Feltöltés dátuma: 2023.01.08.

Holisztikus szemlélet az életkilátások javításáért

Illusztráció

A szív- és érrendszeri szövődmények miatt hal meg a legtöbb cukorbeteg

A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségek jelentik a cukorbetegségben a leggyakoribb szövődményeket és halál­okot, de a diabétesz – jóval azelőtt is, hogy felismernék – számos más szervet is károsít, az idült vesebetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik. A betegség kezelésében éppen ezért olyan újfajta szemléletváltásra van szükség, amely a beteget holisztikusan, a maga teljességében vizsgálja, és nem az egyes kórképekre kíván választ adni – hangzott el a Diabétesz Világnapja alkalmából, a Magyar Diabetes Társaság által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

Az első hazai kerekasztalra éppen az 1989-es, a Magyar Diabetes Társaság által is aláírt St. Vincent-i Deklaráció 30. évfordulóján, 2019. október 29-én került sor. A koronavírus-járvány miatt a sorozat megszakadt, ezt kívánta a rendezvénnyel folytatni a Magyar Diabetes Társaság, szakmai partnerszervezetek közreműködésével. A kerekasztal-megbeszélés az AstraZeneca Kft. és a 77 Elektronika Kft. kötelezettségmentes támogatásának köszönhetően jött létre.

Az elmúlt évtizedekben a cukorbetegség valódi népbetegséggé vált: 2021-re globálisan elérte az 537 millió főt az anyagcsere-rendellenességben szenvedők száma, 2030-ra pedig már közel 650 millió diagnosztizált esetet jósolnak az előrejelzések. Hazánkban több mint 750 000 diagnosztizált cukorbeteg van, becslések szerint viszont ugyanennyi ember élhet úgy Magyarországon, hogy nem tud anyagcsere-betegségéről.

Illusztráció

A civilizációs betegségnek számító állapot kialakulásához az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul. A betegség megelőzését és kezelését gátolhatja a betegoktatás nehézsége, a diéta sikertelensége, a nem kellő időben történő terápiakezdés, valamint a legmodernebb kezelési lehetőségekhez való elégtelen hozzáférés. Ez az összefoglalás a Magyar Diabetes Társaság által szervezett „Egészségügyi szereplők stratégiaváltása a cukorbetegek gondozásában: holisztikus kezelési szemlélettel az életkilátások javításáért” című kerekasztal-beszélgetésen hangzott el, ahol egészségügyi szereplők, a kormányzat képviselői, szakmai és civil szervezetek, valamint ipari partnereik egyeztettek a betegség kezelési lehetőségeiről és a diabétesz társadalomra gyakorolt hatásairól.

A legfontosabb célkitűzés a prevenció

A kerekasztal-beszélgetésen részt vevők egyetértettek abban, hogy a legfontosabb célkitűzés a prevenció, a betegség megelőzése egészséges életmóddal és rendszeres testmozgás beiktatásával. Ugyanakkor egyöntetűen hangsúlyozták a korai diagnózis és a rendszeres vércukormérés fontosságát is, hiszen ez lehetővé teszi a betegség megfelelő terápiáját és így a krónikus szövődmények megelőzését.

– A diabétesz már jóval azelőtt károsítja a szervezetet, mielőtt felismernék. A betegségben érintettek pedig nem magától a betegségtől szenvednek, vagy akár halnak meg, hanem annak súlyos szövődményeitől. Néhány példa: a 2-es típusú cukorbetegség a koszorúérbetegség és a stroke előfordulási gyakoriságát 2–4-szeresére, a szívelégtelenség előfordulási esélyét 2–6-szorosára emeli. A magas vérnyomás és a diabétesz az idült vesebetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik. A 2-es típusú cukorbetegek mintegy 40 százaléka szenved krónikus vesebetegségben, a rossz vesefunkció jelentős mértékben hajlamosít a korai kardiovaszkuláris halálozásra, a betegek egy része végül vesepótló kezelésre vagy veseátültetésre szorul. A cukorbetegséghez és szövődményeihez köthető halálozás sajnos újra növekszik. A betegség a várható élettartamot 5–10 évvel csökkenti – mondta el a rendezvényen prof. dr. Wittmann István, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

Holisztikus szemléletváltásra van szükség

A szív- és érrendszeri szövődmények miatt hal meg a legtöbb cukorbeteg. Azonban ezek a megbetegedések nem elszigetelten alakulnak ki.

– Egyre részletesebb tudományos eredmények látnak napvilágot a kardiovaszkuláris, renális és metabolikus betegségekben szerepet játszó szervek – szív, vesék, hasnyálmirigy – közötti interakciókról. Bár tisztában vagyunk azzal, hogy egy szerv egészséges működése hatással van a többire is, az egyes kórképek mégis sokszor rendszerint önmagukban kerülnek kezelésre. Ezen mindenképp érdemes változtatni, és a beteget teljes egészségben, holisztikusan vizsgálni. Ehhez viszont elengedhetetlen a társszakmák – a diabetológusok, nefrológusok, kardiológusok, érgyógyászok és a hipertónia szakellátás területén dolgozó szakemberek együttműködése. Többek között ezért is vagyunk ma mind itt – tette hozzá a professzor.

Illusztráció

Szerencsére ma már rendelkezésre állnak olyan terápiás lehetőségek, amelyek a kardiovaszkuláris és veseszövődményekre vonatkozóan is igazoltan csökkentik a kockázatot, és a vércukorkontrollon túl e társbetegségek kialakulásának rizikóját is csökkentik. Mindezek együttesen lehetővé teszik a diabétesz és a szövődmények kezelési költségeinek csökkentését is.

Cukorbeteggondozás telemedicina segítségével

A rendezvényen a digitális diabéteszgondozás egy fontos mérföldkövéről is szó esett, hiszen a 77 Elektronika Kft. által fejlesztett, ingyenesen használható online orvosi távfelügyeleti megoldást, a Dcont® eNAPLÓ-t – elsőként a magyar telemedicinás rendszerek közül – idén ősszel sikerült integrálni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT). Mindennek köszönhetően a kezelőorvosok bármikor hozzáférhetnek adott páciensük vércukorszintértékeihez, ráadásul mindezt strukturált formában tölthetik le a rendszerből, ami lehetővé teszi a kereshetőséget, megkönnyíti a feldolgozhatóságot és az elemezhetőséget.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vett és felszólalt dr. Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterelnöki főtanácsadója, dr. Tóth László, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, dr. Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ártámogatási főigazgató-helyettese, prof. dr. Wittmann István, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, prof. dr. Balla József, a Magyar Nephrologiai Társaság alelnöke, az MTA levelező tagja, prof. dr. Járai Zoltán, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke, Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.

Megjelent a diabetes2022/5. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!