Szerző: József Attila Feltöltés dátuma: 2023.01.02.

A Diabétesz Világnapja

Oktatással a holnap védelmében

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) 2021–2023 között a cukorbetegséggel kapcsolatos oktatásra hívja fel a közvélemény, valamint a döntéshozók figyelmét, hiszen a diabéteszesek életminőségének egyik legfontosabb feltétele az érintettek tájékozottsága. Az idei Diabétesz Világnap apropójából számos betegszervezet fordul az egészségügyi miniszterekhez és politikusokhoz, hogy a diabéteszesek edukációjának jelentőségére emlékeztesse őket.

Illusztráció

Folyamatos odafigyelésre és támogatásra lenne szükség

Három éven át a diabéteszedukáció áll a világnap középpontjában, hiszen félmilliárd cukorbeteg él a Földön, és nagy részük nemhogy oktatáshoz, de megfelelő ellátáshoz sem jut. Pedig egy diabéteszesnek folyamatos odafigyelésre és támogatásra lenne szüksége állapota fenntartásához és a szövődmények megelőzéséhez.

Minden cukorbeteg hasznát veszi a gyógyszereknek, naprakész kezelési módszereknek és eljárásoknak, valamint a szakemberek tanácsainak. Mindehhez a nemzeti kormányoknak növelniük kellene a megfelelő oktatásra, a diabéteszesek ellátására és a megelőzésre fordított összeget. Az inzulin felfedezésének tavalyi, századik évfordulója remek alkalmat jelenthetne, hogy megváltoztassuk több mint 530 millió cukorbeteg és további sok millió veszélyeztetett életét.

A nagyszámú diabéteszes eleve nagy terhet jelent az egészségügyi ellátórendszereknek, ám az érintettek számának emelkedése ezt csak tovább tetézi. Egyfelől a diabetológusoknak és szakápolóknak fel kell ismerniük a cukorbetegség korai tüneteit és a lehető legjobb színvonalú ellátásban kell részesíteniük a betegeket. Másfelől az érintetteknek folyamatos oktatásra van szükségük, hogy megértsék állapotukat és kezelhessék magukat a mindennapok során.

Ingyenes interaktív online tanfolyamok

Oktatással a holnap védelmében – olvasható az IDF aktuális kiadványaiban. A programok középpontjában a minőségi diabéteszedukáció áll, amire a szakmabelieknek és a cukorbetegséggel, illetve cukorbetegekkel élőknek egyaránt szükségük van.

Az IDF mindig is elkötelezett volt új oktatási programok, formák és felületek megalkotásában. Ennek megfelelően elindított egy online felületet, amely ingyenes interaktív tanfolyamokat biztosít diabéteszesek és gondozóik számára. Ezek a programok nem csak az alapvető ismereteket közvetítik, de gondoskodnak az ismeretek elmélyítéséről és felfrissítéséről is.

A 2022. évi világnap alkalmából létrehozott IDF School of Diabetes (IDF diabétesz iskola) nevű online platform a https://worlddiabetesday.org/about/understandingdiabetes címen érhető el és a diabétesz alapvető megértését szolgálja. Itt elsőként az angol, a francia és a spanyol nyelv között választhat az érdeklődő, majd regisztráció után, illetve Facebook- vagy Google-fiók bevonásával jelentkezhet be az oldalra.

A Facebook- és Google-fiókkal való belépés a kipróbálás alkalmával nem működött, így maradt a külön regisztráció lehetősége: a felhasználó neve, országa, e-mail címe és az oldalon használt jelszó mellett meg kell adni a felhasználó típusát (diabéteszes; diabéteszes személy rokona vagy gondozója; egészségügyi szakember; egyéb), továbbá nyilatkozni kell arról, hogyan szerzett tudomást a felhasználó a kurzusról (barát/kolléga; Instagram; IDF-hírlevél; LinkedIn; világnapi honlap; Facebook; Google; IDF School of Diabetes honlap; Twitter; egyéb).

Első tanfolyam: a cukorbetegség bemutatása

A személyes adatok felhasználására vonatkozó beleegyező nyilatkozat után indítható el a két pácienseknek szóló online tanfolyam. Az An introduction to diabetes (A cukorbetegség bemutatása) nevű kurzus során a cukorbetegséggel kapcsolatos alapvető ismereteket, a diabétesz típusait, kialakulásának folyamatát, tüneteit, kockázati tényezőit és szövődményeit sajátíthatja el az érdeklődő, miközben a 2-es típusú diabétesz jellemzőit külön is ismerteti a 10–15 perces interaktív prezentáció.

Második tanfolyam: a vércukorellenőrzés alapjai

A The basics of blood glucose control (A vércukorellenőrzés alapjai) elnevezésű tanfolyam a vércukorellenőrzés alapjaival ismerteti meg a résztvevőt, a 20 perces program során megtanulhatja a vércukor optimális értékeit, a hosszú távú szövődmények és egészségügyi problémák főbb jellemzőit is.

A pácienseknek szóló kurzusok mellett kifejezetten szakmabelieknek szóló programok is találhatók: a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek, a ramadán, a retinopátia és a makuláris ödéma, a 2-es típusú cukorbetegség megelőzése vagy a diabéteszoktatás szerepe.

Az oldalon számos résztvevői visszajelzés olvasható, a tartalom mellett többen a rövid kvízeket, grafikákat, animációkat találták hasznosnak. Akadt olyan résztvevő is, aki javasolta, hogy a tanfolyamok elvégzése után letölthető legyen egyfajta tanúsítvány vagy oklevél. Valószínűleg ezek a visszajelzések is hozzájárultak ahhoz, hogy az IDF további kurzusok bevezetését tervezi.

A https://worlddiabetesday.org/resources honlapról letölthető továbbá 11 nyelven a világnapi logó; 4 nyelven 15 különböző poszter az oktatás, az inzulin, a szájon át szedhető vércukorcsökkentő gyógyszerek, az önellenőrzés, az oktatás és a pszichológiai támogatás, valamint az egészséges étrend és a mozgás szerepéről. Ugyanezekben a témákban szemléletes infografikák, rövid YouTube-videók is elérhetők.

Illusztráció

Az IDF felmérést is indított az oktatással kapcsolatban

Ahhoz, hogy az IDF naprakész információval rendelkezzen a diabéteszesek oktatáshoz való hozzáférésével kapcsolatban és aktualizálni tudja az IDF Diabetes Atlast (diabetesatlas.org), egy felmérést is indított a https://worlddiabetesday.org/wddsurvey oldalon. Az anonim válaszadás mindössze 10 percig tart és a cukorbetegeket vagy a gondozóikat szólítja meg.

Diabéteszesek esetében a nem, az életkor, a cukorbetegség típusának, az ország, a diabétesz időtartamának, az esetleges szövődményeknek a megadása után az internetes kérdőív rákérdez az orvosi konzultációk éves számára, időtartamára, a diabetológuson kívül a beteggel konzultáló más orvosokra (szemész, nefrológus stb.). Az IDF arra is kíváncsi, hogy a betegek milyen forrásokhoz, személyekhez fordulnak, ha oktatóanyagokra van szükségük, felméri a betegeknek a kezelésükkel való elégedettségét, továbbá rákérdez a COVID-19 hatására is, ami az egészségügyi ellátást és oktatást illeti.

A WHO és az IDF 2030-ra kitűzött céljai

A 2022-es világnapi mottó értelmében oly módon is hozzájárulhatunk a jövőnk védelméhez, ha figyelembe vesszük és a döntéshozók figyelmébe ajánljuk az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) az IDF-fel karöltve 2030-re kitűzött céljait:

  • A diabéteszesek 80 százalékát sikerüljön diagnosztizálni!
  • A diagnosztizáltak 80 százaléka részesüljön megfelelő vércukorkontrollban!
  • A beazonosított betegek 80 százaléka rendelkezzen megfelelő vérnyomással!
  • A 40 évnél idősebb cukorbetegek 60 százaléka jusson sztatinokhoz, vagyis a koleszterin- és a trigliceridszint csökkentésére szolgáló gyógyszerekhez!
  • Az arra rászoruló diabéteszesek 100 százaléka kapjon inzulint és vércukor-önellenőrzést szolgáló eszközöket!

József Attila

Megjelent a diabetes2022/5. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!