Szerző: Tóbiás Lilla Feltöltés dátuma: 2023.10.17.

Szurikáta Alapítvány

Ilyen volt a Szurikáta nyár

A Szurikáta Alapítvánnyal második alkalommal vehettünk részt a zánkai Családi Erzsébet-táborban, ahol több mint 100 diabos családdal együtt élveztük a jó időt, a gazdag programkínálatot és egymás társaságát. A pihenés mellett persze a tanévkezdésre is készült alapítványunk a nyáron.

Hurrá, nyaralunk!

A családi Erzsébet-tábor kivételes lehetőség a diabéteszes gyermeket nevelő családok számára, hogy kiszabaduljanak a mindennapokból, és egy hosszú hétvégét eltöltsenek a Balatonnál, térítésmentesen. A kikapcsolódást a strandbelépőn túl számos szórakoztató program biztosítja, a gyerekek napközben tucatnyi aktív játék közül válogathatnak, este pedig cirkuszi előadás, koncert várja a családokat.

Ennek lehettünk részesei immár második alkalommal az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány jóvoltából. Alapítványunk a gazdag tábori kínálat mellett diabétesz-edukációs programokkal készült a szülők számára, illetve az ismerkedésnek, tapasztalatcserének is lehetőséget biztosítottunk beszélgetőkörökben, társasjátékozás, kézműveskedés közben.

file
Ácsné Bittner Márta élelmezésvezetővel az óvodai, iskolai menzáról beszélgettünk

Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány vezetője felkérése gyermekdiabetológusok (dr. Körner Anna, dr. Liptovszky Janka és dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna) és pszichológusok (Máté Orsolya, Magyar Emma, Farkas Flóra és Szakmáry András) vettek részt a táborban, akik a kezelési módokról, a mindennapi megküzdésről beszélgettek az érdeklődőkkel. Tapasztalataink szerint ezek az alkalmak különösen sokat jelentettek azoknak a családoknak, akiknek gyermekét nemrég diagnosztizálták diabétesszel.

SzuriKata kalandjai

file
Marci a kalandparkban tette próbára ügyességét, bátorságát (Fotó: Makrancosfotó)

Alapítványunk elhivatott önkéntesei közül alighanem a szurikáta plüssállataink a legaktívabbak: vígaszt nyújtanak a frissen diagnosztizált gyermekeknek, amikor Kocsisné Gál Csilla meglátogatja őket a kórházban, a diabéteszről tanítgatják az ovisokat, az iskolásokat az érzékenyítő Szurikáta gyermekfoglalkozásokon, és ott vannak a rendezvényeinken is, hogy bemutassák a diabéteszkezelés eszközeit.

SzuriKata idén nyáron sem unatkozott: útra kelt a Pattanj meg! programok szervezőivel, Zsuzsival és Gergővel, hogy négy országot négy hét alatt bejárva adományokat gyűjtsön a diabéteszes gyermekeknek, alapítványunk programjaira. Az útját a Face­bookon lehetett követni, és Kata természetesen nem mulasztotta el az alkalmat, hogy a szórakozás mellett edukálja is a követőket az 1-es típusú diabéteszről.

Tanévkezdés Szurikátákkal

file
Így vártuk a családokat Zánkán amigurumi szurikátával.
Külön köszönet Vartik Melinda és Zsófia önkénteseknek!

A Szurikáta Alapítvány honlapján szeretnénk a lehető legtöbb segítséget nyújtani a diabéteszes gyerekek családjainak, legyen szó a kezelési módokról, eszközökről szóló edukációs videókról vagy a pedagógusok munkáját segítő tudásanyagokról. Nagy örömünkre a Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában pedagógusoknak írt könyvünket másodszorra is ki tudtuk adni a Miniszterelnökség támogatásával. A kötetet szeptemberben minden magyarországi óvoda és iskola intézményvezetője kézhez fogja kapni, hogy könyvtárában elhelyezze, és ha diabéteszes gyermek jelentkezik az intézménybe, a pedagógusoknak mankót adjon a gyermek fogadásához.

Megjelent a frissen diagnosztizált gyermekek számára készített Újratervezés – Megküzdést segítő könyv a diabétesz világához című könyvünk második, javított kiadása is. Deliága Éva szülőknek írt pszichológiai útmutatója és Lovász Hajnalka meséje változatlan, de a könyv külleme új, kompaktabb és esztétikusan illeszkedik a tartalomhoz. A kötethez továbbra is ingyen (postaköltség-hozzájárulással) juthatnak hozzá azok, akiknek diagnózisa nem régebbi egy évnél.

Hallgatni arany!

Új SzuriSztori diabos beszélgetések elérhetők a nagy podcastcsatornákon. A legutolsó adásokban a cöliákiáról és a gluténmentes diétáról, valamint a diabéteszdiagnózis időszakának nehézségeiről beszélgettünk. Szeptembertől újraindultak az Apaklub alkalmak Szakmáry András pszichológussal, aki minden hónap első csütörtökén várja a diabéteszes apákat, diabos gyermeket nevelő apákat, hogy jó társaságban beszélgessenek az őket foglalkoztató kérdésekről. Az Apaklub helyszíne a Szurikáta Iroda, Budapest, VIII. ker. Bókay János utca 56. I. emelet 14.

Tóbiás Lilla

szerzo

Szurikáta Alapítvány
szurikataalapitvany.hu
Számlaszám: 11710088-20002963
Adományoddal a diabétesszel élő gyermekek mindennapjait segítjük!
Adószám: 18524710-1-13

Megjelent a diabetes2023/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!