Feltöltés dátuma: 2022.12.15.

Kovács Bence receptje (videóval)

Gyömbéres sütőtökkrémleves

Illusztráció
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
272 kcal 7 g 16 g 26 g

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 g sütőtök,
  • 100 g vöröshagyma,
  • 100 ml tejszín (10%-os),
  • 50 ml 100%-os vagy frissen facsart narancslé,
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma,
  • 1/2 csapott tk. gyömbérpor,
  • 1 nagyobb késhegynyi őrölt szerecsendió,
  • 20 ml olívaolaj,
  • 700 ml zöldségalaplé.

A díszítéshez

  • 30 ml tejszín (10%-os),
  • 40 g tökmag.

A recept elkészítése

A sütőtököt megmossuk, feldaraboljuk, egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lefóliázva az előmelegített sütőbe rakjuk kb. 40 percre. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. Amint megpuhult a tök, kivesszük a sütőből, leszedjük a húsát a héjáról, és egy tálba rakjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát az olívaolajon megpirítjuk, majd belerakjuk a tököt. Felöntjük az alaplével és a narancslével, összeforraljuk. Ha összeforrt, botmixerrel pürésítjük, és egy sűrű szűrő segítségével leszűrjük. A szűrőben maradt rostokat egy evőkanál hátával átpasszírozzuk. Ha szükséges, utóízesítjük. Legvégül tejszínnel dúsítjuk. Tálaláshoz a tökmagot egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 5–6 perc alatt megpirítjuk. A forró levest a pirított tökmaggal megszórva és a tejszínnel meglocsolva tálaljuk.

Megjelent a diabetes2022/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!