Feltöltés dátuma: 2023.01.31.

A diabétesz világnapja – 2022

A cukorbeteg tehet állapota egyensúlyban tartásáért

A Cukorbetegek Egri Egyesülete november 5-én hagyományaihoz híven szűrésekkel, tájékoztatókkal készült: vércukormérés, szívdiagnosztikai vizsgálat, tájékoztatás, tanácsadás várta a vendégeket.

Illusztráció

A városháza erkélyét diabéteszvilágnapi transzparensünk díszítette, a cukorbetegség elleni összefogás fontosságát hirdetve. A nap folyamán dr. Harcsa Eleonóra főorvos, a Markhot Ferenc Kórház rendelőintézetének igazgatója beszélt az újdonságokról az 1-es és a 2-es típusú diabétesz kezelésében.

Figyelemfelhívó sétát is tartottunk, nagy helyi és országos médiaérdeklődés mellett. Kék színbe öltözve, egyesületi logós kék sapkában, sálban, kék lufikkal és esernyőkkel vonultunk végig a városon, útközben kiadványokat osztogattunk a járókelőknek, hogy az emberek ismerjék fel a tüneteket, a rizikótényezőket, és hogy baj esetén tudják, hova fordulhatnak segítségért. Nagyon fontos, hogy részt vegyenek a szűrővizsgálatokon, mert időben felismerve jól egyensúlyban tartható a cukorbetegség, ám kezeletlenül kialakulnak azok a súlyos szövődmények, amelyek a cukorbetegek életét veszélyeztetik.

A cukorbeteg maga tehet legtöbbet betegsége egyensúlyban tartásáért, de ehhez sokat kell tanulnia. Ebben segítenek az egyesület ingyenes havi betegoktató foglalkozásai és szűrései, a rendezvények, a tanácsadó és tájékoztató szolgáltatásaink, amelyekre nemcsak a tagokat, hanem minden érdeklődőt várunk.

Én magam 9 éves koromtól, 50 éve vagyok 1-es típusú cukorbeteg, ifjúsági tagozatunk vezetője, Szerencsi Laura pedig 2 éves korától, 25 éve. Ezzel jó például és reményül szolgálunk fiatal sorstársainknak: cukorbetegen is lehet az egészségeshez hasonló, teljes értékű életet élni és ebben másokat is segíteni.

Az Édes Egyesület világnapi ünnepségén is részt vettünk, Berettyóújfaluban. Először 2008-ban találkoztunk az ottani sorstársainkkal és a partner egyesületekkel, a barátság azóta is megmaradt. Sajnos Bíró Antalné Magdika alapító, egykori elnök és a férje már nem lehetettek velünk, de elmentünk hozzájuk a temetőbe.

Nagyon örülök, hogy társaik szívvel-lélekkel viszik tovább munkájukat. Boldog voltam, hogy eljöttek a berettyói 1-es típusú cukorbeteg gyerekek és szüleik közül azok, akik már több éve résztvevői az egri diabétesz családi táboroknak és ott voltak a Hajdúsági Diabétesz Egyesület képviselői is.

Jakabné Jakab Katalin

A Cukorbetegek Egri Egyesülete 2022. szeptember harmadik hétvégéjén, Eger Civil Ünnepéhez kapcsolódva rendezte meg a XVII. Egri Nemzetközi Cukorbeteg Találkozót zenés felvonulással, egészségszigettel, konferenciával, kerekasztal-beszélgetéssel, kiállításokkal, színpadi műsorokkal, a cukorbetegek báljával, városnézéssel, kisvonatozással és szépasszonyvölgyi programmal. A találkozóra nyolc megye húsz településéről és a határon túlról is érkeztek cukorbetegek.

Legidősebb vendégünk a 70 éve 1-es típusú diabéteszes, győri Juranovics Jutka volt. Dr. Kerényi Zsuzsanna diabetológus, aki idén is érdekes előadást tartott számunkra, „csak” 69 éve cukorbeteg.

Amellett, hogy sokat tanultunk, nagyon jól is éreztük magunkat. Jövő szeptemberben újra megrendezzük az egri találkozót, ahová várjuk sok szeretettel a partner egyesületeket, diabéteszszervezeteket.

Csoportkép Kerényi Főorvos asszonnyal
Csoportkép Kerényi Főorvos asszonnyal

Megjelent a diabetes2022/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!