Feltöltés dátuma: 2022.12.15.

Kovács Bence receptje (videóval)

Töltöttkáposzta-torta

Illusztráció
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
374 kcal 31 g 20 g 16 g

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 1 kg darált sertéshús (minimális zsírtartalmú),
  • 1000 g káposzta (fél fej),
  • 400 ml zsírszegény tejföl,
  • 200 g vöröshagyma,
  • 80 g köles,
  • 2 db tojás,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 db paradicsom,
  • 25 ml olívaolaj,
  • 1/2 tk. szódabikarbóna,
  • 1 1/2 tk. fűszerpaprika,
  • 1 kk. őrölt fűszerkömény,
  • 2 db babérlevél,
  • bors,
  • só ízlés szerint.

A recept elkészítése

A vöröshagymát, fokhagymát és paradicsomot megtisztítjuk, majd apró kockára vágjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és üvegesre pirítjuk a hagymákat. Hozzáadjuk a paradicsomot, majd tovább pároljuk. Fűszerezzük őrölt köménnyel, borssal és babérlevéllel, legvégül sózzuk. Amikor a paradicsom is megpárolódott, levesszük a serpenyőt a tűzről és hozzáadjuk a fűszerpaprikát. A darált húst tegyük egy tálba, öntsük hozzá a fűszeres, paradicsomos, hagymás alapot, de előtte vegyük ki belőle a babérlevelet. Alaposan keverjük össze és hagyjuk állni. A kölest kétszeres mennyiségű vízben főzzük meg, majd adjuk hozzá a darált húshoz. Kóstoljuk meg, szükség esetén ízesítsük még. A káposzta leveleit szedjük le, vágjuk ki a vastagabb részeket belőle. Egy lábasba tegyünk fel vizet forrni. Ha felforrt, adjunk hozzá szódabikarbónát. Készítsünk ki egy tálba hideg vizet. A káposztaleveleket pár másodpercig forrázzuk le a lobogó vízben, majd rakjuk át a hideg vízbe. A tejfölt rakjuk egy tálba, keverjük el a tojásokkal alaposan, ízesítsük sóval és borssal, esetleg fűszerpaprikával. Vegyünk elő egy tortaformát (16 szeletes) és béleljük ki az alját sütőpapírral. Rakjunk legalulra a forrázott káposztalevélből annyit, hogy befedje az alját. Adjuk hozzá a köleses darált hús harmadát, majd kenjük meg a bekevert tejföllel és rétegezzük addig, amíg megtelik a formánk. 180 fokra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt süssük félkészre. Vegyük ki a sütőből, kenjük meg tejföllel, és süssük készre. Szeletelve, frissen vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.

Megjelent a diabetes2022/6. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!