Szerző: Dr. Kováts Boglárka Feltöltés dátuma: 2023.10.10.

DiabPONT továbbképző program

Fogyasztószerek, hamis gyógyszerek

A fogyasztószerek, testsúlycsökkentő gyógyszerek, étrend-kiegészítők mindig nagyon keresettek és népszerűek voltak. Ki ne szeretne tabletta bevételével könnyen lefogyni? Egy korábbi lapszámban részletesen foglalkoztam a valóban működő, de izzadságos módszerrel, a sporton és megfelelő étrenden alapuló életmódváltással. Viszont a könnyebb út annyira csábító, hogy a piacon újra és újra megjelennek a csodaszerek, és a gyógyszerkutatások is intenzíven foglalkoznak a hatóanyagkereséssel, mert megéri. Még a nem működő fogyasztószerekre is rengeteg pénzt költünk, ha megfelelő a csomagolás és a marketing, így teljesen érthető az is, hogyan kerül a címbe a hamis gyógyszer.

Illusztráció

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) weboldalán részletesen olvashatunk a gyógyszerhamisításokról. Leggyakoribb a fogyasztószerek hamisítása, utána a potencianövelő szerek és az anabolikus szteroidok következnek.

Gyógyszer vagy étrend-kiegészítő?

A jobb megértésért ismernünk kell a gyógyszer és az étrend-kiegészítő közötti különbséget. A törzskönyvezett gyógyszerek fejlesztése, gyártása, útja a betegekig, sőt az utóélete (például mellékhatások követése) nagyon szigorúan ellenőrzött. Azaz rengeteg ponton biztosított, hogy az a gyógyszer, amit megvásárolunk a patikában, biztonságos, hatásos, szennyeződésmentesen gyártott és megfelelően tárolt, szállított. A vényköteles gyógyszerek esetében ez annyira jól dokumentált, hogy az új QR-kódokkal minden egyes doboz saját útja rögzített, szükség esetén visszakereshető minden ponton, a patikától egészen a gyárig. Bár mellékhatása minden gyógyszernek van, a gyógyszer biztonságos termék.

Az étrend-kiegészítők szabályozása nem szigorú, csak bejelentési (notifikációs) kötelezettség van. Ez egyszerű és a gyógyszer törzskönyvezéséhez képest nagyon olcsó eljárás, viszont nekünk, akik megvásároljuk a terméket, nem nyújt elegendő biztonságot ez a rendszer. Meg kell bíznunk a gyártóban, hogy azt, annyit tesz a készítménybe, amit és amennyit a csomagolás ígér, és a gyártás, tárolás is megfelelő. Ezért mint gyógyszerész azt javaslom, ha valami elérhető gyógyszerként törzskönyvezve és étrend-kiegészítőként is, érdemes a gyógyszert választani, például kalcium, magnézium, altató gyógynövény-készítmények. Mindemellett – bár előfordulnak az étrend-kiegészítőkkel visszaélések (nem az a hatóanyag, nem annyi, esetleg szennyezőanyagok, szintetikus gyógyszer-hatóanyagok vannak bennük) –, ha régóta piacon levő, ismert gyártót választunk, esetleg olyan készítményt, amelyet a hatóság szúrópróbaszerűen ellenőrzött, biztonságos a használatuk.

A vény nélkül kapható, fogyást segítő szerek közül jelen pillanatban egyetlen egy sem gyógyszer. A hatékonyságuk sem egyértelmű a klinikai vizsgálatok alapján, sajnos általában nem valósul meg a reklámokban ígért hatás, különösen nem sport és megfelelő diéta nélkül, a fáradságos részt nem tudjuk megspórolni.

Internetes kereskedelem

Különösen óvatosnak kell lennünk, ha interneten vásárolunk gyógyszert, étrend-kiegészítőt. Vannak internetes kereskedelemre regisztrált gyógyszertárak, ezek listáját meg lehet nézni az OGYÉI weboldalán. A gyógyszert árusító weboldalakon fel kell tüntetni az Európai Bizottság által előírt logót, ezt mindenképpen ellenőrizzük, ha interneten vásárolunk gyógyszert. Nehezebb a helyzet, ha az internetes web­shop­ban csak étrend-kiegészítőket forgalmaznak, és nem gyógyszertár áll mögötte. Itt gyakorlatilag nincs sok szabályozás, ellenőrzés, csak a mi bizalmunk marad, ezért azt javaslom, inkább ne rendeljünk így, vagy csak tényleg ismert, ellenőrzött weboldalakról, ismert, nagy múltú gyártók étrend-kiegészítőit.

Gyógyszerek az apróhirdetésben

Sokan nem gondolnák, de a legálisan megvásárolt gyógyszer eladása is gyógyszerhamisításnak minősül, sőt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ugyanis a gyógyszernek része az a biztonság is, amit fentebb leírtam: bármilyen probléma esetén visszakövethető egészen a gyárig. Kiemelném ebből a tárolási körülményeket (például a hőmérsékletet), ugyanis könnyen belátható, hogy semmiből nem lehet felismerni, hogy egy doboz aszpirint 25 fok alatt tároltak, vagy egy fekete autó 60 fokra is felmelegedő csomagtartójában, ami gyorsítja a hatóanyag bomlását.

Így jobb esetben „fű alatt” hatástalan gyógyszerhez juthatunk, de gyakori a ténylegesen hamísított gyógyszerek ilyen kereskedelme is, ami az egészséget veszélyezteti: más hatóanyagot használtak, szennyezőanyagok vannak benne, egyes vizsgálatok során például egérürüléket is találtak ilyen hamis készítményben.

Ez a kattintható logó az EU-ban működő valamennyi olyan gyógyszertár és gyógyszerkereskedő honlapján megtalálható, amely szerepel a nemzeti hatóság által vezetett nyilvántartásban. A logón szereplő zászló azt az országot jelzi, ahol a gyógyszertár vagy gyógyszerkereskedő székhelye található. A vásárlók a fenti logóra kattintva a gyógyszerészeti államigazgatási szerv honlapján közzétett, a magyarországi előírások szerint működő legális patikák listájához jut. A legálisan működő kereskedők esetében a fogyasztó biztos lehet abban, hogy a kereskedő által kínált gyógyszerek eredetiek.

Ha fogyasztószerekről van szó, többszörösen aktuálisak ezek a kérdések. Egyrészt a nem megbízható forrású étrend-kiegészítők miatt, de a mostanában gyakran hiánycikké váló, vényköteles GLP-1-receptoragonista gyógyszerek kapcsán is. Gyorsan fordítom a gyógyszerészi szakszavakat: a diabétesz és elhízás kezelésére, általában heti egyszeri adagolású injekciós készítményekről van szó. Mivel sajnos a készítmények „divatba” jöttek mint fogyókúrás szerek, egyes sztárok bevallottan ezzel fogytak, igencsak megnőtt a néha indokolatlan kereslet irántuk. Ez ráadásul pont egybeesett a COVID utáni fellendüléssel, amikor a kereslet már nőtt, a termelés viszont csak lassan tudta követni ezt. Emiatt hamar hiánycikké váltak. Ez azért is gond, mert a tényleg diabétesszel, súlyos elhízással küzdő emberek nem jutottak a gyógyszerükhöz, másrészt a feketekereskedelem is megindult, és ez jó táptalaja a hamis gyógyszerek terjedésének. Emiatt kiemelten fontos a vényköteles, hideg helyen tárolandó injekciós készítményeket biztonságos csatornán, a patikából beszerezni.

GLP-1-receptoragonisták

Ezen gyógyszerek a diabétesz gyógyszereinek új csoportját jelentik, azzal a nagy előnnyel, hogy a testsúlyt is csökkentik. Jelen pillanatban Magyarországon ezek mellett az orlisztát hatóanyagú, szintén vényköteles gyógyszer van forgalomban testsúly csökkentésére, ami a zsír felszívódását gátolja. (Sajnos gyakoriak az emésztőrendszeri mellékhatásai: puffadás, hasmenés, emiatt sokan nem tudják szedni. Ez a hatóanyag a diabétesz kezelésére nem alkalmas.) Mindkét típusú, elhízás kezelésére alkalmas gyógyszer esetén fontos, hogy azt megfelelő diéta mellett, lehetőleg sporttal együtt kell alkalmazni, ebből is látszik, hogy még a vényköteles gyógyszerek sem képesek csodára önmagukban. A kezelést általában 12 hét után értékeli a kezelőorvos, és ha a testsúly csökkenése nem éri el az 5 százalékot, a kezelést hatástalannak ítéli, és a gyógyszerszedést abba kell hagyni.

Hatásuk

Ezek a gyógyszerek csökkentik a vércukor- és glükagonszintet, növelik az inzulinszintet. Rövid hatású, napi egyszeri vagy kétszeri adagolású vagy hosszú hatású, heti egyszeri adagolású hatóanyagok érhetők el.

A hosszú hatású szerek a glükóztermelést is gátolják a májban. A központi idegrendszeri GLP-1-receptorokon keresztül mérséklik az éhségérzetet, ezáltal csökkentik a táplálékfelvételt, hosszabb távon ezzel érik el testsúlycsökkentő hatásukat. A rövid hatású származékok lassítják (főleg a diabétesz korai szakaszában) a gyorsult gyomorürülést, a hosszú hatásúak esetében ez a hatás nem jelentkezik. A diabetológus szakorvosok a 2-es típusú diabétesz kezelésében mint második vonalbeli szert alkalmazzák a GLP-1-agonistákat, az elsőként választandó metformin hatóanyagú tabletta mellett, illetve után. Emellett 30-as BMI feletti elhízás esetén írhatóak fel elhízás kezelésére is a megfelelő készítmények.

OGYÉI kockázatos termékeket forgalmazó weboldalak listája:
https://ogyei.gov.hu/kockazatos_termekeket_hirdeto_weboldalak_listaja

OGYÉI internetes kereskedelemre engedéllyel rendelkező gyógyszertárak listája:
https://ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso&action=search

Dr. Kováts Boglárka klinikai gyógyszerész,
a CEOSZ DiabPONT Továbbképző program szakértője

Megjelent a diabetes2023/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!