Feltöltés dátuma: 2023.02.04.

A diabétesz világnapja – 2022

Figyeljünk az életmódra!

A Jászárokszállási Cukorbetegek Klubjának tagjai az ünnepi ebédet a Búzavirág étteremben fogyasztották el, majd a Petőfi Művelődési Házban folytatódott a program.

Illusztráció

Csomor János képviselő az önkormányzat nevében köszöntötte a résztvevőket, méltatta a szervezet több évtizedes munkáját és kiemelte az ingyenes szűrések, mérések fontosságát. Dr. Dobos Józsefné dr. László Erika elnök ünnepi beszédében tájékoztatta a megjelenteket a 2022-es eseményekről, eredményekről és ismertette a jövő évi terveket. Fotók segítségével felidézte a taggyűlések, szakmai előadások, kirándulások, az egészségnap, a nyári tábor, a tókerülő séta legemlékezetesebb pillanatait.

Dr. Romicsné dr. Görbe Éva gyermekgyógyász, neonatológus, nyugalmazott egyetemi docens az inzulin felfedezése óta eltelt 100 évről és a cukorbetegség szövődményeiről tartott előadást. Felhívta a figyelmet az elhízás veszélyeire és nyomatékosította, hogy a helyes életmód legalább olyan fontos, mint a megfelelő kezelés mind a betegség megelőzése, mind a gyógyszeres kezelés kiegészítése szempontjából.

Az orvostudomány változásával egyre biztonságosabb, korszerűbb, a betegek életét megkönnyítő, életvitelükhöz, igényeikhez alkalmazkodó korszerű terápiák segítik a hatékony kezelést. Az inzulin esetében olyan fejlődést láthatunk, amely egyetlen más gyógyszer esetében sem tapasztalható.

Nagy-Kovács Magdolna dietetikus a fenntartható táplálkozással foglalkozott előadásában. Hangsúlyozta, hogy az energiaszükséglet az életkor előrehaladtával változik, erre mindannyiunknak figyelni kell a napi étkezések során.

Kocsis Zsuzsanna a Hartmann-Rico Hungária Kft. képviseletében a sebkezelésben alkalmazható innovatív megoldásokról adott áttekintést előadásában. Már egy apró sebet is komolyan kell venni, hiszen megfelelő kezelés nélkül könnyen súlyos problémákhoz vezethet.

A 2022-es Diabétesz Világnap üzenete Jászárokszálláson így szól: Figyeljünk arra, hogy mit és mennyit eszünk, mozogjunk eleget, így kisebb a valószínűsége a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának, amennyiben mégis kialakult, a terápia betartása rendkívül fontos!

Egyesületünk 2023-ban is alapvető feladatának tekinti az egészséges életmód népszerűsítését, a diéta, a rendszeres fizikai aktivitás és az életmódváltás szükségességét a diabéteszesek számának csökkentése érdekében.

Dr. Dobos Józsefné dr. László Erika szakgyógyszerész

Megjelent a diabetes2022/6. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!