Szerző: Tóbiás Lilla Feltöltés dátuma: 2023.06.06.

Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért

Diabéteszes gyerekek pedagógusait ünnepeljük

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért megtalálta a 2023. év 100 csodás pedagógusát, akik példaértékűen segítik a gondjaikra bízott cukorbeteg gyermekeket. A díjkiosztó ünnepségre május 14-én került sor Budapesten, az Elméleti Orvostudományi Központban a díjazott pedagógusok és gyermekintézmények képviselői, a diabéteszes családok, valamint az ellátásban dolgozók részvételével.

Illusztráció

A Szurikáta Alapítvány második alkalommal adja át a Varázspálca – Eisberg. Elbűvölő frissesség díjat. Az elismerésre a diabéteszes gyermekek szülei jelölhették a gyerekeket fogadó és ellátó pedagógusokat, bölcsődei és óvodai dolgozókat, edzőket vagy zenepedagógusokat. A 100 jelölt alig három hét alatt összegyűlt – megközelítőleg 30 gyermekintézmény és 70 egyéni jelölt. A szülők által leírt megható történeteket mind a díjkiosztón, mind a Szurikáta Alapítvány közösségi felületein meg fogjuk osztani a közönséggel, és most az olvasóknak is ízelítőt adunk azokból.

Armand és Zsolt bácsi

A miskolci Armand tanító bácsiját azért jelölték a szülők a Varázspálca díjra, mert mindenben segíti a fiút, és soha semmiben nem kivételezik vele. Zsolt bácsival a beiratkozás előtt személyesen találkoztak, hogy elmondják a helyzetüket, félelmeiket, negatív tapasztalataikat. Kérés nélkül elvégezte a pedagógustovábbképzést, majd a tanév 4. napjától átvette a vércukormérés és inzulinbeadás feladatát. Folyamatos telefonos kapcsolatban van a szülőkkel, és akkor is intézi a gyermek inzulinbeadását és étkezését, amikor szabadságon van. Dolgozatírás közben, hogy le ne maradjon a gyermek, akár a lábából is megméri a vércukrát. Idén ottalvós kirándulást szervez az osztálynak, és magától értendő számára, hogy Armandot is elviszi magával.

Ádám és Kata néni

A komáromi Ádám osztályfőnöke, Kata néni pótanyukájaként vigyáz a rábízott két diabéteszes gyermekre. Többször érdeklődött Ádám állapotáról, míg kórházban volt. Mire a fiú újra iskolába ment, már elvégezte a Szurikáta Alapítvány Diabétesz Tanoda pedagógusképzését, meglátogatta és kikérdezte a családot, és minden fontos információt átadott a tanári kar többi tagjának. Olyannyira odafigyelnek az iskolában, hogy akár az óra közepén is kimegy az egész osztály fogócskázni, ha valamelyik gyereknek magas a cukra – mert azóta az egyik osztálytársról is kiderült sajnos, hogy diabéteszes. Kata néni az osztályterembe mikrót szerzett, így meg tudják melegíteni a gyerekek az ebédjüket, amit akár óra közben is elfogyaszthatnak, ha a helyzet úgy kívánja. A jelölő szülők állítása szerint a tanárok bár nagyon vigyáznak a kis diabosokra, mégsem éreztetik velük, hogy ők mások lennének. Minden programon, kiránduláson, színházlátogatáson részt vehetnek, soha fel sem merült ennek az ellenkezője.

Linett és Timi néni

Példaértékű, hogy Timi néni minden programot, mozgásos tevékenységet úgy alakít, hogy a gyömrői kiscsoportos Linett részt vehessen rajtuk, és semmiből se maradjon ki. Katartikus volt az első óvodai inzulinbeadás, amikor a kislány Timi néni kezébe kapaszkodva nem sírta el magát, és mindenki megtapsolta a csoportjában. Volt olyan alkalom is, hogy Timi néni az ölében etette a kislányt falatonként, csak hogy elfogyjon az ennivaló. Az egészséghetet is úgy alakították az óvodában, hogy megkóstolhassa az ételeket, ahogy a többiek.

Zsófi és a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Általános Iskola

A bonyhádi Zsófi iskolakezdés előtt lett diabéteszes, a szülők sok félelemmel és aggodalommal indultak neki az iskolának, de az intézmény részéről nagyon pozitívan és segítőkészen álltak hozzájuk. A szülő lehetőséget kapott, hogy az iskolakezdés előtt átbeszélje az intézményvezetővel és a leendő tanárokkal a lány körüli teendőket, a napirendet. Hihetetlen rugalmasságot tanúsítva Zsófi miatt átvariálták az ebédnél az osztályok sorrendjét, hozzá igazították osztályon belül a tízórai időpontját. Az sem jelent akadályt, hogy a szülő, ha gond van, óra alatt hívja fel gyermekét. Éppen ezért a szülők a Zsófit segítő pedagógiai asszisztensen kívül az egész iskolát is jelölték a Varázspálca díjra, amelyet május 14-én adunk át, díjkiosztó ünnepség keretén belül.

Hallgatnivaló a Szurikáta Alapítványtól

Folytatódik a Szuri sztorik podcastsorozatunk, amelyben diabéteszes családokat érintő témákat járunk körbe, szakértők segítségével. A pszichológiai témák és az inzulin története után egy adást a pedagógusok szerepének szenteltünk, majd átvettük a diabéteszes diéta alapjait. A beszélgetések elérhetők a szurikataalapitvany.hu weboldalon és a nagyobb podcast-csatornákon.

Illusztráció

Tóbiás Lilla

szerzo

Szurikáta Alapítvány
szurikataalapitvany.hu
Számlaszám: 11710088-20002963
Adományoddal a diabétesszel élő gyermekek mindennapjait segítjük!
Adószám: 18524710-1-13

Megjelent a diabetes2023/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!