Feltöltés dátuma: 2023.05.23.

10 éves a Vanderlich Egészségcentrum

Baráti légkörben, családias hangulatban, sok közös emléket idézve ünnepelte meg alapításának tizedik évfordulóját nemrég a Vanderlich Egészségcentrum. A kollégák alkotta Vanderlich-család mellett az alapító ügyvezető, dr. Vándorfi Győző legközvetlenebb családtagjai is ott voltak a jubileumi találkozón.

Illusztráció

„Játszótársak”

A vitalitásáról, közvetlenségéről, közösségteremtő személyiségéről ismert főorvos – lapunk alapítója és szerkesztőbizottságának elnöke – elmesélte, miként született meg a központ létrehozásának gondolata, amikor kórházi belgyógyász főorvosként, 65 évesen, „túlkorosnak” minősítette az állami egészségügy. Készült erre, és tudta, hogy amíg él, dolgozni fog. A munka az ő „játszótere” – jegyezte meg mosolyogva –, és ehhez kiváló kollégákat, remek „játszótársakat” talált.

– Az alapkoncepció az volt, hogy a Vanderlich diabéteszközpont lesz. A lehetséges szövődményei miatt viszont több társszakmának kell együttműködnie a cukorbetegek ellátásában, ezért kezdettől arra törekedtem, hogy komplex szolgáltatást nyújthassunk – emlékezett az indulásra. – Mi sem igazolja jobban, hogy jó volt az irány, hogy ma már veszprémi modellként emlegetnek minket.

Veszprémi modell

Jelenleg 22 szakterületen nyújtanak ellátást, mottójuk, a „Hit, bizalom, tudás, tisztesség” jegyében. Az elmúlt tíz esztendő alatt több mint 81 ezer páciens fordult meg náluk, betegeik 97–99 százaléka elégedett a szolgáltatásaikkal. 2015-ben elnyerték Az év legjobb magánrendelője szakmai díjat. Tevékenységükbe kezdetektől beletartozik a konferenciaszervezés, kiemelkedő rendezvényük a Dunántúli Diabetes Hétvége és Nővér Akadémia.

A betegellátás mellett a megelőzésre is nagy hangsúlyt helyeznek, mert ahogyan mondani szokták: nem akkor kell forrást fakasztani, amikor szomjas az ember, hanem előtte. Negyvenen túl az öngondoskodás – az egészség megőrzése és a bajok korai felismerése – személyes felelősségünkké válik.

Elegendő idő, figyelem

A kor kihívásaival persze ők is nap mint nap szembesülnek. Orvoshiány, növekvő bérköltségek, égbe szökő piaci árak, a magánegészségügyben is hosszabbodó várólisták. Ezeket a páciensek is megérzik, a Vanderlich Egészségcentrum mégis a legkeresettebbek egyike a városban. A titok egyszerű: náluk a magas színvonalú szakellátás mellé elegendő idő, figyelem és empátia jut mindenkire. A hangulat családias, senki nem türelmetlen és főleg nem kioktató.

– Tudom, nekem milyen bánásmód esik jól, azt igyekszünk nyújtani mi is a betegeinknek. Hozzám még a cukorbetegek is „gyónni” jönnek, ha nem szedik rendesen a gyógyszereiket, vagy nem igazán tartják be a diétát – jegyezte meg nevetve Vándorfi főorvos, ezzel is jelezve, hogy orvos és betege között mennyire fontos a bizalom, a megértés, az őszinteség és az emberi hang.

SBE

Megjelent a diabetes2023/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!