Szerző: Muskát Erika Feltöltés dátuma: 2022.11.21.

Sportos Cukros táborok

Idén is többféle tábort szervezett a Sportos Cukorbetegek Egyesülete az eltérő igényekre reagálva. Azoknak, akik igazán sok mozgásra vágytak, szeretik feszegetni a határaikat, egy keményebb edzőtábort tartottak Mátraházán, a kisebbeket napközis élménytáborban várták Budapesten, a nagyobbak számára pedig sok kirándulással, élményprogramokkal teli sporttábort szerveztek szintén Mátraházán.

Illusztráció

Edzőtábor

Korai keléssel és reggeli tornával indult minden nap a 24 aktívan sportoló gyermek számára. A svédasztalos étkezéseknél mindig szem előtt tartottuk, hogy a napi sportprogramoknak megfelelően optimális legyen az energiabevitel.

Délelőttönként egy kis elmélet után jött a mozgás: terepfutás, túrázás, TRX-edzés. Délután pedig bobozás, wellness, foci, lézerharc segített abban, hogy a táborozók egymást segítve minél jobb eredményeket érjenek el csapatként is.

Nagy örömmel láttuk, hogy a gyerekek szívesen vesznek részt a kitartásukat, erejüket is próbára tevő programokban, és aktívan bekapcsolódtak azokba a beszélgetésekbe is, amikor arról volt szól, hogy melyik programnak milyen hatása van a vércukorszintre. Így szinte észrevétlenül megismerkedtek az aerob, anaerob mozgás fogalmával és például az adrenalin hatásával is. Az inzulin és az étkezések mennyiségének közös módosítása, a bevált praktikák megosztása is hozzájárult ahhoz, hogy a tábor végén sok új tudással, önállóbban térhettek haza a gyerekek.

file

Családi hétvége

Idén is nagy szeretettel vártuk a családokat a zánkai Erzsébet-táborba, ahol immár harmadik alkalommal találkoztak a Sportos Cukros családok.

Az Erzsébet Alapítvány rengeteg programmal készült gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt: kézműves foglalkozások, trambulin, ugrálóvár, arcfestés, pingpong, foci, masszázs, strandolás, kalandpark, sétahajózás, cirkuszi előadás.

A sok-sok program mellett legalább ekkora élmény volt, hogy sorstársak között lehettünk, több száz kisebb-nagyobb diabossal találkozhattunk, és lépten-nyomon a szenzorok, inzulinpumpák csipogására kaptuk fel a fejünket. A gyerkőcök örömmel vették észre kis társaikon a szenzort, pumpát, és máris könnyebben csatlakoztak a játékhoz. Hozzájuk hasonlóan a szülők is érezték, hogy nincsenek egyedül, végre nyíltan beszélhettek mérésről, inzulinról, hiszen magunk között vagyunk. Esténként jó hangulatú edukációs beszélgetést tartottunk dr. Svébis Márk és több diabéteszedukátor segítségével.

file

Napközis tábor

Az előző évekhez hasonlóan most is rengeteg programmal készültünk a Budapesten, a Városliget mellett tartott napközis táborra: akadályversenyek, Néprajzi Múzeum, kalandpark, kirándulás, interaktív fizikaóra, kézműveskedés, játszótér, vízipisztolycsata, társasjátékozás tette színessé az együtt töltött öt napot.

Nem maradt el az edukáció sem: életkor szerint kisebb csoportokban tartottunk edukációs beszélgetéseket, és közösen kicseréltük az ujjszúrókban és a penekben a tűket. A felsős gyerekek örömmel vettek részt az ételek előkészítésében, segítették a kicsiket, akik példaképként tekintettek rájuk. A szülők visszajelzései alapján a gyerekek önállóbbak lettek, és sokat tanultak a diabétesszel kapcsolatban is.

file

Sporttábor

Július végén tartottunk a Mátraházi Edzőtáborban sporttáborunkat. Sokan örömmel üdvözölték az ismerős barátokat, de most is gyorsan befogadták az új táborozókat is. Az edzőtáborhoz hasonló, de fizikailag kevésbé megterhelő programokkal készültünk: kirándulás, íjászharc, erőnléti edzés, lézerharc, focizás, kézműveskedés, wellness, röplabdázás, éjszakai túra.

Itt sem maradt el az edukáció: kiscsoportos beszélgetéseket tartottunk, online diab kvízt rendeztünk és gyakorlati tapasztalatokat is megosztottunk egymással.

A sok programtól fizikailag ugyan fáradtan, de új barátságokkal, élményekkel tele vártuk a szülőket az utolsó napon. Többen is sírtak, hogy máris vége a tábornak, haza kell menni, de bízunk benne, hogy hamarosan találkozunk!

file

Muskát Erika

Megjelent a diabetes2022/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!