek a csapatok a Hungaroringen. Tavaly első alkalommal indult egy csapat a Sportos Cukorbetegek Egyesületének színeiben, idén pedig két csapat képviselte a diabos bringásokat.

Illusztráció

A csapattagok az ország különböző részeiről érkeztek, közös volt bennük a diabétesz és a kerékpározás szeretete. Volt, akinek ez volt élete első kerékpárversenye, többen pedig már rutinos versenyzők, de mindannyian tagjai a Diabos bringások Facebook-csoportnak, ahol a versenyre való toborzás zajlott.

Célunk volt megmutatni, hogy a cukorbetegség nem lehet akadály a mozgásban sem, és ugyanúgy képesek 24 órán át kerékpározni az 1-es típusú diabétesszel élők, mint bárki más.

4 fős csapatunk (Fekete Antal csapatkapitány, Nánássy Máté, Motyovszki Mihály, Szabó Endre) magabiztosan nyerte a kategóriát, 840 km-t tekerve.

6 fős csapatunk (Légár Balázs csapatkapitány, Barna Attila Gábor, Zupkó Anett, Bagossy Levente, Bartha Kristóf, Csoknyai Attila) a kategória 2. helyén végzett, 740 km-rel.

Számomra nagy kihívás volt ez a verseny, mert sok szempontból ki kellett lépnem a komfortzónámból, hogy szembenézzek saját félelmeimmel. Indulás előtt frusztrált, hogy nincs elegendő versenyrutinom, sebességem, amit egy ilyen kaliberű esemény megkövetelne, de amikor ezen átlendültem, arra fókuszáltam, hogy kihozzam magamból a legtöbbet és azt tegyem bele a közösbe. A tét nélküli közös bejárókört élveztem a legjobban, nagy élmény volt a Hungaroring tükörsima aszfaltján egy csapatként végigmenni, a versenygépezet részének lenni.

Az éjszakai pihenés minimálisra sikeredett, viszont ezen a helyszínen megélni egy szép naplementét, csillaglest, napfelkeltét, igen különleges élmény volt. Nehezen vettem rá magam a sötétben való elindulásra, de a csapattársak bátorítása itt is átlendített. Igazuk volt, mert az első kör után bele lehetett szokni. Nagyon jó volt megélni, hogy ha bármilyen kérdés, kérés merült fel, rögtön volt összefogás, segítség, megoldás. Szuper érzés volt az is, amikor a pályán mellettem éppen aktuálisan elhúzó 4-es csapat tagja rám ordított egy „Hajrá, Anett!”-et, vagy amikor Sportos Cukros társaink, családtagjaink, barátaink érkeztek ki szurkolni nekünk. A verseny finise felé, amikor 1-2 körös szoros küzdelem volt a második helyért, tehát tétje volt a körök gyorsaságának, felvetettem, mi lenne, ha egy gyorsabb csapattárs venné át az én részemet. A csapat és a csapatkapitányunk, Balázs kategorikus volt, csapatként kezdtünk, ezért ebben mindenkinek ugyanúgy kell kivennie a részét, és így nem volt kibúvó. A második pozíciónkat végig tartani tudtuk, így 169 befejezett körrel, 740 megtett kilométerrel ezüstérmesek lettünk a férfi 6 fős csapatok között (vegyes csapat minősítést két női indulóval adtak volna csak).

Nagyon büszke vagyok mindkét csapatra, megtiszteltetés volt velük versenyezni és országnak-világnak megmutatni, hogy bizony a diabétesz nem lehet akadály, sőt! Büszke vagyok magamra is, hogy a nehézségek ellenére végigcsináltam, és életre szóló pillanatokat, élményeket élhettem meg.

Szilvási-Zupkó Anett

Megjelent a diabetes2023/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!