Szerző: Muskát Erika Feltöltés dátuma: 2023.01.04.

A diabétesz világnapja – 2022

Sportos életmód a diabétesz menedzselésében

Nívós előadásokkal és neves szakemberek részvételével, valamint színvonalas workshopokkal tarkított programkínálat várta november 13-án a Sportos Cukorbetegek Egyesülete és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központja közös világnapi rendezvényére érkező vendégeket. Az esemény mottója: Sportos életmód a diabétesz menedzselésében.

Illusztráció

A konferenciát prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora nyitotta meg, majd Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár és Muskát Erika, az egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Bemutatásra került az egyesület új kisfilmje, a „Szavak nélkül”, amely az összetartozásra, egymás segítésére hívja fel a figyelmet.

Az egész napos tudományos konferencia délelőtti szekciójában dr. Kocsis Győző az 1-es típusú cukorbetegség legmodernebb kezeléséről tartott előadást, míg a TF Sport-táplálkozástudományi Központjának szakmai vezetője, prof. dr. Martos Éva sportszakorvos a sportági sajátosságok és a diabétesz kapcsolatáról tárt fel felettébb érdekes részleteket. Shenker-Horváth Kingától a makrotápanyagok fontosságáról tanultunk.

Illusztráció

A délutáni szekciót dr. Svébis Márk intenzív mozgással kapcsolatos előadása indította. Nagy érdeklődés kísérte dr. Lénárt Ágota sportpszichológus mentális jóllét a diabéteszben témájú előadását és dr. Körner Anna beszámolóját az alacsony szénhidrát és sport témakörében végzett kutatásról.

A szekciók zárásaként az érdeklődők megtekinthették a Ride for your L1fe („Tekerj az életedért!”) című filmet. Az alkotás középpontjában az amerikai Team Novo Nordisk kerékpároscsapat állt, amelynek a háromszoros magyar bajnok Kusztor Péter is tagja. Ez az első profi országúti kerékpáros istálló, amely kizárólag cukorbeteg versenyzőket alkalmaz.

Illusztráció

A tudományos szekciókkal párhuzamosan különböző workshopokon vehettek részt az érdeklődők. A műhelybeszélgetések során a szakemberek számos hasznos tanácsot osztottak meg a hallgatósággal, így délelőtt Gazsi Zoltán, az Eisberg Magyarország vezetője tartott motiváló előadást a mindennapjainkról, majd dr. Luczay Andrea a 780G hibrid zárt rendszerű inzulinpumpa használatának gyakorlati tapasztalatait osztotta meg.

Délután a Sport-táplálkozástudományi Központ két munkatársa, Szakszon Flóra és Jenes-Kis Virág tartottak érdekes előadásokat az étrendi alapokról és a tudatos élelmiszerválasztásról, majd Szász Bence informatikus, érintett szülő átfogó előadásban ismertette a jelenleg elérhető többféle szenzort és a távoli követés lehetőségeit.

A rövid szünetet követő kerekasztal-beszélgetésen hobbi sportoló felnőttek, gyerekek vettek részt: Kiss László, Kiss Virág és Szabó Márton. Az egész napos programsorozat játékos vetélkedővel zárult.

Illusztráció

Az aulában lehetőség volt megkóstolni az Eisberg legújabb termékeit, a Gullón cukormentes kekszeit és személyesen is találkozni Tanzer Ildikóval (Tut Colle), aki évek óta varr a diabosok számára hasznos kiegészítőket. A Tudomány Kiadó jóvoltából szakmai kiadványokhoz is hozzájuthattak az érdeklődők.

A gyerekeket is rengeteg programmal vártuk: nagyon népszerű volt a csillámtetoválás, zsugorkakészítés, fonalkarkötő, T1D ékszerek, kávékapszula-angyalka, MOLKA-színezés. A MentaPro Alapítvány asztalánál a kicsik megismerkedhettek MentaBékával, amíg a szüleik a szenzorokkal kapcsolatos kérdésekről és a diabbal kapcsolatos lelki dolgokról beszélgethettek.

Illusztráció

Szokás szerint gondoltunk arra is, hogy a gyerekeknek nagy szükségük van a mozgásra, ezért az aulában és a tornacsarnokban egész nap izgalmas játékok, feladatok várták őket: akadályfutás, ügyességi játékok, VR-verseny, rejtvényvadászat. A feladatokat ügyesen teljesítők a pecséteket összegyűjtve ajándékcsomagot kaptak. A bátrabbak közös fotót készíthettek a Star Wars kosztümös 501-es Légió Magyarországi Helyőrség tagjaival és Lennyvel, az oroszlánnal is.

A diabétesz világnapja alkalmából fotó- és videópályázatot is hirdettünk, amelyre rengeteg fantáziadús anyagot küldtek a gyerekek. A zsűri által legjobbnak ítélt műveket beküldő gyerekek értékes ajándékban részesültek.

Muskát Erika

Megjelent a diabetes2022/6. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!