Kovács Bence receptje (videóval)
Gyömbéres sütőtökkrémleves
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
272 kcal | 7 g | 16 g | 26 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 g sütőtök,
- 100 g vöröshagyma,
- 100 ml tejszín (10%-os),
- 50 ml 100%-os vagy frissen facsart narancslé,
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma,
- 1/2 csapott tk. gyömbérpor,
- 1 nagyobb késhegynyi őrölt szerecsendió,
- 20 ml olívaolaj,
- 700 ml zöldségalaplé.
A díszítéshez
- 30 ml tejszín (10%-os),
- 40 g tökmag.
A recept elkészítése
A sütőtököt megmossuk, feldaraboljuk, egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lefóliázva az előmelegített sütőbe rakjuk kb. 40 percre. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. Amint megpuhult a tök, kivesszük a sütőből, leszedjük a húsát a héjáról, és egy tálba rakjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát az olívaolajon megpirítjuk, majd belerakjuk a tököt. Felöntjük az alaplével és a narancslével, összeforraljuk. Ha összeforrt, botmixerrel pürésítjük, és egy sűrű szűrő segítségével leszűrjük. A szűrőben maradt rostokat egy evőkanál hátával átpasszírozzuk. Ha szükséges, utóízesítjük. Legvégül tejszínnel dúsítjuk. Tálaláshoz a tökmagot egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 5–6 perc alatt megpirítjuk. A forró levest a pirított tökmaggal megszórva és a tejszínnel meglocsolva tálaljuk.