Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2023.01.24.

A diabétesz világnapja – 2022

Szűrőkamion, szakértői tanácsadás és premier

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) a diabétesz világnapja alkalmából november 12-én az ELTE Lágymányosi Campusán várta a cukorbetegségben érintett valamennyi korosztályt, hogy szakértők tanácsadásaival, előadásokkal, a cukorbetegség szövődményeit feltáró szűrésekkel és rengeteg színes, szórakoztató programmal segítse őket a betegséggel járó kihívások leküzdésében. Az idei rendezvényen külön figyelmet kapott a gesztációs (terhességi) cukorbetegség, aminek kapcsán a CEOSZ a rendezvényen tartotta meg a kismamáknak szóló nyomtatott kiadvány bemutatóját is.

(Fotó: Baranyai Norbert)
(Fotó: Baranyai Norbert)

Minden tizedik embert érint

Sajnos évről évre többen emlékeznek meg a diabétesz világnapjáról, hiszen a cukorbetegséggel élők száma rohamosan emelkedik, globálisan már 537 millió fő. Magyarországon nagyjából minden tizedik embert érint ez az anyagcsere-betegség, becslések szerint azonban több százezer magyar beteg, diagnózis hiányában, még nincs tisztában állapotával. Ez azért is rendkívül veszélyes, mert a későn felismert, illetve nem megfelelően kezelt diabétesz súlyos következményekkel, többek között szív- és érrendszeri elváltozásokkal, ideg- és vesekárosodással, valamint vaksággal is járhat. A szakértők nem győzik hangsúlyozni: a rendszeres vércukor-önellenőrzéssel, egészségtudatos életmóddal és következetes terápiával a cukorbetegek is teljes életet élhetnek.

Egy nap az egészség jegyében

A CEOSZ a népbetegségnek számító anyagcsere-rendellenességgel kapcsolatos edukációt és közösségépítést tűzte ki céljául. A látogatók nemcsak vércukor- és koleszterinmérésen, valamint látásvizsgálaton vehettek részt, de az ország legnagyobb mobil diagnosztikai szűrőkamionja is rendelkezésükre állt, hogy értékes információkhoz juthassanak aktuális egészségi állapotukról. Az eseményen részt vevők a kiállítói szekcióban megismerkedhettek számos olyan termékkel és szolgáltatással, amelyek megkönnyíthetik hétköznapjaikat. Többek között a szponzorok, a Dcont vércukormérő készülékeket gyártó 77 Elektronika Kft., illetve a Diabest étrendkiegészítő kapszula forgalmazója is jelen volt az eseményen.

(Fotó: Baranyai Norbert)
(Fotó: Baranyai Norbert)

Az idei rendezvényen külön figyelmet kapott a gesztációs (terhességi) cukorbetegség, amely a várandósság alatt alakul ki, kezeléséhez pedig szigorú diéta és szükség esetén inzulinterápia indokolt. A gesztációs cukorbetegség kapcsán a CEOSZ a diabéteszvilágnapi rendezvényén mutatta be a most, a Diabetes különszámaként megjelent kiadványt is, amely a legfontosabb tudnivalókat gyűjti össze a kismamák számára. A rendezvényen lehetőség volt a téma kapcsán személyesen is konzultálni kiváló szakorvosokkal és dietetikussal, a CEOSZ pedig egy edukációs felületet is indít honlapján a téma kapcsán.

Segítség a mindennapi jó gyakorlatokhoz

A diabétesszel élők számára a rendszeres és alapos kontroll mellett kétségtelenül kihívást jelent, hogy minden felmerülő kérdésükre, kételyükre, problémájukra mielőbb pontos és hatékony szakértői választ kapjanak. Éppen ezért a CEOSZ világnapi rendezvényén lehetőség nyílt olyan tanácsadásokon és beszélgetéseken részt venni, amelyek az egészségügyi rendelések során csak ritkán tudnak megvalósulni. Az eseményen ugyanis a látogatók amellett, hogy a diabétesszel összefüggő fontos témákban elhangzó előadásokat hallgathattak meg, olyan szakértői konzultációkon is részt vehettek, amelyeken lehetőség volt egyéni problémáik, kérdéseik átbeszélésére. A programon számos kiváló szakember – többek között diabetológus, dietetikus, alvászavar-szakértő, klinikai szakgyógyszerész és érsebész – várta az érdeklődőket. Fontos tudnivaló, hogy velük az egész év során lehetőség van konzultációra, minden kedden a CEOSZ DiabPONT Továbbképző programjának a keretében.

(Fotó: Baranyai Norbert)
(Fotó: Baranyai Norbert)

Sor került a CEOSZ idei receptversenyének eredményhirdetésére és díjátadójára is. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének 2023-as naptárában a hagyományos magyar konyha ízvilágát idéző legkreatívabb és legegészségesebb fogások szerepelnek, a nyertesek névsora pedig: Bihariné Erdei Evelin (Budakeszi), Biró Sára (Kapuvár), Budai Emília (Győr), Buzás Sándorné Jusztina (Törökszentmiklós), Fajcsákné Polgár Judit (Eger), Kard Éva (Adony), Lendvainé Varga Rozália (Gödöllő) és Szekeres Lajosné (Mezőkovácsháza).

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2022/6. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!