Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2023.08.14.

DiaEuro 2023

Nyertünk!

Nem vagyok focirajongó, de a magyar diabéteszesek futsalválogatottjáért nagyon izgultam. Annyira lelkesek voltak a fiúk, annyira akartak bizonyítani! Sikerült nekik!

Fotó: Baranyai Norbert
Fotó: Baranyai Norbert

Az első arany után itt a második

2013-ban, amikor először vettek részt a DiaEuro Futsalbajnokságon, aranyéremmel jöttek haza. Azóta mindig lecsúsztak a dobogó legfelső fokáról, volt, hogy alig egy góllal. De ezeket felejtsük el: idén győztek!

Épp a bajnokságot követő napokban beszéltem dr. Wittmann István professzorral, a Magyar Diabetes Társaság elnökével – a vele készült interjút, ha továbblapoznak, olvashatják – s természetesen szót ejtettünk a futsalsikerről is.

– Jól kezeljük a betegeinket, jól kezelik magukat – vonta le orvos-logikával a következtetést a professzor. S amikor elmeséltem, hogy az aranymeccsen büntetőrúgások döntöttek, hozzátette:

– Ez azt bizonyítja, hogy az állóképességük is remek. Gratulálok a csapatnak, minden focistának!

A tornát három év kihagyás után kilenc ország csapatának részvételével rendezték meg, hogy bizonyítsák, a sport mindenkié.

Az edző véleménye

A magyar válogatott remekül kezdett, a csoportkör első mérkőzésén a házigazda Lengyelországot győzte le 2:0-ra.

– Az első meccs sok mindent befolyásol – meséli Hevesi Tamás, a válogatott edzője. – Igyekeztem mindent „kihegyezni” erre a meccsre. Megérdemelten győztük le a házigazdákat. Utána a szlovákok kemény ellenfelek voltak, nagyon jól játszottak, de mi jobbak voltunk. A parádés 4:0 önmagáért beszél, csak szuperlatívuszokban tudtam, tudok beszélni a játékosainkról.

Az írek következtek, náluk a korábbi bajnokságokhoz képest jelentősen kicserélődött a csapat – ugyanúgy, ahogy a magyar válogatottnál. A mi focistáink fele is új játékos volt.

– Az újabb 4:0-s eredmény egyértelműen bizonyítja, hogy megértették a fiúk, amit magyaráztam nekik, hogyan kell játszanunk az írekkel. A szuper kezdés után a csoportkört maximális ponttal zártuk.

Keresztjáték következett, a másik csoport második helyezettjével léptek pályára a mieink, a britekkel.

– Nagy-Britannia sokat fejlődött, érződött, hogy nagyon sok munka van a csapatban, és nagyon akarták a sikert. Ezen a meccsen kaptuk az első gólunkat, de végül 3:1-re győztünk.

A döntőben ismét a házigazda lengyelekkel került össze a magyar válogatott.

– Ez más játék volt, mint az első. Már mindenki fáradtabban játszott, de igazi „nagy” meccs volt. A kapusuk kiválóan védett, nem véletlen, hogy ő lett a bajnokság legjobb kapusa. De a magyar játékosok is fantasztikusan teljesítettek, 18 helyzetünk volt, a lengyeleknek körülbelül harmadannyi. Jogosan nyertünk volna – de a sportban nincs volna –, döntetlen lett a végeredmény. A büntetőrúgások előtt én biztos voltam abban, hogy András, a kapusunk megfogja az egyik lövést. Így is történt.

A megnyert bajnokság mellett még egy dicsőség: Sánta Attila, a nyírbátori NB 1-es futsalcsapat tagja nyerte el a DiaEuro 2023 legjobb játékosa címet.

file
Első sor: Nagy János (segédedző), Sánta Attila, Pápa Sándor, Pinczés Balázs, Földvári Dániel, Brondics Péter, Pelles Dominik, Nagy Roland, Bigda János (gyúró)
Hátsó sor: Hevesi Tamás (vezetőedző), Benke András, Bács Bence, Jacsmanik Attila, Petroff Norbert, Tövisháti Tamás, Béki János (menedzser), dr. Havasi Anett (orvos), Kurucz Gábor (segédedző)

Nagyon jó rendezés

Meg kell dicsérni a házigazdákat is, a rendezés extra jó volt – ahogy Hevesi Tamás fogalmaz.

– A Lengyel Labdarúgó Szövetség is benne volt a szervezésben, érződött, hogy szívügyük a DiaEuro. A mi bajnokságunkkal egy időben mellettünk egy nemzetközi gyermektorna zajlott szabadtéren, és a gyerekek rendszeresen jöttek nézni a felnőttek játékát. Ez is remek ötlet volt, de minden téren kitettek magukért a rendezők.

– Minden várakozásunkat felülmúlta, ami Varsóban történt. Katartikus élmény volt, valamennyiünknek csodálatos emlék marad.

Egészségügyi problémája senkinek nem volt, egyetlen sérülés történt. Ez az eredmény bizonyítja, hogy bármit el lehet érni cukorbetegen.

– Sőt, még többet is. Mivel az átlagembereknél egészségesebben élünk, ezért ténylegesen egészségesebbek lehetünk, mint az annak hitt embertársaink.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2023/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!