Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2023.09.14.

Nemzetközi Diabétesz Szövetség

Kerékpárral Ukrajnába 2023

Egy nemzetközi kerékpáros csapat Ukrajnában diabétesszel és más krónikus betegséggel élők számára szervez adománygyűjtést. Augusztus végén indul a hosszú távú kerékpártúra, a résztvevők egy hónap alatt több mint 2500 km-t tekernek, közben 8 európai országot szelnek át. Ezzel a nem mindennapi erőfeszítéssel céljuk a figyelemfelhívás, szolidaritás kifejezése, valamint öt számjegyű euró értékben gyűjteni adományokat.

A csapat tervezett útvonala. A kampány Facebook-oldala: https://fb.com/RideUkraine2023
A csapat tervezett útvonala. A kampány Facebook-oldala: https://fb.com/RideUkraine2023

A csapat azt tűzte ki célul, hogy Londonból Kijevbe tekernek, a tervek szerint napi 150 km-t tesznek meg azért, hogy ráirányítsák a figyelmet az Ukrajnában diabétesszel, illetve egyéb krónikus betegségekkel élők nehézségeire, továbbá adományokat gyűjtsenek számukra, nem kevesebb, mint 100 000 eurót. Ukrajnában 2,3 millió diabéteszes élt a háború kitörése előtt, akiknek az életét hosszú távon jelentősen befolyásolják a hadiállapotok miatt kialakult gyógyszerhiány és az ellátási nehézségek. Ennek következményeként nincs lehetőségük megfelelően kezelni állapotukat, ez pedig komolyan megnöveli a szövődmények kialakulásának veszélyét – hívta fel a figyelmet Jerry Gore, a kerékpáros csapat vezetője.

file
Jerry Gore

Öt hónap szervezés után a csapat augusztus 26-án indult a londoni Greenwich parkból, szeptember 26-ára terveznek Kijevbe érni. Az útba eső városokban megállnak, hogy felajánlásokat fogadjanak és rendezvényekkel felhívják a figyelmet a háború sújtotta Ukrajnában élő diabéteszesek és más krónikus betegek helyzetére. Jerry Gore mindenkit invitál, hogy vegyen részt egy-egy ilyen páneurópai kerékpáros és diabéteszes eseményen. Mindenkit szívesen várnak, aki akár egy órára, egy napra vagy bármekkora távra csatlakozna a csapathoz az út során. Az útjuk Franciaországon, Belgiumon, Hollandián, Németországon, Csehországon és Lengyelországon át vezet az ukrán fővárosba.

A kerékpároscsapat vezetője, Jerry 2001 óta 1-es típusú diabéteszes, aktivista, az ­Action4Diabetes angol jótékonysági szervezet társalapítója, nemzetközi önkéntes, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség Kék Kör Hangja hálózat tagja. Ha célba érnek, a 62 éves Jerry lesz a legidősebb 1-es típusú diabéteszes, aki ilyen kemény hosszú távú kerékpártúrát teljesít.

Dr. Irina Vlaszenko nemzetközi és ukrán szervező fogadja majd a csapatot a fővárosban. Irina kijevi gyógyszerész és kutató, 1-es típusú diabéteszes, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség alelnöke. A háború kezdete óta irányítja a nemzetközi humanitárius segítség rászorulókhoz juttatását a háború sújtotta országban.

file
Irina Vlaszenko

Az adománygyűjtést a Direct Relief koordinálja, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség tagjaként garantálja, hogy minden támogatás olyan egészségügyi szervezethez jut, amely Ukrajnában segíti a tartós betegséggel élők gyógyszerekhez és kezeléshez jutását. A Direct Relief a legnagyobb jótékonysági gyógyszer- és orvosieszköz-adományozó Ukrajna részére, eddig több mint 2,45 tonna tárgyi segélyt és 32,2 millió dollár anyagi segítséget jutattak el a lakosságnak.

Bárki támogathatja a Ride Ukraine 2023 / Kerékpárral Ukrajnába 2023 adománygyűjtést az alábbi oldalon:
https://donate.directrelief.org/campaign/idf-ukraine/c498270

Kerékpárosok csatlakozását várják egy órára, egy napra vagy bármekkora távra a következő e-mail-címen:
rideukraine23@gmail.com

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2023/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!