Feltöltés dátuma: 2022.11.07.

Diabbal is nyeregben

Tour de Ring 24

A versenyre 2022 tavaszán kezdett szerveződni a 6 fős csapat Sportoscukros Bike Team néven a Diabos bringások Facebook-csoportban, amely szoros kapcsolatban áll a Sportos Cukorbetegek Egyesületével. A verseny célja: a mogyoródi Hungaroring Forma-1-es pályán 24 órán keresztül kerékpározni megállás nélkül.

Illusztráció

A Tour de Ring 24-et 2022. július 16-án és 17-én tartották. Szombaton 14 órakor volt a rajt, és vasárnap 14-kor a befutó (a 14 órakor megkezdett kört még be lehetett fejezni, az beleszámított a végső értékelésbe).

Erre a rendezvényre készült az az egyedi kerékpáros mez, amelynek bemutatója a Tour de Hongrie nyitószakaszán volt, ahol az egyesület három kerékpáros nagykövete (Csík Csaba Krisztián, Fekete Antal és Nánássy Máté) először viselték az új designt és találkoztak a Team Novo Nordisk profi kerékpároscsapat cukorbeteg kerekeseivel, közöttük Kusztor Péterrel.

Hatalmas élmény volt minden csapattagnak a versenyen való részvétel. Néhányan már ismertük egymást az előző évek felnőttedzőtáboraiból, azonban voltak új tagok is.

A verseny Le Mans-i hangulatban kezdődött, vagyis a célegyenesben felsorakozott kerékpárokkal szemben, a versenypálya másik oldalán álltak a kerékpárosok, a felhangzó dudaszóra átfutottak a bringáikhoz, felültek és elindult a verseny.

A mi csapatunk 6Team kategóriában indult, vagyis 6 férfi volt benne. Ezen belül a szervezők további alkategóriákat hoztak létre a csapatok átlagéletkora alapján, így mi egy 6 csapatos mezőnybe kerültünk. A verseny első negyedében már kiderült, hogy vélhetően az első három helyet nem tudjuk megszerezni, illetve az is, hogy nem leszünk utolsók. Végig hatalmas küzdelem zajlott a 4. és 5. hely között, végül egy kör előnnyel megszereztük a kategórián belüli 4. helyezést.

Csapatban

Hatalmas erőt adott nekünk a Face­bookon szurkoló cukorbetegközösség. Néhány komment a bejegyzések alatt: Példaértékű, amit csináltatok! Bebizonyítottátok, hogy cukorbetegen is lehet teljes értékűen sportolni. – Micsoda elszántság és kitartás!!! Óriási gratula az egész csapatnak! – Fantasztikus érzés lehet így, csapatban tekerni, összetartozni!

Külön öröm volt, amikor szombaton este megjelent egy édesanya a cukorbeteg kisfiával, hogy találkozzanak velünk. Vasárnap délelőtt is jöttek látogatók, egy cukros kerékpáros, aki épp a Tour de France két szakaszának megtekintése után ért haza és jött szurkolni; egy hölgy, aki szintén cukorbetegen sportol évek óta és ugyancsak tagja az egyesületnek.

Köszönet illeti póttagunkat, Légár Balázst, aki a verseny napjáig készenlétben állt arra az esetre, ha valakit helyettesítenie kell.

Illusztráció

Büszke statisztika

A teljesség igénye nélkül néhány statisztika a hétvégi 24 órás Tour de Ring versenyről, ahol az ország első amatőr 1-es típusú cukorbeteg kerékpárosaiból álló csapata indult:

 • a legfiatalabb versenyző 16 éves (Nánássy Máté), aki a hajnali 4-kor kezdődő 60 percét 31 km/h-s átlaggal teljesítette és kivívta a kollektív tiszteletet, még a szomszéd boxból is átjöttek gratulálni neki;
 • a legidősebb versenyzők, akik már 50 felett járnak és még erejük teljében vannak (Csík Csaba Krisztián és Nyári Mofli Gábor);
 • 164 teljesített kör, 705 km 24 óra alatt;
 • leggyorsabb kör: 35 km/h, Csík Csaba Krisztián;
 • legnagyobb végsebesség: 62,1 km/h, Kiss László;
 • legtöbb megtett kör: 39, Fekete Antal;
 • legnagyobb tisztelet, tekintve, hogy februárban diagnosztizálták nála a „cukrot”, ennek ellenére bevállalta és végigcsinálta: Barna Attila Gábor;
 • 1 technikai hiba (éjjel lemerült egy első lámpa, azt kellett cserélni soron kívül);
 • legmagasabb hőmérséklet: 37 °C (napon);
 • legerősebb szél az időkép adatai alapján: 50 km/h szombaton délután;
 • legszebben díszített boksz készítői: Bosev Edina és Muskát Erika;
 • legnagyszerűbb rajongótábor a Sportos Cukorbetegek Egyesülete – SCE Facebook-oldalán a miénk volt, köszönjük a folyamatos posztolást!

Cukorral kapcsolatban:

 • legkiegyensúlyozottabb vércukra Kiss Lászlónak volt, aki inzulinpumpát használ, és a versenyidejének 99 százalékában a pumpa céltartományban (4–10) tartotta a vércukorértékeit;
 • súlyos hipó, vagy bármi olyan eset, amely a cukorbetegséggel kapcsolatos, szerencsére nem történt.

Fekete Antal kerékpáros nagykövet, Sportos Cukorbetegek Egyesülete

In memoriam Nyári Mofli Gábor, aki nemrég egy közlekedési baleset következtében elhunyt.

Megjelent a diabetes2022/4. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!