A Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei győztese
Egy csepp fekete tea és levendula – a „Kikelet”
Lawal-Papp Zsófia makói cukrász hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg. A „Kikelet” torta győzelmét Budapesten, az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón hirdették ki, ahol az augusztus 20-i programok mellett bejelentették: Magyarország Tortája Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a „Spicces füge respektus” lett.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 12. alkalommal rendezte meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület. A cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez.
Az idei versenyt Lawal-Papp Zsófia, a makói Papp Cukrászda cukrásza nyerte meg „Kikelet” elnevezésű édességével. A győztes cukrász frissítő harmóniára törekedett a kreáció megalkotásakor. A tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, amit a vaníliás fehércsokoládé-mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé. A „Kikelet” íz- és színvilága a tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel, amely a díszítésnél is megjelenik.
Egy szelet „Kikelet” energiatartalma 236,8 kcal, míg szénhidrátértéke 11,8 gramm, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt. A torta laboratóriumi elemzését az Eurofins Analytical Services vizsgálólaboratórium végezte.
A nyertes az Egy Csepp Figyelem Alapítvány főtámogatója, a Dcont® vércukormérőket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Kft. fődíját, egy Zsolnay porcelánvázát vehetett át az Országházban.
A verseny második helyezettje Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda cukrászainak alkotása, a „Tökmag málna” lett, a harmadik díjat Raffer Gabriella, a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászda cukrásza érdemelte ki a „Randevú” torta megalkotásáért.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyarország Cukormentes Tortája versenyét 2012-ben azzal a céllal indította el, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre. A program Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.
Magyarország Tortáit augusztus 19 óta lehet megkóstolni országszerte több száz cukrászdában. További információ és a tortákat árusító cukrászdák listája elérhető a www.cukraszat.net weboldalon, a hozzáadott cukrot nem tartalmazó „Kikelet” országtortát készítő cukrászdák listája felkerül a magyarorszagcukormentestortaja.hu honlapra is.
A két győztes torta receptjét az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület év végén teszi nyilvánossá.
Gémes Renáta