Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2022.12.20.

Diéta – házhoz szállítva

„A Smartfoodban minden benne van, amire szükséged van ahhoz, hogy egészségesen táplálkozz: a több mint 13 éves szakmai tapasztalatom, több száz ügyféllel folytatott konzultációm és az ételekben minden olyan élelmiszer, nyersanyag, amelyre a szervezetednek szüksége van. Menüink IR-barátak, pajzsmirigyproblémával küzdők, PCOS-ben szenvedők is nagy megelégedéssel fogyasztják. És természetesen a fogyni vágyók, akik normális ételekkel és nem csodaszerekkel akarnak eredményt elérni.” – Egy szuper vállalkozás honlapján fogalmazta meg így a lényeget a szakmai vezető, dr. Takács Hajnalka dietetikus. A Smartfood nevű, ételt házhoz szállító vállalkozásról van szó, amely egyedülálló az országban, mivel napi ötszöri étkezést biztosít, kiegyensúlyozott tápanyagarányokkal, alacsony glikémiás indexszel, hozzáadott cukor nélkül és kizárólag teljes kiőrlésű lisztekkel.

Illusztráció

Egyelőre Budapesten és környékén

Nekünk való! Kitűnő annak, aki életmódot szeretne váltani, meg szeretné előzni a cukorbetegséget, fogyni szeretne, de a cukorbetegeknek is, a kezelés részeként.

– Egyelőre Budapesten és vonzáskörzetében érhető el a szolgáltatás, mintegy 40 településen. A szállítási terület folyamatosan bővül, ahogy a megrendelések száma növekszik.

Egy napra való étel, amely a diabéteszes diéta minden követelményének megfelel, s amelynek mennyisége pontosan kiszámolt – mert a mennyiség időnként még a minőségnél is fontosabb –, első hallásra nem olcsó, 7000 forint körül van. De ha mindent (valóban mindent) beleszámolunk, a boltba jutás költségétől az otthoni energiafogyasztásig, majd hozzáadjuk a jelentős felszabaduló időnket, máris nem olyan nagy az összeg.

Illusztráció

Vásáry André előadóművész, Smartfood-márkanagykövet véleménye is a honlapon olvasható: „Sosem voltam egy konyhatündér, úgyhogy hatalmas segítség, hogy nem nekem kell foglalkoznom azzal, hogy egészséges menüt találjak, nem kell bevásárolnom és nem is kell elkészítenem! Mivel sokat vagyok úton, így az is hatalmas segítség, hogy reggel megkapom az egész napi ételadagomat és biztos lehetek benne, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot magamhoz tudom venni.”

Környezetkímélő is a szolgáltatás, nincs élelmiszerpazarlás. Épp annyit kapunk, amennyire szükségünk van. Ha otthon főzünk, hányszor előfordul, hogy marad két kanálnyi tejföl, ami a következő főzésre már nem használható?

Illusztráció

„Folyamatosan ellenőrzöm az ételeket”

Kis vállalkozásról beszélünk. Az egyik tulajdonos, Takács Hajnalka dietetikusként a szakmai munkáért felel, a másik tulajdonos, Bérczi Krisztina vezeti a vállalkozást. Az ételek alvállalkozói konyhában ­készülnek.

– Nem ez az első konyha, amellyel most dolgozunk. Hosszas keresgélés után döntöttünk mellettük. Fontos, hogy a céljaink szimpatikusak legyenek a konyha munkatársai számára, és megértsék, miért fontos az utasításaink pontos betartása. Leteszteltük őket, mintamenüt főztek, s csak ez után kötöttünk szerződést. Bár nem vagyok állandóan a konyhában, folyamatosan ellenőrzöm az ételeket. Én magam is ezt eszem, s itthon mindig visszamérem, hogy a megrendelő valóban azt kapja, amit megterveztem.

Akik a Smartfood ételeit fogyasztják, elégedettek. Hajnalka igyekszik a hagyományos, magyaros ízvilágot megvalósítani, nem vétek lecsós csirkeszeletet enni durumtarhonyával. Ugyanakkor szeretné megtanítani vendégeinek, hogy van világ a hagyományos krumpli-rizs-tészta trión túl is. Természetesen nem kell lemondani egyikről sem, sőt még a süteményekről sem. Igyekszik mindent beletenni a kínálatba. Változatosan főznek, nem a megszokott négyhetente forgó listát alkalmazza.

Illusztráció

Naponta kétszer van desszert

Most figyeljenek: naponta kétszer kínálnak desszertet! Van például palacsinta, pohárkrém, gyümölcsös tallér, muffin. Az egészséges életmódba minden belefér, a mennyiségre kell nagyon figyelni. Többfajta menü közül lehet választani: az 1400 kcal-t és 140 gramm szénhidrátot tartalmazó a hölgyeknek ajánlott; az 1800 kcal-os és 180 gramm szénhidráttartalmú az uraknak. A light menü csak 120 gramm szénhidrátot tartalmaz, s van úgynevezett vegamenü is, amely húst nem, de halat kínál.

– Rendelhető csak ebéd és vacsora is, azok számára, akik már elsajátították az egészséges napi menü összeállításának elvét. Hiszen hiába eszik egészségesen valaki délben és este, ha a többi étkezés kimarad/túl későre nyúlik, vagy nem tartalmazza az adott étkezés szükségleteit, a napi menü már kevésbé lesz egészséges. Például ha valaki kihagyja a reggelit, máris bajt okoz önmagának. A szervezet szükségleteit kielégíteni, ugyanakkor a diéta szabályait betartani a napi ötszöri étkezéssel lehet. Arra is ügyelek, hogy az egyes ételek glikémiás indexe ugyanúgy megfelelő legyen, mint az egész napi étkezésé.

A világnapon megkóstolhatták

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége is felfigyelt a vállalkozásra, szakértőik is megkóstolták a Smartfood ételeit. A CEOSZ világnapi rendezvényén mások is csatlakozhattak, Hajnalkáék kóstolóval készültek a programra.

– Megrendelőink elégedettek a kínálatunkkal. Van, aki az édesanyjának fizetett elő, s van, aki csökkenthette a gyógyszereinek adagját a mi diétánknak köszönhetően. Sok sikeres fogyás hátterében áll a mi étrendünk, s már több baba is megfogant a diéta segítségével. A hölgyek inzulinrezisztenciája, ami korábban akadályozta a teherbeesést, e diéta miatt rendeződött.

Önmagáért beszél, hogy bár a pandémia előtt két hónappal indult a vállalkozás, talpon maradt. Ehhez Hajnalka és kollégái lelkesedése, szaktudása önmagában kevés lenne, ha amit kínálnak, nem lenne tökéletes.

Az egyik szakavatott kóstoló Zoboky Barbara dietetikus: „Az ételkínálat választékos, az adagok megfelelőek, cukorbetegek számára ideális. Vannak hagyományos ételek reformmódon elkészítve és van néhány igazán eredeti, ötletes fogás is. Jó irányba halad a cég, biztosan sikeresek lesznek.”

Dr. Kiss Éva diabetológus és kolléganői is értékelik a Smartfood munkáját: „Változatos, színes, az okostányér elve szerint összeállított étrend. A mennyiség megfelelő, az ízvilága is jó: kellőképpen sós és fűszeres, anélkül, hogy túlzásokba esne. Öröm volt »igazi« levest enni, zöldségekkel, amely nem porból készült. A csomagolás esztétikus és biztonságos. A vegamenü is változatos, színes, ízletes, sokféle zöldség felhasználásával készülnek az ételek. Kiemelendő, hogy korszerű édesítőszereket használnak.”

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2022/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!