Szerző: Kerekes Andrea Feltöltés dátuma: 2023.06.15.

MentaPRO Alapítvány

MentaHÁLÓ Családi Hétvége

Illusztráció

Három évvel ezelőtt hoztuk létre mentorhálózatunkat, amelynek a MentaHÁLÓ-program nevet adtuk. A „háló” elnevezés kettős értelmű: egyrészt utal arra, hogy országos hálózatot működtetünk, másrészt pedig arra, hogy a program úgy működik, mint a védőháló a cirkuszban: megtart, amikor leesel – azaz segít, amikor az 1-es típusú diabétesszel frissen diagnosztizált gyermek családjában elakadás, nehézség van.

Mentoraink tapasztalt szülők és cukorbetegséggel élő felnőttek, akik 3–12 hónapon keresztül kísérik a rájuk bízott mentorált családot. Célunk a személyes segítségnyújtás, a társas támasz biztosítása. Fontosnak tartjuk a szakorvossal való megfelelő kommunikáció elősegítését is.

Az elmúlt három évben a családokat a rendszerünkbe bekapcsoló szakorvosoktól sorra azt a visszajelzést kaptuk, hogy ez nagyon hatékony segítségnyújtási forma − a frissen diagnosztizált gyermekek családjai gyorsabban válnak magabiztossá a diabétesz mindennapos kezelésében, és a pszichés teher is hamarabb oldódik.

file

Mentoraink fantasztikus önkéntesek, akik nagy tudással rendelkeznek a diabéteszről – ám mindannyian azt valljuk, hogy ez olyan betegség, amely folyamatos tanulást, önképzést igényel. Emiatt is biztosítunk képzési alkalmakat a velünk együttműködők számára.

A múlt évben hagyományteremtő módon egy teljes hétvégét szántunk a képzésre, az önfejlesztésre. Ezt a Miniszterelnökség pályázatának köszönhetően úgy tehettük meg, hogy a mentorok családjaival közösen töltöttünk egy hétvégét, amelybe így a képzés mellé belefért a szintén nagyon fontos csapatépítés is.

Idén márciusban újra összejött a mentorcsapat egy része a MentaHÁLÓ Családi Hétvégére – szintén a pályázatnak köszönhetően. A programokat úgy állítottuk össze, hogy amíg a mentoroknak képzést tartottunk, addig a családtagjaik szórakoztató, kreatív programokon vehettek részt. A képzésben volt önismereti blokk, a diabétesz elfogadásával kapcsolatos művészetterápiás rész, és dr. Luczay Andreától rengeteget tanultunk a MiniMed 780G inzulinpumpáról. A gyerekek számára a sláger a digitális homokanimáció kipróbálása volt, és nagy sikert arattak Szalay Zsombi zsonglőrjátékai is. A szombat estét – a tavalyi után közkívánatra – családi vetélkedővel zártuk, ahol kicsik-nagyok egyaránt vicces és komolyabb feladatokat teljesíthettek.

file

Vasárnapra (szintén hasonlóan a tavalyi évhez) mentorált családok is csatlakoztak hozzánk. A délelőttöt kirándulással töltöttük, ahol a Báracháza-barlang és a gánti egykori bauxitbánya felfedezése közben már igazán jó beszélgetéseket folytattunk. A közös ebédet követően Bednárik Hanna és fuvolatanára, Horváth Katalin csodás koncertje következett (Hanna is diabétesszel él, édesanyja pedig a mentorunk). Ezután szülői fórumot rendeztünk, ahol a mentoráltak dr. Luczay Andreától és a mentoroktól kérdezhettek. A mentorált családok megerősített személyes kapcsolatokkal és újabb ismeretekkel térhettek haza.

A családi hétvégét támogatta

Tartalmas és eredményes hétvégét töltöttünk el együtt. Sok beszélgetés, egymástól való tapasztalatszerzés, esetek megbeszélése és közös szórakozás kovácsolta erősebb közösséggé a mentorcsapatot. A gánti Fecskepalota pedig olyan környezetet biztosított mindehhez, amely igazi otthona volt a családoknak ezen a hétvégén.

Kerekes Andrea

közösségfejlesztő

MentaPRO Alapítvány
Elérhetőség: kerekes.andrea@mentapro.hu

Számlaszám: 16200151-18540075
Adószám: 18734081-1-43

Megjelent a diabetes2023/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!