Feltöltés dátuma: 2023.07.25.

Botra fel!

Újból megmozdult az ország

Május 20-án ötödik alkalommal került sor a „Botra fel!” országos nordic walking sétára. A CEOSZ által 2017-ben indított, töretlen népszerűségnek örvendő kezdeményezés célja olyan mozgásforma megismertetése és kipróbálása, amely minden korosztály számára ajánlható, függetlenül az életkortól, attól, hogy valaki sportolt-e korábban, vagy hogy van-e bármilyen betegsége.

Budapest
Budapest

Idén az ország 24 szebbnél szebb helyszínén (a címképen a budapesti csapat – a szerk.) került sor a túrákra, így az összesen közel 1700 résztvevő a testmozgáson kívül számtalan egyéb élménnyel is gazdagodhatott. Minden évben nagyon fontos szempont, hogy valamennyi csoportot szakképzett instruktor felügyelje, aki gondoskodik arról, hogy a kevésbé gyakorlott vagy akár teljesen kezdő nordicozók is a helyes technikát sajátítsák el az első pillanattól kezdve. Ezúttal a Magyar Szabadidősport Szövetség is csatlakozott a programhoz, több helyszínre delegáltak általuk képzett edzőket, és hírt adtak a lehetőségről saját népes táboruk csatornáin keresztül is.

Természetesen a túra előtt és után a 77 Elektronika Kft. támogatásával valamennyi helyszínen megvalósult a vércukormérés. Sajnos – vagy éppen szerencsére – ilyenkor mindig kiszűrnek néhány, az optimálisnál sokkal magasabb vagy alacsonyabb értéket, ami további vizsgálatokat tesz szükségessé, de mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy figyelni kell a vércukorszintünkre.

A Magyar Hypertonia Társaság az idén is csatlakozott a kezdeményezéshez, aminek több oka is volt a tavalyi jó tapasztalatok mellett: egyrészt május a magas vérnyomás hónapja, másrészt a cukorbetegség és a hipertónia kéz a kézben járnak, vagyis a cukorbetegség szinte minden esetben okoz vérnyomásproblémát is. Sok diabétesszel élő szerencsére tisztában van ezzel a szövődménnyel, de sajnos még többen vannak olyanok, akik nem tudnak róla, így nem is fordítanak figyelmet rá. Valamennyi helyszínen szakemberek mérték a résztvevők vérnyomását – aminek megbízhatóságát a Hartmann-Rico Kft. által forgalmazott kiváló készülékek garantálták. A mért értékek bekerülnek az Európai Unió által végzett felmérés adatbázisába, ezzel is segítve a valós tényeken alapuló tudományos kutatásokat.

Az idei Botra fel! újabb bizonyítéka volt annak, hogy a diabétesz által – bár az számos nehézséget okoz a mindennapok során – tudatosabbá, fegyelmezettebbé és egészségesebbé válhat mindenki, aki úgy dönt, hogy a cukorbetegségnek nem elszenvedője, hanem tudatos irányítója lesz.

Füzesi Brigitta

Kaposvár

Illusztráció

Sárvár

Illusztráció

Balatonszabadi

Illusztráció

Törökszentmiklós

Illusztráció

Vércukor- és vérnyomásméréssel indult a nap, majd mindenki átvette a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége által biztosított szép színű, feliratos pólót, a fertőtlenítőszert és az egyesületünk által biztosított nápolyit és ásványvizet. 14 órakor kezdődött a bemelegítés Borsányiné Ildikó vezetésével, aki a túrabot helyes használatára hívta fel a figyelmünket, majd elindultunk a Galambos parkba, a séta színhelyére. Velünk voltak a szolnoki vasutas cukorbetegek képviselői is. A csoport két részre oszlott, voltak, akik nem tudták vállalni az ütemes túrát, ők lassabban haladtak, de ők is tettek lépéseket egészségük érdekében. A túra végeztével ismét mérések következtek, és ismét bebizonyosodott, hogy jótékony hatással van a mozgás az anyagcserére.

Jászárokszállás

Illusztráció

Második alkalommal vettünk részt a Botra fel! kampányban. Május 23-án a Peres-tó partjára több mint százan jöttek el, a egyesület tagjai mellett számos érdeklődő is. Nemcsak helybeliek, hanem a környező települések lakói is eljöttek, hogy tegyenek az egészségükért. Nagy örömünkre a fiatal korosztály is részt vett az élménysétán, hiszen életkortól függetlenül bárki kipróbálhatja ezt a sportot. Általános iskolás és középiskolás osztályok kerülték meg a tavat a pedagógusok vezetésével.

Illusztráció

Első alkalommal csatlakoztunk a Kihí­vás Napjához is, így május 31-én délután szintén a Peres-tó partján vártuk nordic walking sétára tagjainkat és az érdeklődőket. Büszkék vagyunk rá, hogy a résztvevők magas számával mi is hozzájárultunk ahhoz, hogy Jászárokszállás harmadik helyezést ért el kategóriájában!

Balatonalmádi

Illusztráció

Szeged

Nálunk viszontagságosan alakult a séta. Az országosan meghirdetett időpontban Szegeden városi ünnepségek zajlottak, még a Hídivásár is megrendezésre került, ezért május 22-re hirdettük meg a nordic walking sétát.

Aznap jól kezdődött a programunk az Erzsébet ligetben, de a vércukor- és vérnyomásmérések után, a pólók kiosztása közben eleredt az eső, majd zuhogott. A nagy víztömeg miatt minden tiszta sár lett, így a séta elmaradt.

Illusztráció

Esőnapot tűztünk ki, és június 12-én – késve, de jó hangulatban – végül megtartottuk a programot.

Veszprém

Illusztráció

Szombathely

Illusztráció

Egyesületünk 2017 óta vesz részt a CEOSZ által szervezett programban. Ahogy eddig mindig, most is a Csónakázó-tó környékét választottuk helyszínül. A méréseket dr. Hamza Eszter főorvos asszony és kolléganője, Bokorné Tóbi Krisztina edukátor vállalták. Kitöltöttük a Magyar Hypertonia Társaság által küldött kérdőíveket, és jót sétáltunk.

Zirc

Illusztráció

Gödöllő

Illusztráció

Jelszavunk: Mozogj az egészségedért! Ragyogó napsütés, kiváló levegő, lelkes csapat és jó hangulat. Ez jellemezte a „Botra fel!” nordic walking sétát Gödöllőn. Jelenlétével megtisztelt minket Bárdy Péter alpolgármester, dr. Dunai György, a Tormay Károly Egészségközpont igazgatója, dr. Kiss Éva diabetológus, az egyesületünk szakmai irányítója, Pataki Pál, a Gödöllői Nyugdíjasok Egyesületének elnöke.

Győr

Illusztráció

Székesfehérvár

Illusztráció

Székesfehérváron a Fejér Megyei Szabadidősport Szövetség a nemrégiben elhunyt elnökünk, Benke Anna Piroska emlékére hirdette meg a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központba a sétát. A megnyitón elhangzott, hogy milyen jó hatással van a vércukorszintre a nordic walking, ezt a mozgásformát mindenki végezheti, mivel nem terheli meg nagyon a szervezetet.

A rendezvényünkön 50 fő jelent meg. Meghívást kapott Benke Anna Piroska fia, Bíró Zsolt, aki lányával jött el közénk. Pólót ajándékoztunk nekik, Zsolt részéről elhangzott egy rövid emlékezés és köszönet, amiért ilyen nagy szeretettel emlékezünk édesanyjára.

Aki vállalta, kitölthette a Magyar Hypertonia Társaság felmérő adatlapját. Négy mérőállomást alakítottunk ki, ahol vérnyomást, véroxigénszintet, vércukrot lehetett ellenőriztetni, illetve dietetikai tanácsokat lehetett kapni.

A bemelegítő gimnasztika után jártasság szerint három csoportra oszlott a társaság, és három oktató vezetésével elvégeztük az órás sétát. A séta után ismét vércukor-, vérnyomás- és véroxigénmérés következett – láthatóan a vércukoreredmények lejjebb kerültek! A tagság és a megjelent vendégek véleménye alapján jól sikerült rendezvény volt.

Debrecen

Illusztráció

Egy év telt el elnökünk, Balog János halála óta, egyesületünk azóta is keresi a megoldást, hogyan tovább. Nagyon nehéz feladat az ő, közel 30 év alatt végzett lelkiismeretes munkájának folytatását felvállalni. Pedig mind azon vagyunk – s ez elvárás a tagok részéről is –, hogy egy ilyen nagy városban (korábbi becsült adatok szerint 17 ezer cukorbeteg él itt) szükség van a cukorbetegek érdekeinek képviseletére, oktatásukra, a segítségnyújtásra. Míg kialakul a végleges megoldás, addig is szoros kapcsolatban vagyunk társainkkal, ha másképp nem, telefonon segítjük egymást.

Az összetartásban élen jár Kontráné Hajnika, aki a heti mozgás fontosságára helyez nagy hangsúlyt, s nordic walkingozó csapatával járja a Nagyerdőt. A rendszeres pénteki túrát most a „Botra fel!” akció miatt tettük át május 20-ra. Ez a séta egyben a Balog János elnökünkre való visszaemlékezés emléktúrája is volt.

Nyíregyháza

Illusztráció

Megjelent a diabetes2023/3. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!