Kovács Bence receptje (videóval)
Töltöttkáposzta-torta
![Illusztráció](assets/cache/images/cikkek/dt2206/dt2206-kaja-_IMG7959-600x-bde.jpg)
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
374 kcal | 31 g | 20 g | 16 g |
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 kg darált sertéshús (minimális zsírtartalmú),
- 1000 g káposzta (fél fej),
- 400 ml zsírszegény tejföl,
- 200 g vöröshagyma,
- 80 g köles,
- 2 db tojás,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 db paradicsom,
- 25 ml olívaolaj,
- 1/2 tk. szódabikarbóna,
- 1 1/2 tk. fűszerpaprika,
- 1 kk. őrölt fűszerkömény,
- 2 db babérlevél,
- bors,
- só ízlés szerint.
A recept elkészítése
A vöröshagymát, fokhagymát és paradicsomot megtisztítjuk, majd apró kockára vágjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és üvegesre pirítjuk a hagymákat. Hozzáadjuk a paradicsomot, majd tovább pároljuk. Fűszerezzük őrölt köménnyel, borssal és babérlevéllel, legvégül sózzuk. Amikor a paradicsom is megpárolódott, levesszük a serpenyőt a tűzről és hozzáadjuk a fűszerpaprikát. A darált húst tegyük egy tálba, öntsük hozzá a fűszeres, paradicsomos, hagymás alapot, de előtte vegyük ki belőle a babérlevelet. Alaposan keverjük össze és hagyjuk állni. A kölest kétszeres mennyiségű vízben főzzük meg, majd adjuk hozzá a darált húshoz. Kóstoljuk meg, szükség esetén ízesítsük még. A káposzta leveleit szedjük le, vágjuk ki a vastagabb részeket belőle. Egy lábasba tegyünk fel vizet forrni. Ha felforrt, adjunk hozzá szódabikarbónát. Készítsünk ki egy tálba hideg vizet. A káposztaleveleket pár másodpercig forrázzuk le a lobogó vízben, majd rakjuk át a hideg vízbe. A tejfölt rakjuk egy tálba, keverjük el a tojásokkal alaposan, ízesítsük sóval és borssal, esetleg fűszerpaprikával. Vegyünk elő egy tortaformát (16 szeletes) és béleljük ki az alját sütőpapírral. Rakjunk legalulra a forrázott káposztalevélből annyit, hogy befedje az alját. Adjuk hozzá a köleses darált hús harmadát, majd kenjük meg a bekevert tejföllel és rétegezzük addig, amíg megtelik a formánk. 180 fokra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt süssük félkészre. Vegyük ki a sütőből, kenjük meg tejföllel, és süssük készre. Szeletelve, frissen vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.