Szerző: Dr. Kováts Boglárka Feltöltés dátuma: 2023.03.25.

Hiánycikk gyógyszerek – mit tehetünk?

Hiánycikkek a gyógyszerek között is mindig előfordultak, de szerencsére eddig ritkán okozott gondot a mindennapokban, még a krónikus gyógyszerszedők is elvétve találkoztak ilyen helyzettel. Sajnos az utóbbi hetekben, hónapokban a jelenség gyakoribb lett, és a helyzet rendeződése is csak lassan várható. Ezért most néhány tanáccsal készültem, hogyan vészelhető át ez az időszak, mire kell figyelni a gyógyszerkiváltásnál.

Gyógyszerhiány

Gyógyszerhiányról akkor beszélünk, amikor egy forgalomban levő gyógyszer valamilyen ok miatt elérhetetlenné válik, nem beszerezhető. Tehát ilyenkor nem csak az adott patikában nincsen készleten, meg sem tudja rendelni, mert a gyógyszer-nagykereskedőknél sincsen belőle készlet. Ilyen esetben tehát a beteg nem juthat a gyógyszeréhez, amíg a gyártó nem szállít a nagykereskedőnek, az pedig a patikáknak. Jó esetben ez csak párnapos csúszás, de mostanában gyakori, hogy hetekig, akár hónapokig tart.

Miért lesz egy gyógyszer hiánycikk?

Ennek rengeteg oka lehet, a banális csomagolóanyag-hiányon keresztül egészen olyan extrém esetig, mint a gyógyszergyár leégése. Lehet hiba a betegtájékoztatóban, amit kijavítani és cserélni időbe telik, lehet szennyeződés vagy minőségi probléma a gyártásnál, és előfordulhat, hogy hirtelen a szokásosnál nagyobb lett a kereslet.

Ehhez azt is tudni kell, hogy a gyógyszergyáraknak gyártási terve van az adott évre, nem minden készítményt gyártanak folyamatosan: például március-április-májusban fertőtlenítő kenőcsöt, június-július-augusztusban aranyérkenőcsöt és így tovább. Emiatt, ha hirtelen valamiért hiánycikk lesz a fertőtlenítő kenőcs júliusban, nem tud a gyógyszergyár gyorsan reagálni, mert akkor éppen aranyérkenőcsöt gyárt. Az esetleges váltás pedig az aranyérkenőcs-ellátást veszélyeztetheti.

Ezek példák voltak az eddigiekben jelentkező gyógyszerhiányokra, de az utóbbi hónapokban Európában és Magyarországon is sokkal gyakoribb lett a jelenség. Ennek oka európai szinten is összetett: a COVID-válság utóhatása és a jelenlegi gazdasági válság miatt az ellátási láncok zavara akár csomagolóanyagok, akár alapanyagok tekintetében. A globális világgazdaságban pókhálóként összefüggő ellátási láncok stabil működésének helyreállítása pedig idő, nem egy-két hét alatt rendeződik.

A gyártás mellett a kereslet-kínálat ingadozásai és az erre nehezen reagáló gyártás is az okok között van. Tipikus példa erre a náthát kezelő forró italporok hiánya, a COVID-járvány alatt a folyamatos maszkviselés miatt nagyon kicsi volt a felső légúti megbetegedések száma, ezért sokkal kevesebb fogyott ezekből, most viszont a maszk nélkül védtelenebb az immunrendszerünk, mint a járvány előtt, extrém kiugró mennyiségben lenne szükség rá, nem bírja a szükséges tempót a gyártás.

Magyarország helyzete gyógyszerhiány szempontjából kiemelten rossz. Egyrészt kis ország vagyunk, „jelentéktelen” piac a gyártók szemében, ezért hamarabb lesz hiány valamiből itthon, mint mondjuk Németországban. Ehhez még hozzájön – támogatott gyógyszerek esetében –, hogy a magyarországi árak európai viszonylatban igen alacsonyak. Ez a krónikusan gyógyszert szedőknek nagyon jó, de ilyen bizonytalan ellátási helyzetben könnyen megérthető, a gyártóknak újabb nyomós ok, hogy – a példánál maradva – miért részesítik előnybe a német piacot, ahol a gyógyszert jóval drágábban tudják értékesíteni. Erre jön, mint hab a tortára az euró árfolyama, ami már nem csak a támogatott gyógyszerek esetében probléma.

Honnan tudom, hogy valami hiánycikk?

A hiánycikként nyilvántartott gyógyszereknek utána lehet nézni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI) naprakész listáján, az ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis weboldalon, itt az „összes termékhiány”-ra kattintva egy Excel-táblázatot lehet letölteni, ebben szerepel a hiány oka, kezdete, tervezett vége és javaslat is a gyógyszer pótlására.

Másik lehetőség, hogy érdeklődünk a patikában, ugyanis a patikák folyamatos kapcsolatban vannak a nagykereskedőkkel, le tudják kérdezni, hogy az adott pillanatban elérhető-e a gyógyszer, vagy van-e valamilyen ígéret arra, hogy mikor fog érkezni belőle. Az adott pillanatban kifejezés nagyon fontos, mert lehet, hogy 5 perc alatt el is fogy a nagykereskedői készlet, és 6 perc múlva már hiány lesz az adott gyógyszer, vagy a minőségbiztosítók a nagykereskedőnél pont vizsgálnak egy beékezett szállítmányt, „felszabadítják” (azaz forgalomba lehet hozni, mehet a patikákba), és 12 perc múlva már rendelhető lesz egy addig hiánycikk gyógyszer.

Óvatosan érdemes kezelni a gyártói ígéreteket is, hogy mikortól elérhető újra egy gyógyszer, gyakorlati tapasztalatom szerint nagyon gyakran csúszik ez az időpont.

Mit lehet tenni, ha egy gyógyszer hiánycikk?

Sok lehelőségünk van. Ha nem szeretnénk sokat utánajárni, és még a patikában, újabb sorban állás nélkül szeretnénk gyógyszerhez jutni, akkor a helyettesítés a megoldás. Vény nélküli készítménnyel a legkönnyebb, mert akkor a gyógyszerész segítségével akár más hatóanyagú, de ugyanarra a problémára ható gyógyszert is tudunk választani. Vényköteles gyógyszerek esetében csak a hivatalos helyettesítési listán szereplő készítmények közül lehet választani.

A helyettesítő szer gyógyszerészetileg is egyenértékű: azonos hatóanyagú, azonos gyógyszerformájú és azonos hatáserősségű, plusz emellett a gyártó külön bioekvivalencia-vizsgálattal bizonyította, hogy a kiváltott biológiai hatás is egyenértékű az eredeti gyógyszerével.

Fontos a helyettesítéskor, hogy váltani szabad a gyógyszert, de váltogatni nem javasolt, azaz a rendszeresen szedett gyógyszerek esetében ne váltogassuk havonta a különböző helyettesítő gyógyszereket.

Amennyiben valaki ragaszkodik a megszokott készítményhez, vagy nincsen helyettesítő gyógyszer, akkor némi türelemmel, utánajárással és szerencsével be lehet szerezni akár hiánycikkeket is. Ugyanis, ha nincs is utánpótlás, a patikák nem egyszerre fogynak ki az adott gyógyszerből, lehet, hogy valahol még hetekkel a hiánycikké válás után is marad pár doboz. Ezért érdemes több patikában ­érdeklődni.

Emellett érdemes a megszokott patikánkban megkérdezni, hogy vezetnek-e igénylistát. Gyakori ugyanis, hogy hiánycikk gyógyszerek „osztásban”, kis mennyiségben érkeznek a patikákba. Ez azt jelenti, hogy a konkrét igények alapján adja meg a patika, hány dobozra van szüksége, és a nagykereskedő, amint van beérkező szállítmány, ezeket az igényeket szolgálja ki, limitált mennyiségben, és normál rendelésekre nem is szállít a gyógyszerből, csak az előzetes igényekre. A patika pedig az igénylés leadásának sorrendjében értesíti a betegeket, ha kapott a gyógyszerből.

Nyilván ilyen esetben nem várható, hogy 3 havi mennyiséget is kapjunk a gyógyszerünkből mindaddig, amíg helyre nem áll az ellátás teljesen, de kis szerencsével folyamatos lehet a terápia.

Amikor ezek a lehetőségek már mind kimerültek, és mégsem sikerült a gyógyszert beszerezni, akkor nem marad más, a kezelőorvossal kell egyeztetni, más terápiát beállítani. Tudjuk jól, hogy jelenleg ez nehéz és lassú megoldás. Azt tanácsolom, akkor kérjen időpontot orvosához, amíg még van elegendő gyógyszere.

Az ellátási láncok biztosan rendeződnek majd szépen lassan, de addig sajnos türelmesnek és rugalmasnak kell lennünk, hogy megoldjuk a legfontosabb célt: a gyógyszeres terápia folytatását. Most nagyon fontos tudatosan figyelni az otthoni gyógyszermennyiséget! Normál helyzetben azt mondanám, legkésőbb két heti tartalék mellett érdemes elmenni gyógyszert kiváltani, most azt javaslom, legalább egy hónapra elegendő tartalék mindig legyen.

A szakorvosi javaslatot igénylő gyógyszerek esetében ezt érdemes a hosszabb orvosi ügyintézéshez igazítani. Az viszont fontos, hogy feleslegesen nagy tartalékokat nem szabad otthon felhalmozni, mert az esetleges pánikvásárlások gyorsan tovább rontják a helyzetet.

Dr. Kováts Boglárka klinikai gyógyszerész,
a CEOSZ DiabPONT Továbbképző program szakértője

Megjelent a diabetes2023/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!