Szerző: Dr. Strényer Ferenc Feltöltés dátuma: 2022.12.04.

Kedvezmények, szabályok és korlátozások

Diabéteszesként a mindennapok során nem csak egészségügyi problémákkal kell szembenéznünk, igen gyakran a szabályok, előírások útvesztőibe keveredünk. Rendszeres jogi szaktanácsadónk, dr. Strényer Ferenc most induló cikksorozatában segít eligazodni e szabályok között.
Most, elsőként a nem inzulin típusú gyógyszerek és az inzulinok használatáról lesz szó. A következő részben a gyógyászati segédeszközökkel, az önellenőrzés eszközeivel (vércukormérők, ketonmérő, szenzorok) és az inzulinbeadás eszközeivel (penek, pentűk, inzulinpumpák) foglalkozunk. A sorozat harmadik részében az adókedvezményről és a cukorbetegeket érintő korlátozásokról beszélünk, például a jogosítványhoz jutással kapcsolatban és a különböző foglalkozások tekintetében.

Illusztráció

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének felkérésére írt összefoglalóm remélem, segít eligazodni a cukorbetegséghez kapcsolódó számos kedvezmény igénybevételében és néhány fontos korlátozás figyelembevételében. Ahol lehetett, megadtam a témához kapcsolódó jogszabályokat is. Ezek teljes szövege vagy a Nemzeti Jogtárban (njt.hu) vagy a Hatályos Jogszabályok Gyűjteményében (net.jogtar.hu) található meg. Aki szeretne még többet tudni gyógyszereiről vagy az általa használt gyógyászati segédeszközökről, azok számára mellékeltem néhány hasznos, mindenki számára elérhető forrást.

Nem inzulin típusú gyógyszerek

Metformin, szulfonilurea

A 2-es típusú diabétesz alapkezelése a metformin, amit minden betegnek kapnia kell még akkor is, ha inzulinkezelésben részesül, hacsak nincs ellenjavallata. A metforminok közül néhány készítmény 55 százalékos támogatásban részesül, néhányuk pedig szabadáras, tehát nem mindegy, hogy melyiket írják fel.

A hagyományos metformin mellett, amelyet naponta kétszer kell szedni, forgalomban vannak lassú felszívódású készítmények is, amelyeket naponta egyszer, a vacsorához kell bevenni és kevesebb gyomor-, bélrendszeri mellékhatást okoznak. Ezek szabadárasak, nem részesülnek támogatásban.

Amennyiben a metformin ellenjavallt, szulfonilurea a 2-es típusú diabétesz kezdő kezelése. Az idetartozó készítmények közül a gliklazid és glimepirid hatóanyagtartalmú tabletták 55 százalék fix támogatásban részesülnek. A veseelégtelenség esetén adható glikvidon nem támogatott, szabadáras.

Ha ezek nem jók

2-es típusú cukorbetegségben, amennyiben az életmód-terápia és a metforminkezelés legalább 3 hónapig tartó alkalmazása ellenére a megfelelő szénhidrátanyagcsere-helyzet nem volt elérhető (a HbA1c-érték 7%-nál magasabb), metforminnal vagy metforminintolerancia, -ellenjavallat esetén szulfonilureával kombinálva, akkor Magyarországon adhatók azok a készítmények, amelyek közül néhány jó irányban befolyásolhatja a cukorbetegség lefolyását, illetve megelőzheti a szívelégtelenség és a veseelégtelenség kialakulását.

Ezen készítmények szakorvosi javaslat esetén 70 százalékos emelt támogatásban részesülnek. A javaslatot kiállító és a gyógyszert rendelő orvos munkahelyére és szakképesítésére vonatkozó előírásokról a 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 3. számú melléklete intézkedik. Az idetartozó gyógyszerlista a http://neak.gov.hu/eupontok oldalon érhető el.

Amit a gyógyszeréről tudni akar

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján megtalálható gyógyszerkereső segítségével (http://neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/gyogszerkereso) megtudhatja, hogy az ön által szedett, társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyszer:

  • mennyibe kerül;
  • mennyiért juthat hozzá a gyógyszertárban;
  • a kedvezőbb térítési díj eléréséért milyen orvossal érdemes felíratni;
  • létezik-e kedvezőbb térítési díjú, az ön által szedett gyógyszerrel azonos készítmény;
  • az ön által szedett, a társadalombiztosítási támogatását elvesztett gyógyszert melyik támogatott gyógyszerrel tudja helyettesíteni;
  • az ön által szedett, nem támogatott gyógyszerrel van-e azonos, támogatott gyógyszer.

Inzulinok

Az összes humán inzulin hazánkban 100 százalékos támogatásban részesül. Ebbe a csoportba tartoznak a főétkezések előtt adott gyors hatású, az este lefekvés előtt adott közepes hatású (bázis)inzulinok, valamint az ezekből különböző arányban összeállított, naponta kétszer adandó keverék inzulinok. Ezekért csak dobozdíjat kell fizetni. Az inzulinkészítmények adhatók önmagukban (1-es típus) vagy egyéb vércukorcsökkentő gyógyszerek (2-es típus) mellett.

2-es típusú cukorbetegség esetén, humán közepes hatású bázisinzulint napi egyszer, este 10 órakor, a gyógyszeres vércukorcsökkentő kezelés kiegészítésére, 100 százalékos támogatás mellett akkor adhatunk, ha legalább 3 hónapig tartó kezelés mellett a beállított gyógyszerelés ellenére a megfelelő anyagcserehelyzet nem volt elérhető (HbA1c 7% fölötti).

2-es típusú cukorbetegség esetén hosszú hatású bázis-inzulinanalógot napi egyszer, általában este, a gyógyszeres vércukorcsökkentő kezelés kiegészítésére, 50 százalékos támogatás mellett akkor adhatunk, ha legalább 3 hónapig tartó kezelés mellett a beállított gyógyszerelés ellenére a megfelelő anyagcserehelyzet nem volt elérhető (HbA1c 7% fölötti).

Keverék inzulinanalóg hagyományos keverék inzulin után vezethető be (90 százalékos támogatással), kétszeri vagy intenzív mix terápia (IMT), háromszori adagolás formájában, akkor, ha az étkezés utáni vércukorszint dokumentáltan többszöri mérés alkalmával meghaladja a 10,0 mmol/l értéket, vagy dokumentáltan gyakori, tüneteket okozó hipoglikémia jelentkezik, és a napi többszöri inzulinadás nem preferált.

Modern inzulinanalógok 100 százalékos támogatással

Legalább 3 hónapig intenzifikált humáninzulin-kezelés alatt álló (naponta három vagy több alkalommal inzulinkezelésre szoruló) 1-es vagy 2-es típusú diabéteszben szenvedő cukorbeteg részére írhatók fel inzulinanalóg-készítmények az alábbi esetekben:

  • ha a beállított terápia ellenére a megfelelő szénhidrátanyagcsere-háztartást (8% alatti HbA1c-értéket) nem lehetett elérni (EÜ100 2. és 3. pont);
  • ha megfelelő életmód-terápia mellett az étkezés után 60–90 perccel mért vércukorszint havonta négy alkalommal meghaladja a 10,0 mmol/l értéket (EÜ100 2. pont);
  • ha havonta legalább 3 alkalommal – az orvosi dokumentációban feltüntetett – korrekciót igénylő hipoglikémia jelentkezik (EÜ100 2. és 3. pont).

Három hónapnál rövidebb ideig intenzív humáninzulin-terápia alatt álló cukorbeteg részére is rendelhető inzulinanalóg, ha legalább egy – az orvosi dokumentációban feltüntetett – súlyos (az elhárításhoz külső segítséget igénylő) hipoglikémia jelentkezett.

1-es típusú cukorbetegség esetén egy év után, ha szakmailag indokolt, az inzulinanalóg-terápia HbA1c-értéktől függetlenül is folytatható.

2-es típusú cukorbetegség esetén az inzulinanalógok 100 százalékos felírása egy év után akkor folytatható, ha a szakorvosi javaslat kiállítását megelőző három – legalább kéthavonta mért – HbA1c értéke közül kettő 8 százalék alatt van.

A rendelet egy esetben ad felmentést a 8 százalék alatti HbA1c-célérték alól 2-es típusú diabéteszben: ha a betegnek legalább egy – az orvosi dokumentációban feltüntetett – súlyos, az elhárításhoz külső segítséget igénylő vércukoresése (hipoglikémiás eseménye) volt.

Milyen lehetőségek vannak 2-es típusú diabétesz esetén, ha intenzív inzulinanalóg-kezelés mellett magasabb a HbA1c 8 százaléknál?

Ilyenkor két alternatíva közül választhat a beteg: ha folytatni kívánja a megszokott kezelését, akkor az eddigi ingyenesség helyett 50 százalékos térítési díj ellenében juthat hozzá korábbi inzulinjaihoz. Itt lecsökken a javaslat érvényessége fél évre!

A beteg átállítható hagyományos intenzív humáninzulin-kezelésre is. A humán inzulint változatlanul ingyenesen kaphatja, de ez egészen más életrendet igényel, mint az inzulinanalóg. Ennek elsajátításában a diabetológiai szakellátóhelyek munkatársai segítenek. A háromszor adott gyors hatású „hagyományos” inzulin beadása után az étkezéssel fél órát várni kell. Az ilyen kezelésnél három étkezés nem elegendő. A főétkezések közti vércukoresés megakadályozására a három főétkezés mellett tízórai, uzsonna és néha utóvacsora is szükséges. Az este egyszer adandó bázisinzulin helyett kapott közepes hatású inzulint kicsit később, este 10 órakor kell beadni.

Mikor lehet visszatérni 2-es típusú beteg esetén az inzulinanalóg-kezelés 100 százalékos támogatásához?

Azon betegek visszatérése a 100 százalékos támogatást élvező intenzív inzulinanalóg-kezeléshez, akik most az 50 százalékos fizetést választották, legkorábban fél év múlva lehetséges. A visszakerülés feltétele fél év után, ha a szakorvosi javaslat kiállítását megelőzően legalább két hónap különbséggel mért HbA1c értéke közül kettő 8 százalék alatt van.

A hagyományos intenzív humáninzulin-kezelésre visszakerült betegeknél legelőbb egy év múlva lehetséges ismét megpróbálkozni az inzulinanalóg-kezeléssel, ha ez indokolt, és egyébként teljesítik a bevezetéshez előírt feltételeket.

Súlyos hipoglikémia esetén az inzulinanalóg-kezelés bármikor, soron kívül visszaadható, ha az szakmailag indokolt.

Szakorvosi javaslat

A javaslatra rendelhető gyógyszer esetén a szakorvosi javaslatot a „Szakorvosi javaslat támogatással történő gyógyszerrendeléshez” című űrlapon vagy az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény szerint az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) útján, elektronikusan lehet adni. Az EESZT útján kiállított szakorvosi javaslat esetében a szakorvos a beteg kérésére papíralapú igazolást állít ki a szakorvosi javaslatról. Az inzulinok esetében a diabetológiai szakellátóhely szakorvosa által kiállított javaslat egy évig érvényes.

Az inzulinok felírásáról, a javaslatot kiállító és a gyógyszert rendelő orvos munkahelyére és szakképesítésére vonatkozó előírásokról a 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 3. számú melléklete intézkedik. Az idetartozó aktuális gyógyszerlista a http://neak.gov.hu/eupontok oldalon érhető el.

Glukagon

Inzulinkezelésben részesülő cukorbeteg részére ismétlődő eszméletvesztéssel járó hipoglikémia esetén írható fel az inzulinnal ellentétesen működő (vagyis vércukoremelő) glukagoninjekció, amelyet hipoglikémia esetén az elsősegélyt nyújtó hozzátartozó vagy laikus alkalmazhat. Ezt a diabetológiai szakellátóhely belgyógyász szakorvosa írhatja fel 90 százalékos támogatással.

szerzo

Dr. Strényer Ferenc

belgyógyász, kardiológus, diabetológus
Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, Győr

A CEOSZ DiabPONT továbbképző program szakértője

Megjelent a diabetes2022/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!