Szerző: Tóbiás Lilla Feltöltés dátuma: 2023.04.04.

Szurikáta Alapítvány

Értékteremtő közösség, értékteremtő pedagógusok

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért újabb szakmai elismerésben részesült: a Miniszterelnökség Értékteremtő Közösségekért díjával tüntették ki szervezetünket. Mi pedig ismét Varázspálca-díjjal ismerjük el a diabéteszes gyermekek mindennapjait támogató pedagógusokat.

Illusztráció

A Szurikáta Alapítványban végzett munkánk eredménye mindig kézzelfogható: közbenjárásunkkal sikerül megoldani a diabéteszes gyermekek fogadásával, ellátásával kapcsolatos iskolai problémákat; Diabétesz Tanodánkról tudással felvértezve, magabiztosan állnak fel a pedagógusok; a Szurikáta foglalkozásokon és rendezvényeinken mosollyal jeleznek vissza a résztvevők. A szülőktől, pedagógusoktól folyamatosan kapjuk a pozitív visszajelzéseket, hogy tevékenységünk segíti őket a mindennapok kihívásaival szembenézni.

2023. február 3-án a Miniszterelnökség is elismerte munkánk jelentőségét, és a civil szervezeti kategóriában az Értékteremtő Közösségekért díjat a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért szakértői, önkéntesei és segítői számára adományozták a diabéteszes gyerekekért és családjaikért kilenc éve folytatott munkáért. Az elismerést dr. Panyi Miklós államtitkár úrtól Kocsisné Gál Csilla, alapítványunk kuratóriumi elnöke vette át, aki hangsúlyozta, hogy érintettként nem tudott elmenni a diabéteszes közösséget érő diszkrimináció mellett, ehhez keresett maga mellé olyan szövetségeseket és önkénteseket, akikkel megoldásokat tudnak nyújtani a diabéteszesek nehézségeire.

Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára, az Értékteremtő Közösségekért Díjjal elismert Kálmán Vilmos Istvánné, a helyi szépkorúakat tömörítő Újkazinci Baráti Kör létrehozója és Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért kuratóriumi elnöke, valamint Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az ünnepélyes díjátadónFotó: MTI/Balogh Zoltán
Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára, az Értékteremtő Közösségekért Díjjal elismert Kálmán Vilmos Istvánné, a helyi szépkorúakat tömörítő Újkazinci Baráti Kör létrehozója és Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért kuratóriumi elnöke, valamint Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az ünnepélyes díjátadón
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ingyenes adományozás a Colibr.-rel

Egy civil szervezet életében létkérdés, hogy szakmai munkájához támogatáshoz jusson, mert hiába az önkéntesek lelkesedése, ha nincs a programok mögött anyagi fedezet. Most bármelyikünk, aki online vásárol, a Colibr. böngészőkiegészítő letöltésével, úgy tudja támogatni a Szurikáta Alapítványt, hogy nem költ többet, mint normál vásárlása esetén.

Amennyiben bejelöljük a Szurikáta Alapítványt mint kedvezményezett szervezetet a colibr.org/szurikataalapitvany oldalon , az együttműködő cégek a vásárlás összege után 1–5 százaléknyi adományösszeggel támogatják a Szurikáta tevékenységét. Tehát a Colibr.-vel úgy tudunk ingyenesen adományozni, hogy nem kell megváltoztatni a vásárlási szokásainkat.

Podcast-sorozat a diabéteszről

Idén télen podcast-sorozatot indítottunk Szuri sztorik néven, amelyben diabéteszes családokat érintő témákat járunk körül. A 2-es típusú cukorbeteg hallgatóknak is jó szívvel ajánljuk az első részt, amelyben a 100 éves az inzulin – Hogyan változtatta meg a diabéteszes gyermekek életét az inzulin felfedezése? című könyve kapcsán dr. Körner Anna mesél a diabétesz kezelésének történetéről, az inzulin kalandos felfedezéséről és diadalútjáról.

A második, Kamaszlélek című részben Neri Orsolya pszichológust kérdeztük arról, mit tehet a szülő, amikor kamasz gyermeke eltolja magától a cukorbetegségét, hanyagolja a vércukormérést, nem tartja a diétát. Ebben az évadban a Szuri-sztorikban lesz még szó dietetikai kérdésekről, valamint kifejezetten a diabéteszes gyermekeket nevelő édesapák élethelyzetéről Szakmáry András, a Szurikáta Apaklub vezetője révén. Az adások meghallgathatók a podcast-csatornákon, illetve elérhetők a szurikataalapitvany.hu/podcast oldalon.

Varázspálca-díj a pedagógusoknak

2022-ben azzal a hagyományteremtő szándékkal alapítottuk meg a Varázspálca-díjat, hogy elismerjük a diabéteszes gyermekeket szeretettel fogadó és példaértékűen ellátó pedagógusokat, óvónőket, kisgyermeknevelőket, pedagógiai asszisztenseket, edzőket, zenetanárokat, diabmentorokat, valamint a befogadó intézményeket és munkaközösségeket.

Idén is szeretnénk elismerni az ő munkájukat, ezért meghirdetjük a második Varázspálca-díjat egyéni és intézményi kategóriában. A diabéteszes gyermekek szülei február 15-től jelölhetik a pedagógusokat és a munkaközösségeket. A díjátadóra május 14-én kerül sor az Elméleti Orvostudományi Központban, amelyre szeretettel várjuk a díjazottakon kívül a diabéteszes gyermekeket nevelő családokat, a szakembereket és orvosokat is, hogy együtt ünnepeljük a diabéteszes gyermekeinkért szívvel-lélekkel dolgozó óvodai és iskolai munkatársakat.

Tóbiás Lilla

szerzo

Szurikáta Alapítvány
szurikataalapitvany.hu
Számlaszám: 11710088-20002963
Adományoddal a diabétesszel élő gyermekek mindennapjait segítjük!
Adószám: 18524710-1-13

Megjelent a diabetes2023/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!