Szerző: Simonová Erika dietetikus Feltöltés dátuma: 2023.01.12.

A mediterrán étrend helye a cukorbetegek diétájában

Jó oka van annak, hogy a mediterrán étrendet 2022-ben ötödik éve választják a legjobb étrendnek a világon és a legjobb diétának a cukorbetegség kezelésére. A mediterrán diéta inkább életmód, mint szigorú étrend. Kiváló választás lehet, ha cukorbetegként ennek a diétának a szabályait követjük, hiszen nemcsak jobb vércukorszinteket, hanem akár fogyást és az energiaszint növekedését is megtapasztalhatjuk. Ezért fontos küldetése az ALSAD applikáció fejlesztőcsapatának, hogy informatikai megoldásokkal segítse a cukorbetegeket az egészségtudatos gondolkodásmód elérésében. Támogat egészségi állapotunk javításában, és az ehhez szükséges életmódváltás nehézségeinek megoldásában.

Illusztráció

Mediterrán diéta

A tudomány mai állása szerint az évezredes hagyományokkal rendelkező mediterrán diéta a világ egyik legegészségesebb étrendje, köszönhetően a főként antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő anyagokban gazdag ételek kombinációjának. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy azon népek körében, amelyek ezt a remek étrendet követik, a legmagasabb a várható élettartam.

A kutatások azt mutatják, hogy a mediterrán étrend a cukorbetegek számára is előnyös, mert követésével többek közt javulhat a szív egészsége, csökkenhet a gyulladásos markerek szintje, és hatékony módszer lehet a testsúlycsökkentésre. Ezenkívül kimutatták, hogy a mediterrán diéta csökkenti a HbA1c-szintet is.

Maga a mediterrán étrend gyűjtőfogalom, a világon több változata is létezik. Az étrend alapját a növényi eredetű táplálékok (zöldségek, gyümölcsök), a teljes kiőrlésű gabonatermékek, hüvelyesek, olajos magvak, olívaolajok, halak és sovány húsok képezik. Mérsékelt mennyiségben tartalmaz ez a diéta tejet, tejterméket, vörös húsokat. A mediterrán diéta egy olyan életmód része kellene hogy legyen, ahol kiemelt szerepe van a rendszeres testmozgásnak, a pihenésnek és a pozitív életszemléletnek. A diéta arra összpontosít, hogy az ember lassan étkezzen, szánjon időt arra, hogy élvezze az ételt, és valóban természetes módon táplálja testét friss élelmiszerekkel.

Hogyan segíthet a digitalizáció és a mediterrán étrend a cukorbetegség kezelésében?

file

Összességében elmondható, hogy a mediterrán diéta több olyan élelmiszer fogyasztását javasolja, amelyeknek pozitív hatása van a szervezet működésére, és kevesebbet abból, aminek nem, beleértve a vörös húsokat, a finomított szénhidrátokat és a cukros ételeket.

Az ALSAD applikáció megtervezésekor ezért is volt kiemelten fontos, hogy a cukorbetegek számára validált, mind a diagnózisuknak, mind pedig a napi meghatározott szénhidrátbevitelnek megfelelő étrendeket alakítsunk ki. Az elérhető több ezer validált étrend segíthet a diétás életmód könnyebb elsajátításában és követésében. Az applikáció nemcsak étrendi támogatást nyújt, segíthet a szénhidrátszámolásban is, aminek, mint tudjuk, kiemelt szerepe van a cukorbetegség kezelésében. Nem lesz szükség kockás füzetre, táblázatokra, de még számológépre sem!

Az ALSAD alkalmazáson belül elérhető az étrendi napló is. Ha szeretnénk, hogy a szakemberek valós képet kapjanak étkezésünkről – márpedig ez fontos cél –, akkor mindent fel kell tüntetni ebben a naplóban. Ha az ALSAD Étkezési Naptár funkciójában rögzítjük, mit ettünk és ittunk az adott napon, akkor az ALSAD már ki is számolja a tápanyag- és kalóriatartalmakat, valamint a vércukorszint és a szénhidrátbevitel közötti összefüggéseket is feltárja, ami mindenki számára nagy segítség.

file
További információ: www.diabeteszdieta.hu

Mindig konzultáljon egészségügyi szakemberrel, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a mediterrán étrend megfelelő-e az ön számára, különösen, ha cukorbeteg!

Simonová Erika dietetikus

Megjelent a diabetes2022/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!