Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2022.11.13.

Elismerték dr. Kempler Péter munkásságát

Az idei Semmelweis-napon vehette át Kempler Péter professzor úr az orvosi életműdíjnak számító Batthyány-Strattmann László-díjat dr. Rétvári Bence miniszterhelyettestől. A díjat 1992-ben alapították, s az egészségügyi szakemberek közül azoknak adományozzák, akik évtizedes kimagasló szakmai teljesítményükkel sokat tettek az egészségügy fejlesztéséért.

Illusztráció

Kempler professzor úr a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának tudományos igazgatóhelyettese, részlegvezetője. A Magyar Diabetes Társaság elnöke volt 2016 és 2021 között, a pandémia idején nagyon sokat tett a diabéteszesek zavartalan ellátása érdekében. Tagja a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége elnökségének.

– Az egyetemi munka részei a gyógyítás, az orvostanhallgatók és fiatal orvosok oktatása, valamint a tudományos munka. Szoros egységben van e három terület, elválaszthatatlanok – mondta Kempler professzor, amikor a cukorbetegek nevében gratuláltunk neki. – A gyógyító munka során elsősorban cukorbetegekkel foglalkozom, s azon belül az egyik gyakori szövődménnyel, a neuropátiával, ez utóbbi tudományos tevékenységemnek is a középpontjában áll. Jó érzés, hogy elismerték a munkámat.

Még egy hír professzor úrral kapcsolatban: 2022 júniusában ő lett a Közép-európai Diabetes Társaság elnöke. A posztot 2026-ig tölti be.

– Mit kell tudnunk nekünk, diabéteszeseknek erről a társaságról?

– 52 éves szervezetről beszélünk, korábban hazánkból Magyar Imre professzor úr vett részt a tevékenységében, 1971-ben ő rendezte második kongresszusát, majd 1981-ben egy újabbat. A társaság elsősorban a német nyelvű, Duna menti országokat fogta össze, Magyarország nem tartozott a legaktívabb tagok közé. A rendszerváltozást követően a szervezet kereste a helyét, majd egy elhivatott német professzornak sikerült megújítania. Akkor kapta mai nevét, a németet felváltotta közös nyelvként az angol, s azóta minden évben szerveznek kongresszust. Magyarország 2012-ben és 2021-ben rendezett konferenciát – az utóbbit online formában –, mindkettőt nagy sikerrel. Az online találkozó rekord részvétellel is dicsekedhet, hétszázan csatlakoztak.

Idén Bécsben tartották a kongresszust, ahol az elnöki posztot Kempler professzor vette át, első kelet-európaiként.

A Közép-európai Diabetes Társaság döntően klinikai diabetológiával foglalkozik, tehát közvetlen segítséget nyújt az orvosoknak a diabétesz kezeléséhez.

– A diabétesszel, annak társbetegségeivel és szövődményeivel foglalkozunk, jó nevű szakemberek előadásait hallgatva. Az előadók nem feltétlenül a tagországokból érkeznek, Angliából, a Benelux államokból is, ami a társaság elismertségét is bizonyítja.

– Miért a klinikai diabetológia a társaság profilja?

– Mindennek a betegellátást kell szolgálnia! A tudományos kutatásoknak is. Minél többet tudunk a diabétesz kialakulásának okairól, vagy például arról, hogy egy szövődmény miért alakul ki az egyik betegnél s miért nem a másiknál, annál jobban tudjuk kezelni őket.

A társaság évente hat alkalommal ad ki újságot, nyomtatott formában, hírekkel és tudományos cikkekkel. Minden tag az évi 20 EUR tagdíjért cserébe megkapja a kiadványt. A társaságot Ausztriában jegyezték be, nonprofit szervezet, nem végez vállalkozási tevékenységet. Az az ország, amely vállalja a kongresszus szervezését, nemcsak szakmai, de anyagi felelősséget is vállal a programért: jövőre az újonnan csatlakozott Románia fővárosában lesz a rendezvény, 2025-re két ország is jelentkezett, ’26-ban Németország ad otthont a kongresszusnak.

– Elnökként mi a célja a következő négy évre?

– Jó irányba halad a társaság. Azok az országok, amelyek ma tagjai a szervezetnek, maradjanak aktív tagok, de vonjunk be új országokat is a közösségbe. Szeretnénk, ha a mediterráneum csatlakozna hozzánk: Olaszország, Spanyolország, Portugália és a nyugat-balkáni államok. Idén Magyarországról 30 orvos volt jelen a bécsi konferencián, ám vannak olyan országok, amelyeket egyetlen szakember képviselt. Ezen szeretnék változtatni: jöjjenek minél többen, elsősorban fiatalok! Nálunk a Magyar Diabetes Társaság pályázati úton támogatja a fiatalok részvételét, szeretném, ha másutt is így lenne. A Közép-európai Diabetes Társaság maga is támogatja a fiatalokat, ösztöndíjakat hirdet, és a legjobb előadásokat, posztereket jutalmazza.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2022/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!