Feltöltés dátuma: 2023.03.27.

Vércukormérés karkötővel, szúrás és kalibrálás nélkül

Január elején jelentette be egy ígéretes, új, karkötő méretű eszköz közös fejlesztését egy német és egy dán vállalat. Céljuk a vércukorszint-ellenőrzés megkönnyítése a diabétesszel élők számára. Ennek érdekében a két társaság partnerségi megállapodást kötött egy nem invazív elven működő szöveti cukormonitor miniatürizálására, amely a csuklón lesz hordható és minilézer-alapú technológiával fog működni.

Az RSP nem invazív vércukormérője
Az RSP nem invazív vércukormérője

A TRUMPF Photonic Components német high-tech cégcsoport és az RSP Systems dán orvosi eszközöket gyártó vállalat tervei szerint az új eszközzel tűszúrás és szenzor belövése nélkül fognak tudni glükózszintet ellenőrizni a diabétesszel élők. Egyszerűen a csuklójukon fogják viselni az eszközt, amelyben egy minilézer olvassa le a vércukorszintjüket.

Az RSP elkötelezett a nem invazív glükózmonitorozási megoldások kutatásában. Az elmúlt 10 év során kifejlesztett egy klinikai pontosságú szöveti cukormonitort, amely számára elegendő a bőrrel való érintkezés, ráadásul kalibrálni sem szükséges. A vállalat már rendelkezik hordozható, érintkezés útján működő, optikai érzékelő alapú eszközökkel, amelyek képesek glükózszintet mérni, ám ezek jelenleg akkorák, mint egy kisebb könyv. A csuklón viselhető modellel az a céljuk, hogy minden felhasználónak megfelelő megoldást kínáljanak, tehát nem csak az inzulinterápián lévőknek, hanem a diabétesz kialakulása szempontjából rizikócsoportba tartozók számra is lehetővé váljon a pontos, egyszerű, fájdalommentes vércukorszintmérés.

Az RSP úttörő, nem invazív szövetcukor-monitorozó technológiájának miniatürizálását fogja végrehajtani a TRUMPF. A csoport világelsőként adja szakértelmét az ehhez szükséges miniatűr lézerdiódák, az úgynevezett VCSEL-ek területén.

Az új technológiának köszönhetően hamarosan lehetővé tudják tenni a cukorbetegek számára, hogy könnyebben, olcsóbban és teljesen fájdalommentesen mérhessék vércukorszintjüket, hangzott el a sajtótájékoztatón.

A német cég lézerdiódáit jelenleg is használják okostelefonokban, okosórákban, digitális adatátvitelnél és az önvezető járművek szenzoraiban is.

SK

Megjelent a diabetes2023/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!