Szerző: Tóbiás Lilla Feltöltés dátuma: 2023.10.17.

Szurikáta Alapítvány

Ilyen volt a Szurikáta nyár

A Szurikáta Alapítvánnyal második alkalommal vehettünk részt a zánkai Családi Erzsébet-táborban, ahol több mint 100 diabos családdal együtt élveztük a jó időt, a gazdag programkínálatot és egymás társaságát. A pihenés mellett persze a tanévkezdésre is készült alapítványunk a nyáron.

Hurrá, nyaralunk!

A családi Erzsébet-tábor kivételes lehetőség a diabéteszes gyermeket nevelő családok számára, hogy kiszabaduljanak a mindennapokból, és egy hosszú hétvégét eltöltsenek a Balatonnál, térítésmentesen. A kikapcsolódást a strandbelépőn túl számos szórakoztató program biztosítja, a gyerekek napközben tucatnyi aktív játék közül válogathatnak, este pedig cirkuszi előadás, koncert várja a családokat.

Ennek lehettünk részesei immár második alkalommal az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány jóvoltából. Alapítványunk a gazdag tábori kínálat mellett diabétesz-edukációs programokkal készült a szülők számára, illetve az ismerkedésnek, tapasztalatcserének is lehetőséget biztosítottunk beszélgetőkörökben, társasjátékozás, kézműveskedés közben.

Ácsné Bittner Márta élelmezésvezetővel az óvodai, iskolai menzáról beszélgettünk
Ácsné Bittner Márta élelmezésvezetővel az óvodai, iskolai menzáról beszélgettünk

Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány vezetője felkérése gyermekdiabetológusok (dr. Körner Anna, dr. Liptovszky Janka és dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna) és pszichológusok (Máté Orsolya, Magyar Emma, Farkas Flóra és Szakmáry András) vettek részt a táborban, akik a kezelési módokról, a mindennapi megküzdésről beszélgettek az érdeklődőkkel. Tapasztalataink szerint ezek az alkalmak különösen sokat jelentettek azoknak a családoknak, akiknek gyermekét nemrég diagnosztizálták diabétesszel.

SzuriKata kalandjai

Marci a kalandparkban tette próbára ügyességét, bátorságát (Fotó: Makrancosfotó)
Marci a kalandparkban tette próbára ügyességét, bátorságát (Fotó: Makrancosfotó)

Alapítványunk elhivatott önkéntesei közül alighanem a szurikáta plüssállataink a legaktívabbak: vígaszt nyújtanak a frissen diagnosztizált gyermekeknek, amikor Kocsisné Gál Csilla meglátogatja őket a kórházban, a diabéteszről tanítgatják az ovisokat, az iskolásokat az érzékenyítő Szurikáta gyermekfoglalkozásokon, és ott vannak a rendezvényeinken is, hogy bemutassák a diabéteszkezelés eszközeit.

SzuriKata idén nyáron sem unatkozott: útra kelt a Pattanj meg! programok szervezőivel, Zsuzsival és Gergővel, hogy négy országot négy hét alatt bejárva adományokat gyűjtsön a diabéteszes gyermekeknek, alapítványunk programjaira. Az útját a Face­bookon lehetett követni, és Kata természetesen nem mulasztotta el az alkalmat, hogy a szórakozás mellett edukálja is a követőket az 1-es típusú diabéteszről.

Tanévkezdés Szurikátákkal

Így vártuk a családokat Zánkán amigurumi szurikátával. Külön köszönet Vartik Melinda és Zsófia önkénteseknek!
Így vártuk a családokat Zánkán amigurumi szurikátával.
Külön köszönet Vartik Melinda és Zsófia önkénteseknek!

A Szurikáta Alapítvány honlapján szeretnénk a lehető legtöbb segítséget nyújtani a diabéteszes gyerekek családjainak, legyen szó a kezelési módokról, eszközökről szóló edukációs videókról vagy a pedagógusok munkáját segítő tudásanyagokról. Nagy örömünkre a Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában pedagógusoknak írt könyvünket másodszorra is ki tudtuk adni a Miniszterelnökség támogatásával. A kötetet szeptemberben minden magyarországi óvoda és iskola intézményvezetője kézhez fogja kapni, hogy könyvtárában elhelyezze, és ha diabéteszes gyermek jelentkezik az intézménybe, a pedagógusoknak mankót adjon a gyermek fogadásához.

Megjelent a frissen diagnosztizált gyermekek számára készített Újratervezés – Megküzdést segítő könyv a diabétesz világához című könyvünk második, javított kiadása is. Deliága Éva szülőknek írt pszichológiai útmutatója és Lovász Hajnalka meséje változatlan, de a könyv külleme új, kompaktabb és esztétikusan illeszkedik a tartalomhoz. A kötethez továbbra is ingyen (postaköltség-hozzájárulással) juthatnak hozzá azok, akiknek diagnózisa nem régebbi egy évnél.

Hallgatni arany!

Új SzuriSztori diabos beszélgetések elérhetők a nagy podcastcsatornákon. A legutolsó adásokban a cöliákiáról és a gluténmentes diétáról, valamint a diabéteszdiagnózis időszakának nehézségeiről beszélgettünk. Szeptembertől újraindultak az Apaklub alkalmak Szakmáry András pszichológussal, aki minden hónap első csütörtökén várja a diabéteszes apákat, diabos gyermeket nevelő apákat, hogy jó társaságban beszélgessenek az őket foglalkoztató kérdésekről. Az Apaklub helyszíne a Szurikáta Iroda, Budapest, VIII. ker. Bókay János utca 56. I. emelet 14.

Tóbiás Lilla

szerzo

Szurikáta Alapítvány
szurikataalapitvany.hu
Számlaszám: 11710088-20002963
Adományoddal a diabétesszel élő gyermekek mindennapjait segítjük!
Adószám: 18524710-1-13

Megjelent a diabetes2023/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!