Feltöltés dátuma: 2023.09.27.

SCE

A Sportos Cukorbetegek Egyesületének nyári táborai

A nyár folyamán nagyon sok 1-es típusú diabéteszes gyereknek tudtunk táborozási lehetőséget biztosítani.

Illusztráció

Július elején 15 gyermek vehetett részt a Sportos Cukros Élménynapokon, ahol a Velencei-tó körbebiciklizésén, az Országház meglátogatásán kívül, többek között szabadulószobákkal és túrázással is igyekeztünk élményeket nyújtani a fiataloknak.

Július közepén 500 fővel táboroztunk a Családi Erzsébet-táborok keretében. A diabéteszes gyermeket nevelő családok 3 napot tölthettek Zánkán, ahol rengeteg programmal várták a kicsiket és nagyokat. Egyesületünk további edukációs lehetőséget kínált a családoknak, ahol dr. Svébis Márk, dr. Gács Zsófia és dr. Tóth-Heyn Péter diabetológusokkal és Gyarmati Ida diabetológiai edukátorral is lehetett beszélgetni.

Illusztráció

Július végén került megrendezésre Kiszomboron az idei első saját táborunk, amelyet szintén az ottalvós Diabétesz Erzsébet-táborok keretében valósítottunk meg. 25, 10–16 éves gyerek élvezhette az általunk kínált programokat. Sárkányhajóztunk a Tiszán, buborékfociztunk, íjászkodtunk. A rengeteg élmény mellett nagy hangsúlyt fektettünk a gyermekek edukálására is. Az egyik táborozónk, Zsombi a következőket írta:

Soha nem felejtettem még el ennyire a diabomat, annak ellenére, hogy nagyon sokat törődtem vele. Már hét éve vagyok cukros, és ha nem is azt mondom, hogy nem fogadtam el, de mindig volt bennem egy kis szálka. Ezekben a hetekben viszont annyira természetessé vált, hogy egyszerűen megfeledkeztem róla. A társaságban mindenki cukros, és ugyanannyira a beszélgetés része, mint hogy mi történt ma. Ez a táborok legnagyobb erőssége.

Illusztráció

Augusztus második hetében szintén Kis­zomboron töltöttünk nyolc napot, ekkor 25, 12–18 év közötti, aktívan sportoló gyermekkel, ottalvós Diabétesz Erzsébet-táborban. A középpontban a sport állt, de teret engedtünk a szórakozásnak és az edukációnak is. Sokat fociztunk, röplabdáztunk, kerékpároztunk, sárkányhajóztunk és a makói Kalandparton próbálhattuk ki a canopyt, a drótkerékpározást vagy akár a 15 méter magasban lévő ingát.

Illusztráció

Összességében a Sportos Cukorbetegek Egyesülete kb. 550 fő táborozását segítette a nyár folyamán. Örülünk, hogy ezeknek az élményeknek mi is részesei lehettünk.

Horváth Zsuzsanna

Megjelent a diabetes2023/4. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!