Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2022.11.13.

Jó életet élek

Interjú prof. dr. Somogyi Anikóval

A Magyar Imre-díjat az MDT szeptemberi kongresszusán prof. dr. Várkonyi Tamás, az MDT főtitkára (balról) és prof. dr. Wittmann István, az MDT elnöke (jobbról) adták át Somogyi professzor asszonynak
A Magyar Imre-díjat az MDT szeptemberi kongresszusán prof. dr. Várkonyi Tamás, az MDT főtitkára (balról) és prof. dr. Wittmann István, az MDT elnöke (jobbról) adták át Somogyi professzor asszonynak

A belgyógyászat az orvostudomány csúcsa

– Klinikai farmakológia az egyik szakterületem, ami az új, még nem engedélyezett gyógyszerek kipróbálását jelenti. A diabetológia és a lipidológia területén használatos gyógyszerek vizsgálatában vettem részt. Szerettem ezt a szakterületet, izgalmas feladat. A klinikai kutatás nagyon fontos, a fejlődés záloga, és sokat lehet tanulni belőle. Nem könnyű feladat, veszélyes üzem, hiszen kísérleti stádiumban lévő szerekről van szó. Figyelni kell a betegekre, mert a gyógyszereknek nem csak hatásuk, de mellékhatásuk is lehet. Fiatal orvosként kerültem először ebbe a státuszba, később szakvizsgát is tettem.

– Miért az orvosi pályát választotta?

– Beteges voltam, a családorvosunk, a kezelőorvosaim sokat jelentettek nekem. Ráadásul édesapám is orvos szeretett volna lenni, csak neki nem sikerült megvalósítania az ­álmát.

– S miért belgyógyász lett?

– A belgyógyászatot tartom az orvostudomány csúcsának. Az orvostudomány minden területe izgalmas, de a belgyógyászat összefoglaló jellegű, több betegséget egyszerre vizsgál, a betegeket a megfelelő irányba tereli. A legnagyobb kihívás és a legszebb a munkámban a betegségek felismerése. Sosem tudom megunni.

– Következő lépés: a diabetológia.

– Az aktuális főnökeim diabetológusok voltak, így törvényszerűen haladtam ebbe az irányba. Ráadásul a családomban is több cukorbeteg volt, van. Szeretem a diabetológiát. A cukorbetegség népbetegség, sokakat érint, és én örülök, ha segíthetek.

Segíteni jó

– Mit jelent önnek a Magyar Imre-díj?

Magyar Imre professzor tanított az egyetemen, becsültem és értékeltem, ő volt az egyik példaképem. Számára is fontos volt – a gyógyítás mellett – az oktatás.

– Ön is tanít?

– Szeretek fiatalokat oktatni, sok hallgatóm volt, s közülük sok kiváló orvos lett. Több nemzedék tanításában vettem részt.

– Ha visszagondol eddigi pályafutására, mire a legbüszkébb?

– Sok beteget gyógyítottam, akik közül többen 20-30-40 éve járnak hozzám. Ez nagyon jó érzés, mert segíteni jó. Arra is büszke vagyok, hogy a lányom is orvos lett, nem sikerült elriasztanom a pályától.

– Orvosként, édesanyaként nem lehetett könnyű.

– Bizony, nehéz volt, de nagy a munkabírásom. Nőként egyébként sokkal nehezebb érvényesülni. Én sosem akartam agresszíven előre törni, nem akartam másokat eltaposni, de a befektetett munka megtérül. Boldog családomra is, sikeres pályafutásomra is büszke vagyok.

Együttérzek a cukorbetegekkel

– Ha egy jó tündér teljesítené egy magánéleti és egy szakmai kívánságát, mit kérne tőle?

– Az öt okos unokám ugyanolyan sikeres legyen, mint a gyerekeim. Orvosként pedig szeretném, ha találnának olyan gyógyszert a 2-es típusú cukorbetegek számára, ami anélkül, hogy az életük minőségét rontaná, meggyógyítaná a diabéteszüket, megnövelné az élethosszukat. Ez egyébként elérhető kívánság, bízom benne, hogy rövidesen megszületik ez a gyógyszer. Az 1-es típusú diabéteszesek életminőségét még sokáig rontani fogjuk, hiszen a szúrástól, a diétától nem tudnak megszabadulni.

– A mondataiból együttérzés sugárzik.

– Valóban együttérzek velük, és nagyra becsülöm azokat, akik jól csinálják. A családunkban lévő diabéteszesek mind jól kezelik magukat, de látom, hogy ez mennyi nehézséget okoz számukra a hétköznapok során.

– A hivatása, a családja mellett hobbira jut ideje?

– Szeretek olvasni, színházba, hangversenyre járni. Sok barátom van. Jó életet élek.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2022/4. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!